Impresia pe care mi-a lasat-o din poze, ca aspect sau dimensiuni, este de Matiz. Nu imi amintesc sa fi fost intr-un Matiz pana acum, dar in acest weekend am avut sansa sa fiu in „Ozone 3”, buburuza electrica. Si nu doar sa o vad din interior, ci si sa o conduc! Multumiri celor de la Porsib Sibiu!
Ulterior am „studiat” vizual un Matiz si am remarcat ca ‘botul’ Matizului arata diferit, iar haionul se deschide cu tot cu partea metalica, fata de Ozone 3, la care usa portbagajului este partea de sticla.
Dupa ce am vazut de sus compartimentul motor, am fost curios cum se sta in spate. La cei 175 cm inaltime ai mei am mai avut loc sa-mi pun palma intre crestetul capului si interiorul plafonului.
Inainte de a porni la drum … o poza cu traseul.
Cu cei 10kW (nominal) ai sai motorul nu are zvacul cu care ne-au obisnuit alte electrice. Pe masura ce accelerezi sunetul este de tramvai, troleu sau metrou: sunet de motor electric 🙂
Pana la ~20 km/h este generat un sunet care sa atentioneze pietonii ca exista o masina in zona. Apoi se aude doar rulajul anvelopelor.
Masina este construita avand in vedere categoria din care face parte: sa poata fi incadrata in categoria L7e. Asta inseamna greutate cat mai redusa; astfel, s-a facut economie la orice ar fi putut creste greutatea. Masina e simpla, iar in discutiile cu Dan a venit vorba despre Lastun, Oltcit si alte masini mici, de oras, din categoria si din vremurile acestor masini. Comparatia cu Ionica, Tesla Model 3 sau alte electrice cu pret dublu, triplu sau mai mult nu isi are locul.
Am pornit la drum cu 7 din 10 linii ale bateriei (fiecarei linii ii corespund, teoretic, 20 km de autonomie).
Prima linie a fost ‘consumata’ la ~12-13 km parcursi, dupa ce am urcat spre Poplaca.
A doua linie din autonomia acumulatorilor a scazut dupa parcurgerea altor 15 km, in urma urcarii unui nou deal. Buburuza electrica nu a avut probleme in a sustine o apasare aproape ‘la podea’ a pedalei de acceleratie in plin urcus. Vitaza la urcare: aproximativ 70 km/h.
In mare parte din drum, viteza in afara localitatilor a fost de cca. 70 km/h, cu varfuri ocazionale de peste 80 km/h.
Odata incalziti, acumulatorii si-au pastrat temperatura la sub o linie fata de valoarea maxima recomandata, indiferent de stilul de condus sau de teren (plat sau in urcare). Temperatura exterioara: 6-7 grade Celsius.
Spre final, alte cateva poze.
Ozone 3, o masina electrica ‘de buget’, pe care as mai conduce-o cu interes. Sunt curios, de pilda, cum intra in spate copiii si scaunele lor si cum li se pare lor masina.
(VA URMA)
Inginer ca meserie, voluntar din convingere, dornic sa ajut cat si pe unde pot. Colaborator electromobilitate.com din 2019. Pasionat de vehicule electrice, precum si de orice e in beneficiul comunitatii.