Exemplu de ecoturism cu mașini electrice în Țara Dornelor

Invitația lansată în articolul Dacia Spring pe Transrarău sau Spring (iar) printre munți? în urmă cu patru luni, a fost întâmpinată cu entuziasm de colegii din echipa proiectului Electromobilitate. Alți câțiva proprietari de electrice din nordul țării au răspuns invitației, ca urmare ne-am întâlnit 17 echipaje la Vatra Dornei, cu familii și cu prieteni sau invitați la eveniment.

Albastru – reședința participanților și absolvenților; Roșu – locația și data evenimentelor electromobilistice

Atât distanța destul de mare din punctele de plecare ale colegilor din sudul și vestul țării, cât și cele (doar) trei stații publice de încărcare de 22 kW din Vatra Doreni, au generat multe întrebări despre locația aleasă pentru primul eveniment al anului. In plus, codurile galbene și portocalii din zonă, au speriat o parte din cei ce intenționau să vină în Țara Dornelor.

Le mulțumesc colegilor și invitaților care au dat curs invitației și s-au mobilizat în a realiza primul eveniment Electromobilitate în 2023 și cu atât mai mult celor ce s-au implicat în organizare.

Aștept părerile voastre, cu bune și cu rele, referitoare la experiența de la Vatra Dornei. Sper că am tras un semnal de alarmă și am învins scepticismul unora sau altora. Împreună cu reprezentanții Primăriei și Poliției Locale Vatra Dornei, cărora doresc să le mulțumesc pentru implicare, am reușit să expunem mașinile și să tranzităm într-o coloană tăcută un oraș turistic cu potențial imens.

Așa cum ni s-a promis, la baza pârtiilor de ski vor fi instalate stații de încărcare, iar întreprinzătorii locali vor fi încurajați să-și monteze stații pentru ca turiștii ce vin din Timișoara, București, Constanța, Baia Mare, Iași sau alte zone îndepărtate să-și poată încărca mașina electrică, timp în care schiurile sau săniile să alunece fără zgomot pe pârtiile Veverița, Parc sau Dealu Negru.

17.02.2023, Fălticeni – Vatra Dornei

Plecare din Fălticeni (știți voi, orașul fără stații publice de încărcare… încă) cu bateria 100%, autonomie 221 km, mulțumită zilelor însorite și grija tatălui de a pune mașina la încărcat de la panourile fotovoltaice. Soția și copiii m-au însoțit, deci am luat toate cele necesare pentru sanie și bagaje specifice. Spring… mașină de oraș.

Pe drumul pitoresc DN17, ne-am luat la întrecere cu trenul de câteva ori. Ruta Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Valea Putnei – Mestecăniș – Iacobeni – Vatra Dornei reprezintă una dintre cele mai frumoase linii ferate din România.

Ajunși la Vatra Dornei cu 43% baterie, am oprit la Pârtia Parc pentru a încărca pe Type2 la stația EV Spots. Este o parcare de 21 locuri rezervată Hotelului Dorna, dar și celor care doresc să încarce mașina electrică. Trebuie să vă adresați recepției Hotelului Dorna, să comunicați numărul de înmatriculare pentru a avea acces în parcare și a pune mașina la încărcat. Conectarea a avut loc Ad-hoc costă 1.88 lei/kWh. Cu cont, făcut ulterior, costul scade la 1.38 lei/kWh. Plus… parcarea gratuită în perioada încărcării. 🙂

Am luat sania din portbagaj și am purces cu copiii la distracție. Tudor (TM) ajunsese și el la Veverița cu IONIQ 5 și am alergat într-un suflet să-l întreb… cât consumă „garsoniera” (gluma lui Tudor pe seama spațiului interior la IONIQ 5).

”Cât vrea șoferul!”, mi-a răspuns.

Seara, rând pe rând, invitații au sosit din toate părțile țării, anunțându-și sosirea și participarea la cină.

18.02.2023 – Vatra Dornei și Transrarău

A doua zi, ne-am prezentat în jurul orei 10 la Baza Pârtiei Veverița. Fetele mele s-au deplasat către Parcul Central pentru a se bucura de zăpadă, atât de scumpă la vedere în iarna 2022-2023, iar echipa Electromobilitate tocmai întâmpina pe Vasile venit cu Springul de la Iași.

Deși se anunțase ploaie, sâmbătă 18 februarie a fost, din fericire, o prognoză greșită, vremea permițându-ne să ne desfășurăm activitățile așa cum plănuisem.

M-am bucurat să-i întâlnesc rând pe rând pe Andrei (Kona, Brașov), Marcel (Spring, Deva), George (Model 3, Sibiu), Cristi (Model Y, Brasov), Tudor (IONIQ 5, Timisoara), Laurențiu (ID.4, Cluj), Marius (Model 3, Câmpina), Paul (Kona, Băilești), Titus (Kona, Sibiu), Vasile (Spring, Iasi), Márton (Zoe, Târgu Mureș), Șerban (Zoe, Suceava), Ciprian (Zoe, Gura Humorului), Marcel (ID.3, Cluj) și invitații cu Kona din Piatra Neamț. După masă ni s-a mai alăturat o superbă Kia EV6 din Suceava.

După un prânz la Lordinu, ne-am încolonat în parcarea din Dealul Runc, de unde, cu antemergător din partea Poliției Locale Vatra Dornei, am pornit pe un traseu prin oraș, unde steagurile Electromobilitate au fluturat cu mai mulți decibeli decât mașinile noastre. Tăcut, liniștit, fără fum, am parcurs străzile municipiului Vatra Dornei de la Vest la Est și de la Sud la Nord.

Se anunțase cod portocaliu de la ora 20, era 15:30 când ne-am hotărât să plecăm spre Rarău/Pietrele Doamnei. După ce am luat o pauză la Stadion Vatra Dornei și ne-am despărțit de echipajul de Poliție, mulțumind pentru sprijinul acordat, am plecat spre Rarău în stilul nostru discret, fără zgomot și fără fum.

Am realizat și un test de consum în paralel cu 14 mașini. Pentru Spring, am obținut următoarele date în cei 32 km:

  • Urcare Pojorâta – Pietrele Doamnei, viteză medie – 38 km/h, consum mediu: 26.4 kWh/100 km.
  • Total Pojorâta – Pietrele Doamnei – Pojorâta, viteză medie – 38.8 km/h, consum mediu: 13.2 kWh/100 km.

Prea simetric?… dar asta este mașina electrică! Știe să consume la deal, dar știe să și regenereze pe coborâre.

La ora 17.00 voia bună era la ea acasă. Colegul Laurențiu cu ID.4 a fost ”parcat” peste noapte la Alpin, iar Tudor (Ioniq 5), Marcel (Spring), Marcel (ID.3), Márton (Zoe), Marius (Tesla) și subsemnatul am admirat Pietrele Doamnei, care își schimbau înfățișarea sub asaltul norilor care înghețau instant formațiunile calcaroase.

Coborârea spre Vatra Dornei a avut loc în stilul personal de condus, fiind și noapte, și mâzgă pe Pasul Mestecăniș.

Ajuns la Lordinu cu 12%, am încărcat până la 65% și am cedat stația colegului George, cu care m-am înțeles să încarc înaintea lui pentru a ajunge mai repede la fetele mele, care m-au așteptat în camera pensiunii. Energie încărcată: 14.4 kWh pentru 36.73 lei (2.55 lei/kWh) la o putere de 16-17 kW pe CCS.

19.02.2023 – despărțirea de colegi și drumul spre casă

După o zi încărcată, duminică am plecat fiecare către casele noastre. Plouase ca vara întreaga noapte. Reveneam pe drumuri, apăsând butonul de recirculare din 10 în 10 minute, gândindu-mă la funcția de purificare a aerului de la Tesla…

Pentru mine, au fost doar 325 km.

Cam așa arată direcțiile drumurilor celor care au făcut posibil evenimentul Electromobilitate 2023 – Vatra Dornei. Culorile sunt apropiate celor de pe mașinile participante. Sănătate, să auzim și să ne revedem cu bine la următorul eveniment!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.