Menționam în articolul despre statisticile de vânzare pe cea mai mare piață europeana, că așteptarea noului VW ID.3 are un efect de întârziere al achizițiilor de automobile 100% electrice în Germania, comparativ cu Franța, unde reacția publicului a fost imediată și s-a materializat în iunie cu un record de vânzări.
Dar acesta ar fi cel mai mic dintre cele două rele, pe care le comentam de mai mult timp în legătura cu subvențiile acordate cu generozitate din bani publici, de care beneficiază în cele din urma tot producătorii auto sau importatorii.
Mecanismul este simplu și a devenit evident, odată cu majorarea sprijinului acordat în Franța și Germania începând din luna iunie, când VW a anunțat o majorare de preț pentru ID.3, varianta de bază pentru Skoda Citigo nu se mai oferă, iar Renault a transmis către BAFA – autoritatea germana responsabilă cu lista de automobile subvenționate, prețul pentru noul Twingo electric.
Skoda Citigo nu a scăpat de o majorare reală a prețului. Prin eliminarea variantei de bază, pe criteriul că aplicând subvenția mărită, clientul va cheltui aceeași suma ca înainte de mărirea subvenției, diferența generoasă din banii publici intră direct în buzunarul grupului VW, cea mai îndatorată firma din lume, cu un lung șir de procese pentru înșelătoria diesel în derulare.
Nu ne așteptăm ca firmele auto să facă gesturi de caritate pentru promovarea electromobilității. Dimpotrivă, odată cu scăderea brutala a vânzărilor de fosile, amenințarea amenzilor pentru depășirea normelor europene de poluare a scăzut, prin urmare volumul de vehicule electrice produse poate să scadă.
Este un calcul cinic, bazat pe cererea mare și oferta limitată în prezent, pe care Renault și grupul VW s-au grăbit să o exploateze. Rămâne de văzut cum va reacționa publicul și mai ales cât de repede vor exploata producătorii din China spațiul lăsat pe piața europeana pentru automobile electrice accesibile ca preț.
Grupul VW – ID.3

Nu este un secret ca volumul în creștere al producției pe plan mondial și compozițiile chimice conținând tot mai puține metale rare (și scumpe) au dus la ieftinirea celui mai costisitor sub-sistem al unui vehicul electric: acumulatorul.
În plus, utilizând platforma electrica dedicata MEB pentru majoritatea noilor produse, cu excepția celor premium (Audi și Porsche beneficiază de propria lor platforma), grupul VW preconizează costuri de producție cu 40% mai mici pentru ID.3, decât cele pentru e-Golf.
Când te concentrezi pe o platformă electrică dedicată, în final poți obține o reducere de 40% fata de modelul anterior, e-Golf. Mare parte revine din costul mai scăzut al elementelor acumulatorului. Intre 5 si 10% provin din dedicarea unei fabrici întregi pentru producția de vehicule electrice.
Herbet Diess, CEO grup Volkswagen
Dincolo de faptul ca afirmația lui Herbet Diess este la polul opus de strategia fostului sau angajator din Bavaria, BMW, care prefera fabrici cu linii de producție flexibile, pe care se pot asambla automobile echipate cu orice motorizare, pentru clientul care ar dori să vadă cele 40% de reducere a costurilor reflectate în prețul ID.3 rămâne doar dezamăgirea, noul model fiind mai scump ca e-Golf.
Grupul Renault – Twingo Z.E.

Renault a fost unul din pionierii electrificării europene cu ZOE, alături de partenerul de alianță Nissan, care a produs Leaf-ul pe trei continente și l-a oferit pe toate piețele globale cu mult succes, pană la apariția campioanei mondiale a vânzărilor electrice: Tesla Model 3.
Perfecționată continuu, ZOE a devenit în ultima ediție ceea ce își doresc electromobiliștii cu adevărat, un automobil practic, cu preț accesibil, echipat cu încărcare rapidă în sistem CCS, dar și una din cele mai performante în curent alternativ, pană la 22 kW, ideală pentru țările cu rețele rapide de încărcare subdezvoltate.
Dacă săptămâna trecuta Nissan a câștigat aprecieri unanime odată cu lansarea noului SUV Ariya, ultima creație electrică prezentată de Renault, a fost întâmpinata cu reținere la GIMS – salonul auto (anulat) de la Geneva, în așteptarea prețului.
Chiar dacă nu a fost făcut public în mod oficial, prețul noului Renault Twingo a apărut pe listele BAFA și a venit ca o mare dezamăgire pentru cei ce se așteptau ca micuțul Twingo să devină invitația la mobilitate electrică pentru sceptici, sau cea de a doua mașină electrică, dedicată traficului în oraș, pentru proprietarii unei mașini electrice cu autonomie mare.
Așteptat spre finalul acestui an, Twingo Z.E. figurează la un preț de 24.790 euro (inclusiv TVA 19%) pe lista BAFA. Reducerea de TVA de 3% acordată de guvernul german pentru relansarea economiei după criza COVID, reduce prețul la 24.165 (inclusiv TVA redus la 16%), înainte de aplicarea subvenției germane, crescută la 9000 euro.
În varianta de bază, pentru ceva mai mult de 15.000 euro, cumpărătorul va beneficia de o caroserie cunoscută, un interior modernizat și un motor de 60 kW(82 CP), plasat intre rotile din spate. Acumulatorul de 21 kWh asigură o autonomie de 180 km (ciclul WLTP) și păstrează sistemul de încărcare de 22 kW AC foarte apreciat de electromobiliști la ZOE.

La prima vedere Twingo va concura doar cu tripleta grupului VW (VW e-Up!, Seat Mii si Skoda Citigo), noul Fiat 500e și SMART Forfour, cu care este înrudit în aproape, prin urmare alinierea prețului la un nivel mai înalt, după anunțul subvențiilor mărite în Franța si Germania pare fireasca pentru producători.
Ce vor decide clienții, rămâne însă de văzut. Cât despre subvențiile generoase acordate din bani publici… par să fie ineficiente, iar industria foarte departe de o dorință sincera de recâștiga încrederea clienților.
Oare nu ar fi mai eficientă pentru incurajarea concurenței în folosul clienților, taxarea aplicată în funcție de poluare? Din fondurile astfel obținute, se pot finanța subvenții acordate direct cumpărătorilor, sub forma de reduceri de taxe pe salar sau venit?

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Poate și un sistem de finanțare mai flexibil și mai ușor de suportat de clienți medii ca venituri, ar încuraja și mai mult vînzările.
Într-o mică testare a ofertelor din zona Deva, Renault cere avans de 20% din prețul de vînzare pentru un Zoe după care urmează aplicarea reducerilor prin programul rabla pe cînd Peugeot cere avans după aplicarea reducerilor.
La un mic calcul, pentru Peugeot e-208 ar trebui să plătesc un avans de 7,06%…
Pentru toate acestea aștept Dacia Spring care, după unele articole din presă, a fost deja zărită pe Transfăgărășan cu plăcuțe de „AG PROBE” și un preț preconizat ce variază între 14.000 și 15.000 de euro și care, după cum arată cel puțin în prezentări a devenit virusul meu principal.
Multumim pentru informatii Marcel.
Iti tinem pumnii sa iti indeplinesti visul cu Dacia Spring si speram ca Renault sa nu aplice aceasi politica d pret ca la Twingo.
Visul meu e să iau Spring-ul pentru că, și la condițiile Renault tot aș putea să-l iau la prețul preconizat !
Evident, primul drum e la Timișoara !
Ca efect secundar nedorit al stocurilor limitate artificial de producători, mașinile ajung să fie mai puțin accesibile pentru populație relativ la companii, care au tot felul de avantaje financiare (deducere TVA, amortizări de costuri) și logistice (relații comerciale).
Așa se face că de la mijlocul lui ianuarie stocul alocat României a fost epuizat pentru Citigo iV: vedem acum cele 90+ de exemplare înmatriculate doar în luna iulie de o singură companie bucureșteană (aproape sigur e vorba de Spark Car Sharing).