Electrificarea flotelor de firma in Germania

Competenta si influenta globala exercitata de industria auto germana, dupa mai mult de 100 de ani de dezvoltare continua de la primele patente, ce au definit automobilul si motorul cu ardere interna, pana in prima decada a secolului XXI, sunt de necontestat.

Succesul produselor premium distribuite de marcile Mercedes, BMW si Audi a devenit un simbol al succesului economic personal pentru cumparatori, de prestanta pentru demnitari si oficialitati de stat, dar in acelasi timp si unul pentru „Wirtschaftswunder” – miracolul renasterii economiei germane dupa al Doilea Razboi Mondial.

Cu pasi timizi, la inceputul secolului XXI au aparut primele semne ale electrificarii moderne in transportul rutier, care pana in ziua de astazi este privita cu teama si adversitate la etajele superioare ale conducerii concernelor din domeniul auto si petrolier.

Cotele impuse de guvernul chinez pentru vanzarea de automobile NEV (new energy vehicles) si legislatia care limiteaza emisiile pentru flota vanduta de fiecare producator in Europa, au fortat industria auto pe calea spre electrificare. In plus, au dezlantuit fantezia si energia unor antreprenori, care si-au pus viziunea si priceperea la baza unui nou val de firme start-up, dedicate proiectarii de productiei de autovehicule electrice.

Noua epoca, de confluenta intre industria auto si cea electronica, in care electrificarea este asociata inevitabil cu conducerea autonoma si conectivitatea, se bazeaza pe domenii din IT si software, mai putin familiare in universul auto clasic, care redefinesc industria si, intr-o masura tot mai mare, diferentiaza noile produse.

Inevitabila confuzie, atunci cand fundatiile unor procese si produse cunoscute si perfectionate pas cu pas de mai bine de un secol, sunt zguduite din temelie si transformate radical intr-un timp realativ scurt, a generat intregul spectru de emotii umane, reactii, declaratii publice si decizii interne, pe care doar timpul ne va demonstra daca au fost sau nu au fost cele mai inspirate.

Aspecte specifice pietii auto din Germania

Un impact disproportionat de mare pe cea mai mare piata auto europeana o au masinile de servici, renumitele „Dienstwagen”. Pe langa simbolismul care atesta atingerea unei anumite pozitii in ierarhia firmelor, masinile de servici sunt o forma de subventionare a industriei autohtone, prin reglementari fiscale in favoarea firmelor ce ofera masini de servici.

Comunicatul de presa KBA -Kraftfahrt Bundesamt informeaza ca in prima luna a anului 2020 inmatricularile de automobile noi in Germania pe firme au reprezentat 68.4% din totalul de 246300. In acest context, o privire mai atenta asupra electrificarii flotelor firmelor germane ne poate indica in ce masura electromobilitatea este considerata o alternativa viabila pentru anumiti utilizatori.

Bazandu-ne pe interviuri purtate de revista Automobilwoche cu managerii de flote ale catorva concerne germane mari, listam informatiile pregatite de autori pentru noua editie speciala a suplimentului „Generation E”, aparut astazi, 24 februarie 2020.

Lufthansa

Parcul auto utilizat de Lufthansa in Germania este compus din 877 „Dienstfahrzeuge”, doar 1.9% fiind electrice (17) si 6.2% hibride (54). Obiectivul declarat este ca pana in 2030 intregul parc auto sa fie compus din automobile electrice in Germania, Austria si Elvetia.

SAP

Concernul IT si-a propus ca pana in 2025, o treime din parcul auto sa fie electric. In prezent ponderea modelelor electrice din flota SAP este de aproximativ 10%.

Deutsche Bank

Parcul auto la marea banca germana consta in prezent in proportie de 98.5% din automobile diesel. Promisiunile de viitor includ adoptarea variantelor electrice cu pila de hidrogen.

EON

Eon declara ca in urmatorii cinci ani va electrifica intreaga flota.

Telekom

La Deutsche Telekom cuvantul de ordine este „diversificare” si planul de reducere a emisiilor cuprinde automobile electrice cu acumulatori si cu pile de hidrogen, hibrizi si motoare cu gaz.

Adidas

Adidas ofera ca masini de servici automobile cu motoare cu ardere interna „eficiente” si hibrizi. La sediul central din Herzogenaurach sunt disponibile 22 de statii de incarcare, care stau gratuit la dispozitia angajatilor atat pentru automobile, cat si pentru bicicletele electrice.

O privire in viitor

Chiar daca in Romania vedem cativa pasi pozitivi pe calea electrificarii flotelor, cu urmare a intiativelor unor inimosi sustinatori ai electromobilitatii, de cele mai multe ori decizia depinde de preferinta conducerii locale si nu este impusa sau stimulata prin legislatie.

Electrificarea flotelor de transport persoane pare sa fi pornit pe calea cea buna si se deruleaza pe baza de initiativa privata (exemplu: Citylimo Timsoara), stimulare si suport financiar (Uber Green), sau decizii ale Consiliului Local (exemplu: Resita).

Pornind de la convingerea ca expunerea la condusul electric, a unui numar cat mai mare de persoane, ce utilizeaza autovehicule de servici, genereaza o mai rapida adoptare a electromobilitatii pentru uz privat, cu beneficii pentru intreaga societate, ne intrebam: cat de dificila ar fi adoptarea unei legi, care sa defineasca o anumita cota, in crestere anuala, de autovehicule electrice si incarcatoare instalate in parcarile firmelor cu flote auto?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.