Timpuriu în evoluția vehiculelor electrice moderne, a fost strecurată ideea falsă că acumulatorii Li-ion nu pot fi reciclați.
In ciuda faptului că legislația din numeroase țări prevede reciclarea tuturor bateriilor de dimensiuni reduse, inclusiv a celor Li-ion utilizate pentru aparatură electronică, neadevărul despre reciclare s-a înșurubat bine în folclorul electro-scepticilor și continuă să reapară în discuții chiar și în prezent, când firme specializate și producători de acumulatori (CATL, Northvolt) și de automobile (BYD, Tesla, VW) au lansat activități de reciclare pentru acumulatorii utilizați în ultimul deceniu pe scară tot mai largă.
Exista un sâmbure de adevăr legat de absența capacitaților mari de reciclare la începutul anilor 2010, dar motivul era lipsa ”materiei prime”. Pur și simplu numărul insuficient de acumulatori ajunși la finalul carierei, începută pe un autovehicul și cel mai probabil continuată în aplicații staționare, era insuficient pentru a justifica unități mari de reciclare.
Făcând abstracție de pasiunea noastră pentru automobile în general și cele electrice în special, industria auto trebuie privită ca o mașinărie gigantică de făcut… profit. Pe scurt și foarte simplist, mai mulți bani încasați din vânzare decât cheltuiții pentru proiectare, producție și livrare.
Acest fir roșu, care ghidează absolut toate deciziile luate de manageri, foarte bine plătiți tocmai în funcție de profitul realizat, ar trebui să fie cel ce ne conduce spre tema reciclării acumulatorilor. Am discutat în repetate rânduri despre materia prima utilizată, despre modul de obținere al diferitele componente și mai ales despre dominația chineză în domeniul rafinării litiului și extracției metalelor rare.
- Acumulatori Li-ion – investiții importante pentru reciclare în Europa și SUA
- REVOLT – proiectul Northvolt de reciclare pentru acumulatori Li-ion
- Din nou despre reciclarea acumulatorilor Li-ion
- Cinci articole despre acumulatori, de la extragerea materiilor prime pana la reciclare
- Reciclarea acumulatorilor de tractiune – o afacere rentabila, in crestere rapida
- Cine se teme de electromobilitate? A doua viata si reciclarea acumulatorilor
Un exemplu concret Toyota – Redwood
Nu este probabil prea dificil de înțeles că este mai ieftin de recuperat materia primă gata rafinată din acumulatorii ajunși la capătul vieții prin reciclare, decât prin minerit și prelucrarea unor munți de material steril, până la extragerea elementelor utile industriei.
Toyota nu are nevoie de introducere. Este de departe cel mai mare producător de automobile după numarul de autovehicule vândute și după profit, cu zeci de fabrici în toate piețele auto majore din lume.


Surse: Statista pentru numarul de vehicule vândute, Companies Market Cap pentru profit
Redwood Materials este un nume mai puțin cunoscut, fiindca activitățile de reciclare nu au strălucirea unor concept cars prezentate la saloanele auto mondiale, care domină zi de zi ciclul neîntrerupt al știrilor din domeniu. Dar cel mai târziu aflarea obiectivului firmei ar trebui să atragă de îndată atenția:
We’re building a circular supply chain to power a sustainable world

Numele celui ce a înființat Redwood Materials, JB Straubel, unul din co-fondatorii firmei Tesla, ar trebui să crească interesul pentru domeniul reciclării. ”JB” cum este cunoscut în industrie, a rămas pentru mai bine de 15 ani cu Tesla în calitate de CTO – Chief Technology Officer, fiind responsabil de tot ce a însemnat proiectare, dezvoltare, direct implicat în colaborarea cu Panasonic și prima fabrică de acumulatori din Nevada. Continuă colaborarea cu Tesla în calitate de membru al Consiliului de Administrație, rol pe care îl îndeplinește și pentru firma Quantum Scape, una din cele foarte promițătoare în domeniul acumulatorilor solid state.
Prima unitate de reciclare este în plină dezvoltare în Sparks, Nevada, în apropiere de Giga Nevada unde Panasonic produce acumulatori pentru Tesla.
Comunicatul dat publicității de Toyota și Redwood Materials, anunță extinderea colaborării în domeniul reciclării acumulatorilor Li-ion începută anul trecut, reprezentând încă un pas în direcția recuperării materiilor prime din acumulatorii utilizați de Toyota.
Cel mai tarziu în acest punct este posibil să apară întrebarea Toyota? Acumulatori?… Nu sunt ei între codașii electrificării? Ba sunt, în ceea ce privește modele BEV (100% electrice), dar începând de la lansarea Prius-ului în decembrie 1997, Toyota a vândut mai mult de 5 milioane de exemplare ale diferitelor generații de Prius, toate echipate cu acumulatori. În plus, în februarie 2022 Toyota a anunțat că a vândut peste 20 milioane de modele hibride pe glob, toate echipate cu acumulatori, care la finalul vieții vor deveni materia primă pentru fabricile de reciclare.
O noutate a anunțului de ieri (16 noiembrie 2023) este achiziția de materiale reciclate de Redwood în Nevada pentru fabrica de acumulatori construită în prezent de Toyota în Carolina de Nord. Mai mult decât frumoasele concept-cars electrice prezentate recent de Toyota la salonul auto din capitala Japoniei, investiția de 14 miliarde USD din Carolina, ar trebui să prevestească că uriașul industriei auto mondiale se mișcă în direcția electrificării unei părți din gama largă de modele.
Cu o sursă de materii prime provenite din reciclare și producția de acumulatori în SUA , Toyota se asigură că subvențiile generoase oferite de actuala legislație americană se vor îndrepta spre propriile conturi. Chiar daca scopul rămâne profitul realizabil prin accesarea subvențiilor, intenția utilizării pe scară largă a unor materii prime reciclate este binevenită și ”poveștile” despre economia circulară capătă un contur practic și profitabil pentru toți cei implicați.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.