Hyundai Kona Highway – 4 luni de iarna, 20.174 km. În România

Salut,

Aşa cum promiteam în articolul meu de debut pe această platformă, revin cu o actualizare de date şi informaţii legate de experienţa mea cu Kona din dotare, după ce am parcurs peste 20.000 km cu ea.

Da, am parcurs această distanţă cu o maşină ELECTRICĂ, ÎN ROMÂNIA, PE TIMP DE IARNĂ, ÎN 18 SĂPTĂMÂNI. Asta ca să lămurim partea cu „nu merg dom’le electricele astea, tre să le ţii o veşnicie la încărcat”. Cel puţin din cercul meu de cunoştinţe, nu cred că ştiu mai mult de 10 persoane care să facă mai mult de 15.000km pe an cu automobilul lor, aşa că – cel puţin cu Kona – nu ai vre-o problemă în a o folosi ca maşină principală.

Această distanţă a fost parcursă preponderent extraurban, cel putin un sfert din aceşti km fiind făcuţi pe Drumuri Expres (Drumuri cu mai mult de o bandă pe sens, unde te poţi deplasa legal cu cel puţin 110 km/h)

În graficul de mai jos puteţi regăsi distanţele pe care le străbat săptămânal, aceste date fiind regăsite şi în proiectul Electromobilitate de monitorizare a consumul săptămânal. Datele sunt prezentate la nivel de săptămână calendaristică.

În grafice o să vedeţi şi săptămâna 46 din 2020 – este săptămâna în care s-a efectuat omologarea maşinii când a intrat în UE, ea mi-a fost livrată pe 27.11.2020.

1. Cât am plătit pentru energia electrică necesară pentru cei 20.174 km?

În total am plătit 2.576,51 RON. Şi aici aş avea o remarcă: în articolul precedent vă spuneam că pentru 10.938 km plătisem 1416,53 RON, asta deşi încărcam destul de mult pe la staţii gratuite şi nu prea umblam cu maşina încărcată peste 70%. Între timp, am început să încarc maşina la priza domestică cu încărcătorul portabil de 2.7KW primit împreună cu maşina. Culmea, încărcatul la priză domestică reduce costurile totale cu energia necesară deplasării. Destul de logic totuşi pentru că nu mai eşti nevoit să încarci la staţii cu preţuri destul de ridicate (>1,7 RON/KWh DC) iar în 10-12 ore cât apuci să stai acasă bagi destulă energie în acumulatori.

Şi da, prefer să dau 0,7436 RON/KWh la furnizorul meu de electricitate decât 1,95 la Renovaţio sau alţii de teapa lor ce oferă electricitatea la un preţ nejustificat de mare, dar asta am detaliat în alt articol. Aşa că apelez la ei doar cât este strict necesar.

2. Câtă energie am consumat?

În total am consumat 3.717,2 KWh. Dar aici doresc să detaliem.

Până acum, consumul săptămânal, calculat prin ponderarea înregistrărilor „trip-meter”-ului maşinii, s-a stabilizat în jurul valorii de 16,5 KWh/100km, variind în funcţie de condiţiile meteo – mai bine spus în funcţie de nivelul de precipitaţii pentru că n-am observat un consum mai mare pe ger. Se pare că pompa de căldură se achită onorabil de sarcini, dar acvaplanrea şi rezistenţa aerodinamică îşi iau tributul. Dar acelaşi efect, până la urma urmei este şi la termice.

Consumul de mai sus se traduce printr-o medie de 16,4 KWh/100km, însă ea nu ţine cont de climitaziarea maşinii în timp ce este conectată la o priză de încărcare. Şi cum mie îmi place să găsesc maşina dezgheţată şi încălzită în interior la 22oC, mai avem o parte de energie care nu se regăseşte în graficele precedente. Dacă ar fi să includem şi această energie (până la urma urmei, dacă ai un sistem Webasto pe o termică, tot din rezervor se duce energia necesară preîncălzirii), consumul mediu este de 18,4 KWh/100km.

3. Era mai ieftin să fi făcut aceşti km cu o maşină similară cu motor termic?

Nu. Deja după 20.000 km am economisit 1000 EUR faţă de un motor Diesel cu consum de 6.5l/100km şi peste 1400 EUR faţă de un motor pe benzină cu consum de 8l/100km. Asta în condiţiile în care chiar ai obţine consumul mult clamat de producători.

Totuşi, vorbim de o maşină cu peste 200CP cu un nivel de dotare premium şi comfort mult peste medie, aşa că dacă e să mă refer strict la astfel de maşini deja devine inutilă orice alta comparaţie, electrica având un avantaj imens.

4. Unde prefer să încarc?

Acasă. Este locul unde pierzi cel mai puţin timp pentru încărcare şi îl poţi face la cel mai optim cost. Iar dacă nu apuc să încarc acasă, prefer să încarc când îmi fac cumpărăturile. Iar la drum lung prefer să încarc acolo unde am condiţii decente pentru un popas (mâncare bună, un wc civilizat şi cel mai important – o cafea de calitate).

Şi în susţinerea celor de mai sus, suprapuneţi şi următorul grafic:

4. Cât timp am stat în maşină să aştept încărcarea şi cât timp am pierdut cu aceasta?

Rămâne valabilă remarca din articolul iniţial: Nu am pierdut timp suplimentar. Dupa 14 ani de alergat pe drumurile europei în care am trecut de 1 mil km conduşi, am învăţat că ai nevoie de pauze. Iar cât fac EU pauză, mai pun şi maşina la încărcat. Tot ceea ce pot să spun e că într-adevăr mi-am schimbat locurile de popas şi de consum, preferându-le pe cele cu un punct de alimentare pentru maşinile electrice.

5. Chiar avem nevoie de UFC (Ultra fast Charging)

Având în vedere că noul Ioniq 5 îmi cam ocupă o parte din gânduri la ora actuală, utilitatea încărcării rapide este un subiect care mă macină. Dar, inginer fiind, am prostul obicei să analizez date.

Uitându-mă la comportamentul meu de consum, aş zice că m-am dezvăţat de încarcarea rapidă – fie ea şi gratuită, apelând la aceasta doar ca ultim resort, nicidecum ca un mijloc principal de alimentare a maşinii. Iar privind graficul de mai jos, cu atât mai mult îmi dau seama că încărcarea rapidă este utilă strict atunci când chiar ai nevoie de ea, adică te grăbeşti iar distanţa de parcurs depăşeşte autonomia indicată de maşină.

Da, este comfortabil să stai 15-20 de minute la o staţie Moon de 75 KW şi să îţi suplimentezi autonomia cu încă 100-150 Km, dar în România direcţia dezvoltării serviciilor de încărcare rapidă încă nu este cea corectă – oscilând între staţii gratuite prost întreţinute unde în mare parte nu prea ai acces datorită îmbulzirii oamenilor şi staţii de 50-75KW care oferă serviciul la un preţ total prohibitiv şi nejustificat, zona de mijloc şi cu adevărat concurenţială fiind mult subdezvoltată. Dar o discuţie în acest sens o să încerc să o dezvolt pe forum.

Posibil să fi avut şi eu parte de câteva lecţii în viaţă din care am învăţat că un lucru gratuit este cel mai scump lucru de pe lume, iar cel mai scump nu neapărat reflectă şi calitatea cea mai ridicată.

6. Cum prefer să plătesc pentru energie, atunci când e cazul?

Sincer, eu sunt adeptul conceptului „Pay as you go”, tradus la noi prin „Plăteşte cât consumi, când consumi”. Asta înseamnă că prefer plata directă – preferabil cu cardul.

Nu sunt adeptul aplicaţiilor în care trebuie să depui o sumă care va avea o valabilitate finită şi singura modalitate de a beneficia de ea este consumul serviciul, neexistând posibilitatea ca banii să-ţi fie returnaţi dacă nu îi foloseşti. Sper să apuc să folosesc banii care deja i-am virat către eCharge şi E.ON Drive.

Din acest motiv ţin să îi felicit pe cei de la evConnect care au implementat în aplicaţia lor un sistem de plată pay-as-you-go prin intermediul cardului bancar. Dacă ar mai avea şi mai multe staţii prin ţară, zău de nu le-aş folosi mai mult.

La fel apreciez şi pe cei care acceptă plata direct la locul de consum cum ar fi cei de la MCM Petrol sau Mol Plugee.

7. Doriţi mai multe date?

Le aveţi aici. Datele brute se regăsesc în SS-urile „Jurnal de incarcare” şi „Jurnal consum”. Apoi aveţi alte câteva date care nu au fost prezentate aici, dar poate sunt interesante pentru un viitor poseor de Kona sau de maşină electrică – cum ar fi viteze medii de încărcare, costuri medii/kwh, timpii necesari încărcării.

8. Cum consider experienţa de până acum cu Kona?

Sunt foarte mulţumit şi încântat atât de Kona cât şi de experienţa electrică. Este o plăcere să conduci o electrică, drumurile sunt mai liniştite şi interesante în acelaşi timp pentru că nu are ce să te deranjeze, să te distragă (zgomote, vibraţii, mirosuri etc). Doar fortuit m-aş mai întoarce la termice, oricare ar fi ele.

Şi, la proxima ocazie, aducem şi frăţiorul mai mic, dar totuşi mai dezvoltat – Ioniq 5. Că o fi anul ăsta sau anul viitor, dar cu siguranţă va fi până în 2023.

8. Revin cu informaţii noi la 30.000km!

Sunt tare curios ce îmi rezervă o climă mai…. puţin năbădăioasă. Iarna asta a fost una tare capricioasă, cu multe precipitaţii, cu variaţii de temperatură chiar violente – în ultimele 4 săptămâni, odată la 7 zile am trecut prin toate anotimpurile.

După voi, când credeţi că va fi următorul update? Aştept răspunsul vostru în comentarii!

2 Responses

 1. Ciocirlan Emil spune:

  Buna.Te citez „Rămâne valabilă remarca din articolul iniţial: Nu am pierdut timp suplimentar. Dupa 14 ani de alergat pe drumurile europei în care am trecut de 1 mil km conduşi, am învăţat că ai nevoie de pauze. Iar cât fac EU pauză, mai pun şi maşina la încărcat”
  Sunteti o pesoana dinamica,condusul pe drumuri ocupa mult timp;ceeace am invatat aici este ca masina electrica este mult mai eficienta si comoda pentru persoanele care sunt nevoite prin natura meseriei pe care o practica,sa „munceasca” mult timp la volan pe drumurile patriei sau ale UE.Deci aveti nevoie de statii de incarcare:tot aici am invatat ca acasa se „alimenteza” cu energie masina electrica in modul economic.Daca conduci o electrica cu baterie decenta…nu ai nevoie de statii de alimentare-platesti factura de curent mai mare.Totusi,domnule Andrei in Europa,statiile de alimentare nu sunt mai scumpe?

 2. Dumbrava Andrei spune:

  Salut,

  In Europa, la UFC (adica statiile care pot livra peste 100 KW), pretul in general este de 0.25-0.3 EUR -adica 1,22-1,47 RON. Statiile sunt mereu intretinute si sunt echipamente mult mai performante fata de ce ne ofera noua Renovatio cu 1,95 lei (adica 0,39 EUR) sau ce ne ofera E.ON cu 1,7 lei (0,34 EUR).
  Asa ca nu, in Europa energia la statiile de alimentare nu este mai scumpa ci dimpotriva – fiind o piata concurentiala mult mai bine dezvoltata, pretul este considerabil mai mic decat la noi, statiile sunt mai multe si mai bine intretinute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.