#electrip: Timișoara e frumoasă!

Am primit cu bucurie evenimentul de aniversare a proiectului Electromobilitate de la Timișoara. Ne doream, toți 4, să începem excursiile electrice din 2023 în forță.

Konița a înfulecat electroni până la refuz în dimineața zile de sâmbătă, așa ne-am pornit la drum cu un necesar minim de încărcare pe traseu. ABRP ne spune că ar fi suficiente 6 minute la stația MOL A1 Susani, un HPC Kempower de 100 kW.

Drumul, unul ușor de parcurs. Plecând devreme (aproximativ ora 7) nu am avut presiunea timpului. Exceptând traversarea prin Turda și bucata Coșevița-Margina, se merge excelent pe autostradă. A10 și A1, un coridor excelent spre vest. Vedem dacă vom reutiliza acest traseu în vară.

Am oprit în una sau două din spațiile de servicii pentru pauze scurte. Aceste spații sunt chiar ok, mult mai bine decât prin orașele mari. Chiar dacă aveam un semn de întrebare legat de stațiile propuse de ABRP de la MOL A1 Susani, am tot trecut de stațiile recomandate de colegi și am oprit la Susani. În aplicație MOL zice că sunt stații de 100 kW, dar sunt limitate la 20 kW. O fi asa greu să suplinească lipsa de putere a distribuitorului cu soluții moderne din surse regenerabile?

Trecând peste puterea de încărcare, am beneficiat de această pauză să alimentăm și noi, așa că pauza a fost mai mult pentru familie. Încărcați cu energie am plecat de la acest pit stop spre eveniment. Pe lângă timpul adăugat de oprire, am mai avut și o eroare de pilotaj, care ne-a scos prin Giarmata în loc de Ghiroda. Acest lucru a mai adăugat niște timp suplimentar. Ajunși într-un final în centrul capitalei culturale europene ne-am îndreptat spre piața Victoriei.

La eveniment

În piață am fost întâmpinați de colegii din proiect. Andrei, Tudor, Florinel, Marcel*2, Călin, Mihai și toți ceilalți ne-au urat pe rând bun venit. Am preluat ”uniforma de lucru” și am intrat între oameni. Eu, copii și-au dorit să viziteze Timișoara alături de soție și mai ales să se joace în Parcul Copiilor Ion Creangă.

Mulți oameni s-au perindat în zona de expoziție. Am rămas cu două discuții:

  1. Un domn care era hotărât de mai mult timp pe achiziția unui EV, doar că reprezentanțele nu l-au ajutat prea mult să ia o decizie. După ce a trecut prin mai multe mașini și a discutat cu noi am văzut un chip luminat.
  2. La una dintre stațiile primăriei m-a abordat un domn, iar întrebarea lui era: „De ce nu e gratis energia pentru electrice? Parcă așa era promisiunea” Am avut o discuție cu dânsul și sper că l-am luminat. A plecat mulțumit.

Pe scurt, i-am explicat că primăria poate alege 2 căi, una în care să subvenționeze energia, cealaltă în care să încerce să investească în rețea. I-am dat exemplu Cluj vs. Timișoara. Un Cluj în care se subvenționează energia cu 1.000.000 de lei în 2022 și cu un buget de 2.000.000 de lei pentru 2023, dar investiții care tind spre 0. Capitala Culturală Europeană a anului 2023 a decis să nu subvenționeze energia, în schimb să păstreze acele sume pentru investiții. De văzut cum cresc cele două rețele de la an la an.

După cazare și pauza de masă ne-am reunit cu echipa Electromobilitate pentru a face turul centrului istoric. Plecarea și regruparea s-a făcut în parcarea partenerului nostru Lektri.co, loc numai bun pentru discuții, fotografii de grup și testarea mașinilor.

Au fost mai multe relatări pe blog de la evenimentul nostru, care a fost dedicat Earth Day 2023, se pot revedea ușor, încă nu a trecut așa mult timp. O prezentare a participanților la eveniment găsim în articolul Earth Day Timișoara – cu cine am avut plăcerea?

Timișoara – capitala culturală a Europei

Nu exagerez când am zis în titlu că Timisoara e frumoasa! Suntem cu toții în familie la prima vizită în capitala Banatului. Cu siguranță ne dorim să revenim pentru că am avut două zile pline de bucurie. Primăvară, multeeee flori, zâmbete pe fețele oamenilor și spații comunitare atractive și incluzive.

Ne-am bucurat de Timișoara mai mult decât se poate prezenta în această galerie. Piețele libere de trafic, dar pline de istorie. Străduțele dintre ele unde poți să petreci timp cu prietenii. Și da, se poate ajunge în centrul istoric cu tramvaiul!

Dacă i-am întrebat pe copii ce le-a plăcut cel mai mult au venit cu un răspuns logic. Parcul Copiilor „Ion Creangă” și plimbarea cu Tesla Model Y (Mulțumim Cristi!). 6.2 hectare de verde și jucării. Acesta e visul oricărui copil. Așa mult le-a plăcut în cele două ture de parc că ne-au întrebat ”de ce nu avem așa ceva la Cluj?”… Le-am propus să mai mergem la Timișoara pentru parc, mai ales că am aflat că se vor face mai multe investiții acolo în perioada următoare.

Că tot am amintit de Cluj. Clujenii sunt oameni atenți, primitori și empatici. Consider că timișorenii ne întrec. De la Hotel Vanilla unde găseai o carte de citit în orice colț, trecând prin discuțiile excelente cu vizitatorii de la eveniment sau de la stațiile de încărcare și terminând cu personalul din locațiile unde am poposit. Chiar dacă se știe de lipsa acută de personal, cei care fugeau practic printre mese ne-au făcut să ne simțim excelent. Un mare BRAVO tuturor!

Chiar dacă ne aștepta o nouă săptămână la școală și muncă ne-am despărțit foarte greu de Timișoara, târziu ne-am dat duși acasă, doar după o masă copioasă la Curtea Berarilor 🙃

#electrip

Cum a fost drumul electric, mă veți întreba. Am fost deja de două ori până în Croația dus-întors cu konița, așa că nu mai sunt emoții legate de drumuri mai lungi. Mult blamata lipsă de stații de încărcare spune doar jumătate de adevăr.

În continuare la stațiile cu plată bate vântul. Voi relata experiența de la Cluj-Napoca într-un articol în următoarele 2-3 săptămâni. Recomandăm RO e-mobility index pentru oricine își dorește să urmărească progresul în ceea ce privește stațiile de încărcare sau înmatriculările de vehicule electrice.

Aproape 700 km rulați pentru drumul spre și dinspre Timișoara. Un consum mediu de 17.5 kWh/100km la temperaturi medii de 12-13 grade Celsius. Media de viteză pe tot weekend-ul a fost de 97 km/h. Tot drumul la un cost de 104.42 RON.

Dacă la începutul articolului relatam de stația limitată de la MOL Susani de pe A1, pe drumul de întoarcere m-am păcălit la același MOL, o locație de la Vințu, tot de pe A1. Nu funcționau niciuna din cele 2 stații. Am decis să intrăm în Alba la reprezentanța VW, o stație Renovatio. Defectă și aceasta, așa că ne-am mutat la OMV, stație Enel-X. Concluziile mele sunt două:

  • Operatorii nu sunt extrem de interesați de clienți, în special cei care au avut obligația să pună stațiile pe A (MOL);
  • PlugShare mă salva de vizitele inutile;

Deranjul nu a fost unul exagerat. Știam că voi putea încărca în Alba a una din cele 9 stații fast charge. Aveam și varianta Turda la îndemână.

Experiența de încărcare din Timișoara a fost una excelentă (dacă ignor aplicația celor de la EV-GO). Se găsesc stații libere, prețul e fair. Mi se pare mai ok ca în Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.