O saptamana electrizanta cu Hyundai Ioniq

Cea de a 72-a saptamana de colaborare cu Ionica in cadrul proiectului Electromobilitate, de educare prin test drive, a fost una cu totul remarcabila, cu 22 de participanti care au gustat pentru prima oara din placerea alunecarii line si acceleratiile cursive oferite de un automobil electric.

In general, am oferit test drive celor interesati de prima exprienta cu un automobil electric, imprejurare in care raspundem intrebarilor firesti sau originale la primul pas in noul univers:

Cat de departe „merge” ?

Cum incarci?

Poti sa treci prin apa? … cum o speli?

Si bineinteles, cat costa?…

Intrebarea despre pretul ridicat de achizitie al automobilelor electrice este inevitabila, dar deschide oportunitatea de a discuta despre subventia din Romania, care este printre cele mai generoase din Europa, despre ieftinirea continua a acumulatorilor si multe alte aspecte legate de economiile aduse in timp de un automobil electric, atunci cand privesti la TCO (total cost of ownership) si nu doar la pretul de achizitie.

Recidivistii

Cu bucurie am insotit pe drumuri scurte cu Ionica si doi „recidivisti”, care au gustat in vara din senzatia condusului electric pe distante lungi cu TM 3. Tudor ne-a descris cu propriile cuvinte calatoria de la Timisoara la Brebu prin Resita si returul prin Lugoj. De aceasta data si-a incurajat sotia sa incerce cat de usor si placut se conduce un Hyundai Ioniq electric. Credem ca experienta a fost convingatoare.

Dupa ca a descoperit „the joy of electric driving” la volanul lui TM 3 in zona Nuernberg, Renate a ramas placut impresionata de Hyundai Ioniq

Despre calatoria cu Renate in Germania am scris cu bucurie intr-un articol, care descria cum se naste curiozitatea despre utilizarea unui automobil electric in viata de zi cu zi, chiar si pentru cei mai indarjiti petrol heads, dupa ce au avut ocazia sa conduca pentru prima oara un Elektroauto, concluzia de la Nuernberg fiind „Unglaublich” (de necrezut).

Consumul de 12.2 kWh/100km inregistrat in calatoria electrica din 24 februarie, impreuna cu tatal meu, reprezinta cheltuieli de 7.80 lei/100 km (0.64 lei/kWh) sau un total de 17 lei pentru circuitul de 218 km de mai sus. In realitate costurile au fost si mai mici, datorita incarcarii gratuite la statia rapida de la Penny Market din Faget. MULTUMIM!

In aceasi categorie a „recidivistilor” il inrolez si pe tatal meu, care la o varsta venerabila ramane interesat de universul masinilor electrice si participa cu bucurie la orice test drive se iveste in program.

Ionica incarca la Penny Market, Faget

Darius pune in practica „elmob challenge”

Actiunea cea mai interesanta din saptamana 72 ramane insa efortul lui Darius de a-si initia colegii de firma in tainele electromobilitatii. Dupa numeroase articole despre experiente si teste cu diferite automobile electrice (Zoe, Leaf, Model 3, Ioniq) scrise pentru ArenaIT si blogul de fata, Darius este in curs de a convinge conducerea firmei unde lucreaza, de economiile ce pot fi realizate prin utilizarea unor masini electrice pentru deplasarile echipei. Distilat la esenta, exact acesta este scopul actiunii „elmob challenge, cel de a incuraja firmele mari si mijlocii sa ofere experienta condusului electric si incarcarea la sediul firmei pentru angajati.

Suntem convinsi ca oportunitatea de a conduce un automobil electric, fara riscul financiar al unei investitii costisitoare pentru achizitie, va duce la accelerarea adoptarii mobilitatii electrice.

Aplicand „arma secreta” a proiectului Electromobilitate, test drive-ul electric, Darius a reusit sa trezeasca curiozitatea despre posibilitatile de utilizare a unui vehicul electric in viata de zi cu zi, pentru 15 colegi aflati la primul contact cu un electromobil. Detalii, impresii si concluzii despre experienta veti afla cat de curand in direct.

La fel ca Tudor si alti fani ai masinilor electrice, Darius a intuit ca cea mai directa cale pentru achizitia unui model electric pentru uz personal este sa … iti convingi sotia, printr-un drive test. Nu am aflat (inca) secretele si concluziile calatoriei in doi, dar am vazut cum cel putin un membru al cuplului Jula a savurat din plin dinamica lui Ionica. Oare cin’ sa fie ?

Chiar daca impinge consumul la valori record pentru ultima saptamana, 21.4 kWh/100km (in 20.02), care inseamna doar 13.70 lei pentru 100 km, experienta dinamica este cu siguranta o mare parte din satisfactia condusului electric si materializeaza de fiecare data bucuria celor ce savureaza sa demareze primii de la semafoare sau sa tricoteze prin traficul dens, acolo unde circulatia nu este bara la bara.

„Electro-bobocii”

Sunt mai bine de 20 de ani, de cand nu ne-am intalnit cu familia Gaube, dar electromobilitatea ne-a prilejuit o revedere placuta, in cadrul unui test drive cu Ionica. Scanteia initiala a fost o intrebare despre cum se incarca un automobil electric, care a evoluat intr-o discutie mai ampla despre economia si utilitatea unei masini electrice, pentru naveta de zi cu zi, dintr-o localitate periurbana spre locul de munca si inapoi acasa.

Fiind unii dintre prea putinii clienti care au reusit sa plaseze o comanda pentru o Skoda Citigo In Romania, cu ajutorul firmei Compexit, experienta unui test drive cu Ionica i-a pregatit mai bine pentru prima calatorie de la Cluj la Timisoara cu mini electromobilul familiei.

Calatoria record cu familia Gaube, „electro-bobocii” ce au reusit cel mai bun consum al saptamanii (22.02) de 12.1 kWh/100, recompensat de Ionica cu o steluta pentru „eco driving”.
7.75 lei pentru eletricitate cheltuiti pentru 100 km!

In timpul plimbarii electrice de la Sacalaz la Herneacova si retur, s-a nascut si notiunea de „electro-boboc”, pe care promitem ca o vom plagia ori de cate ori o persoana va trece pragul inhibitiei si va experimenta, alaturi de proiectul Electromobilitate, placerea si confortul condusului electric.

Tudor si testele comparative

Ionica, model 2018, alaturi de mai tanarul Ioniq model 2019 condus cu placere de Tudor

Cu Tudor si familia Marchis nu ne-am vazut din pragul Craciunului, cand am facut impreuna un tur in Motor City cu TM 3 (Tesla Model 3). Duminica am gasit amandoi timpul pentru a derula un mic experiment, legat de consumul comparativ, pe acelasi traseu si acelasi sofer (Tudor), intre cele doua modele Ioniq din 2018 si 2019, pe care la urmarim saptamanal de mai bine de o jumatate de an. Detalii veti afla in curand direct de la autorul si executantul experimentului.

Diferenta de doar 2% intre consumul celor doua modele Ioniq, ambele circuland in Timisoara si imprejurimi in ultima saptamana

Seniorul

Ultimul test al saptamanii a stabilit un nou record de varsta pentru participantii la proiectul Electromobilitate. Fost sofer profesionist, cu toate categoriile de conducere luate si practicate incepand cu multi ani in urma si pana in ziua de astazi, dl. Balc a experimentat pentru prima oara bucuria deplasarii cu Ionica. Abilitatea cu care a descoprit usurinta condusului electric, „one pedal driving”, utilizand treapta maxima de regenerare disponibila pentru Hyundai Ioniq, dovedeste experienta indelungata cu orice tip de autovehicul, de la TIR-uri la tractoare, trecand peste o ampla colectie de automobile private Renault, Opel, etc.

Concluzia experimentatului veteran al soselelor a spus tot ce se poate despre Hyundi Ioniq electric: „Asta e bijuterie, nu masina!„.

NOTA: test drive-urile din cadrul proiectului nostru pot fi oferite in continuare gratuit, datorita efortului echipei de voluntari ce sustin electromobilitatea si a suportului oferit de partenerii nostri: Casa Auto Timisoara, Porsib-Sibiu, EVconnect, Inspiroline si revista online 24auto.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.