Chiar daca in cea de a 75-a saptamana in slujba proiectului Electromobilitate, Ionica nu a mai stabilit un record propriu de distanta, ca saptamana trecuta, urcarea pe Muntele Mic si inca un drum de la Timisoara la Sibiu si retur au fost ocazii pentru cateva lectii bune de impartasit cu comunitatea elmob.
In plus, saptamana cu numarul 75 a marcat momentul in care un Ozone 3 de la firma GTG din Baia Mare s-a alaturat lui Ionica in cadrul proiectului de educare despre mobilitatea electrica prin test drive.
Costuri de intretinere si colaborarea cu Porsib
Din unele comentarii primite deduc ca inca mai exista electrosceptici, care sunt iritati cand amintesc ca cei peste 30.000 de kilometri parcursi cu Ionica au insemnat ZERO costuri de intretinere. O voi repeta, pana toata lumea pricepe ca o masina electrica economiseste cel putin timpul si banii necesari intretinerii curente pentru schimburi de ulei, filtre, curele si bujii, care vin periodic sa lase o gaura in buzunarul proprietarilor de fosile.
Intamplarea face ca la una din re-incarcarile din acesta saptamana m-am intalnit cu alt Ioniq electric, utilizat pentru transportul de persoane, care a parcurs peste 50.000 km cu acelasi rezultat: ZERO costuri de intretinere.
Trebuie sa recunosc ca in ultima saptamana Ionica si-a lasat bocanii de iarna in hotelul de anvelope de la Porsib si a pornit la drum cu incaltarile de vara. Tot la Porsib a primit o spalatura zdravana de la Mihai, ca sa sclipeasca alaturi de noul coleg, proaspat parcat in „garajul nostru”, un mini automobil electric de oras Ozone 3 de la firma GTG din Baia Mare.
Desigur ca aceste operatiuni reprezinta cheltuieli, dar sunt prestate cu multa amabilitate de echipa Porsib in baza partenariatului din cadrul proiectului Electromobilitate. Da altfel, saptamana aceasta un vecin din Timisoara, ma intreba de ce prefer Sibiul pentru test drive electric?
Pe langa faptul ca este orasul meu natal, de care ma leaga amintiri minunate din vacantele petrecute la bunici, imprejurimile Sibiului ofera terenul ideal pentru a demonstra calitatile tractiunii electrice pe urcari cu serpentine si eficienta franarii regenerative la coborare. De loc de neglijat, Sibiul se alfa in centrul geografic al tarii si cei interesati de un test drive au venit de la Bucuresti, Pitesti, Brasov si Cluj, ceea ce s-a intamplat o singura data la Timisoara cu familia Olaru (proprietarii lui Evy), veniti din Bucuresti in vacanta la Timisoara.
In plus, conditiile ideale oferite de experienta si deschiderea spre electromobilitate a echipei din service-ul Porsib, unde sunt posibile verificari, interventii rapide si mai ales incarcarea masinilor electrice peste noapte, la statia cu acces public in orele de program, reprezinta cadrul ideal si pentru cea de a 75-a saptamana a proiectului nostru de educare despre universul automobilelor electrice prin test drive. Pe scurt „the joy of electric driving”, cum ii place lui Mircea sa spuna.
Consumul mediu saptamanal
Despre revenirea incapatanata, dar reusita de aceasta data, cu Tudor la Muntele Mic a scris colegul meu pe larg.
In mod nesurprinzator, pentru cei ce inteleg cat de eficienta este recuperare de energie prin franarea regenerativa, consumul mediu din ultima saptamana a fost mai coborat cu 5.7% decat in cea dinainte, cu toate ca a inclus pe langa urcarea la Muntele Mic si 556 kilometri de autostrada (Timisoara – Lugoj – Timisoara 48×2, Timisoara – Sibiu – Timisoara 230×2)
Trebuie insa sa avertizam amatorii de chilipiruri ca incarcarea gratuita este pe terminate si de multe ori incarcarea cu asa numitele „cupoane Kaufland” este intrerupta, din fel de fel de motive, dar se poate continua utilizand aplicatia contra cost (vezi situatia din 12 martie la Sebes).
Chiar daca nu putem fi de acord cu pretul de 1.95 RON/kWh practicat de Renovatio, suntem constienti ca valul de masini electrice pe care il asteptam in 2020, ar putea bloca putinele statii rapide existente, daca antreprenorii nu sunt interesati sa investeasca in extinderea retelelor, cu perspectiva unui profit.
Speram ca Asociatia pentru Eletromobilitate – AERO sa isi materializeze planurile cat mai curand, oferind o alternativa mai rezonabila de incarcare proprietarilor de automobile electrice.
In noile conditii, in care 40 kWh la statia rapida au costat 78 RON si 90 kWh la priza casnica 58 RON, costul mediu cu energia electrica pentru 100 km in ultima saptamana crescut la 13.90 RON.
Alternative de incarcare pe traseul Timisoara – Sibiu
La recomandarea lui Claudiu Suma, am incercat pentru prima oara doua incarcari rapide pe traseul Timisoara – Sibiu, prima la Faget si a doua la Sebes. Fiind plasate mai aproape de autostrada, traseul spre ambele locatii este ceva mai scurt si mai rapid, circulatia fiind mai simpla decat in Deva.
Rezerva suplimentara de electroni obtinuta din cele doua incarcari, in locul limitarii la 94% tipica Ioniq-ului la Deva in scenariul clasic, mi-a permis sa ridic viteza pe tempomat cu aproximativ 10 km/h.
Privind la diagrama consumului mediu, a celor cinci drumuri intre Timisoara si Sibiu din aceast sezon, este evident ca cel mai mare rol il are temperatura exterioara, consumul scazand pe masura ce vremea se incalzeste, cata vreme avem disciplina sa lasam tempomatul sa mentina viteza si distanta fata de autovehiculele mai lente.
Comparatia de consum cu Ioniq-ul lui Tudor si Edi
A devenit aproape un reflex ca la fiecare inceput de saptamana sa privim in urma si sa comparam consumul mediu inregistrat Ionica cu cel realizat de Tudor la Timisoara cu un Ioniq model 2019 si de Edi la Bucuresti cu varianta modernizata pentru 2020.
Chiar daca Ionica si masina lui Tudor au fost utilizate in conditii total diferite, Ionica ducand greul de data aceasta, cu urcarea la munte si 556 km de autostrada, diferenta de consum de 8.5% se „traduce” in costuri suplimentare de 1.20 RON pentru 100 de kilometri, in noile conditii cu plata incarcarilor rapide, descrisa mai sus.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.