În universul electromobilistic, în general plin de energii pozitive, se adună periodic nori negri. Deși sezonul Sărbătorilor de Iarnă a început, o mulțime de colegi vor dărui doar joarde de Moș Nicolae unor furnizori. Este suficient să citești în media socială experiențele avute cu anumiți dealeri sau să privești câteva episoade pe YT, pentru a înțelege nemulțumirile celor ce își „investesc economiile” pentru visul lor electric.
- Atenție, achiziția unui automobil nou NU ESTE o investiție. Devalorizarea, mai ales în primii ani, este atât de rapidă, încât orice automobil nou aduce o pierdere financiară. Exemplu: pe baza ofertei buy back primită săptămâna trecută de la Tesla pentru TM 3 (model 2018) devalorizarea din primii trei ani, pe o piață second hand matură, a fost 545 USD/lună.
Faptul că nici la nivelul producătorilor situația nu este mai roză, o dovedesc luptele crâncene pro și contra electrificare de la Volkswagen, care pun din nou pe muchie de cuțit poziția lui Herbert Diess, actualul CEO venit de la BMW (un articol pe această temă, semnalat de dl. ing Ioan Peia, găsiți în Neue Züricher Zeitung)
Nici de la Stellantis veștile nu sunt mai bune, Carlos Tavares făcând-se din nou remarcat cu afirmația ca investițiile necesare tranziției spre electrificare, nu pot fi acoperite de firmele auto.
Între timp, cu mai puțină dramă și circ în presă, învestiții de 68 de miliarde euro dedicate electrificării pentru 2022-2026 la Mercedes au fost aprobate de Consiliul de Administrație. Și Honda-Acura a venit cu un plan credibil, ce pare o ruptură radicală cu trecutul șovăitor sau propunerile recente cu jumătăți de măsură. Este imposibil să nu remarcăm că la ambele firme poziția de CEO este ocupată în prezent de foștii lideri ai domeniul de cercetare și proiectare, specialiști care prin natura meseriei sunt bine pregătiți sa privească în viitorul îndepărtat și să găsească soluțiile tehnice necesare pentru a ajunge la destinația dorită în competiția internațională.
Dar, așa cum anunță titlul, după fiecare furtună, soarele va străluci mai puternic și două știri din presa internațională ne-au atras în mod deosebit atenția.
2021 este un an record pentru investiții în energie verde
Pe măsura ce performanțele noilor modele electrice au crescut, în special autonomia și viteza de încărcare, ghimpele utilizat cel mai des de electro-scpetici a fost sursa energiei electrice necesare producției și alimentarii parcului auto electric.
Ignorând faptul că propunerea de a NU continua pe calea electrificării și a polua ca până acuma este inacceptabilă, creșterea pas cu pas a producției de energie fotovoltaică și eoliană are cel mai solid argument posibil în lumea afacerilor: a devenit mai ieftină, decât cea produsă din cărbune.

Raportul IEA – International Energy Agency publicat la începutul lunii și în format video, subliniază progresul înregistrat în domeniu în 2021. Chiar dacă cifrele la dimensiuni globale sunt mai greu de absorbit, prognoza creșterii cu 60% de la nivelul de producție din 2020 până în 2026 este ușor de înțeles. Pe lângă o serie de informații utile, cele 40 de minute petrecute ascultând executivii de la IEA, mi-au dat multă speranță ca energia pe care o vom încărca și utiliza în mașinile noastre electrice în viitorul apropiat va fi tot mai curată.
Un rezumat cu câteva cifre semnificative și evoluția investițiilor defalcate pe țări găsiți aici.
NIO a găsit un investitor de calibru pentru stațiile de schimbare a acumulatorilor în Europa
Privind în urmă cu aproape patru ani la unul din primele articole scrise în cadrul proiectului Electromobilitate: Bariere actuale în calea adoptării tracțiunii electrice, lista piedicilor de atunci arăta cam așa:
- Autonomia – cât de mare a fost progresul tehnologic în acest scurt răstimp, dovedește echipa de la Lucid Motors, dar Tesla, Mercedes, Hyundai-Kia, Polestar și Volvo, NIO, BYD și alți producători chinezi livrează în prezent o gamă de modele ce depășesc 450 km, o cifră ce părea atunci doar un vis;
- Performanțele – cu toate ca Model S era disponibil la data scrierii articolului cu pricina, oferta electrică din acel moment nu sclipea prin performanțe dinamice sau eficiență. Cât de mult s-au schimbat vremurile o dovedește atât competiția pentru performanțele de vârf ce au trecut de 1000 CP, dar și cele din gama Tesla Performance.
- Modele existente pe piață – este suficient să aruncăm o privire succintă la lista înmatriculărilor din Norvegia (cea mai avansată piață europeană), unde regăsim 86 de modele care au avut mai mult de 10 exemplare înmatriculate în 2021.
- Prețul de achiziție – rămâne o barieră importantă în calea adoptării în masă a ectromobilității, dar așa cum demonstrează înmatriculările de Spring, sau cele ale micro-automobilelor electrice în China, producătorii au câteva soluții mai accesibile la preț, chiar dacă tendința generală este spre modele tot mai mari și mai scumpe.
- Infrastructura de încărcare – scriam în februarie 2018:
În funcție de țară și regiune, infrastructura publică de încărcare rapidă a atins diferite faze de dezvoltare, dar marele avantaj al mașinilor electrice este că pot fi încărcate acasă, nemaifiind necesară deplasarea la „benzinărie”.

Avantajul încărcării acasă a rămas componenta principală în decizia de achiziție a unui automobil electric. În schimb în domeniul infrastructurii publice progresul este incontestabil. Extinderea rapidă a rețelei Tesla SuperCharger, Ionity sau Electrify America cu învestiții de la producătorii de vehicule electrice, pe lângă mii de alte rețele publice, în care producători nu sunt implicați financiar, acoperă tot mai bine nevoile clienților, chiar dacă nu încă peste tot.
În paralel, a crescut viteza de încărcare, introducerea tehnologiei de 800 V (Porsche, Hyundai-Kia) și chiar 900 V pentru Lucid Air, ridicând stacheta tot mai sus și reducând timpul necesar reîncărcării la un drum lung, la mai puțin decât durata unei pauze de prânz.
Pentru cei foarte grăbiți, NIO a reluat tema înlocuirii rapide a acumulatorilor, propusă în vremurile noastre de Tesla și Better Place-Renault dar abandonată, investind într-o rețea aflată în expansiune rapidă, de la 300 de stații în vara, până la 700 la finele anului. În colaborare cu firmele petroliere Sinopec și Petro China, NIO instalează punctele de schimbare pentru acumulatori în stațiile de carburanți existente.
NIO nu este singura firmă din China care a reluat tema înlocuirii acumulatorilor, dar este prima care a construit o astfel de stație în Europa, la Oslo, unde a început de curând comercializarea SUV-urilor sale. Știrea asocierii cu Shell în Europa pentru dezvoltarea unei rețele de schimbare a acumulatorilor asemănătoare cu cea din China, vine cu un plan de reciprocitate, prin care clienții NIO vor putea încărca în rețeaua Shell. Din cele 4000 de puncte de schimbare a acumulatorilor prevăzute în investițiile până în 2025, 1000 vor fi în exteriorul Chinei, dar nu este clar dacă toate vor fi în Europa, sau NIO are și alte regiuni în obiectiv.
Trei articole pe aceeași temă:
- NIO aduce în Europa stațiile de schimbare rapidă pentru acumulatori auto
- NIO & Co. promovează înlocuirea rapidă pentru acumulatori
- China remodeleaza viitorul electromobilitatii

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.