Dacă cineva a reușit să întrerupă fluxul continu de știri auto despre Tesla în ultimele zile, a fost cu siguranță Hyundai, din două motive aflate la poli opuși:
- Lansarea noului Ioniq 5, care în urma prezentării din 23 februarie continuă să primească comentarii foarte favorabile;
- Rechemarea a 82.000 Kona în service pentru schimbarea acumulatorului, după câteva incidente petrecute și după primul recall de anul trecut, care s-a limitat la o actualizare a soft-ului.
Pentru proiectul Electromobilitate, Kona a fost evoluția firească după începuturile cu Ioniq. Numărul mare de proprietari Kona, ȘAPTE din șase orașe, care s-au alăturat ideii de informare și educare electromobilistică, așa cum o percep cei ce și-au investit economiile într-un model electric, ne permit să avem imaginea cea mai complexă despre performanțele, eficiența și probleme întimpinate cu acest model.
Chiar dacă distribuția geografică a celor șapte proprietari nu acoperă chiar toată țara, cu siguranță reprezintă cazuri foarte diferite de utilizare în condiții de trafic și relief cât se poate de variat.
Primul și ultimul venit în echipa Kona


Intre acordul lui Paul de a ne furniza informații despre Kona timp de patru anotimpuri, imediat după prima întâlnire de la Sibiu în luna mai 2020 și asocierea lui Andrei la proiectul Electromobilitate, este un interval de opt luni. Cei doi campioni ai kilometrilor parcurși în fiecare săptămână, pornind din Băilești și Brașov, au aceeași plăcere de a povesti despre experiențele acumulate, în articole publicate pe blogul electromobiliștilor. Căutați Paul Vădeanu și Andrei Dumbravă pentru o lectură foarte interesantă.
Întrebându-l pe Andrei dacă nu este obositor acest ritm cu peste 1.000 km electrici parcurși în fiecare săptămână de iarnă, când încărcările pe traseu sunt mai lente, am primit următorul răspuns:
Săptămâna asta am condus 1.112 km, încărcând mașina cu 201,5 KWh cu un cost total de 103,67 RON. Consumul mediu ponderat este de 16.5 KWh/100 km. Bineînțeles, și în această săptămână ne-a „delectat” încălzirea globală cu variații ale temperaturii de la -14C marți dimineața până la 8C duminică după masă și cu vreme demnă de toate anotimpurile de la viscol, chiciură, lapovița, până la ploi – joi după masa – dar urmate de un week-end cu sfârșit însorit.
Tot săptămâna asta am făcut și revizia de 15.000 km, ce a inclus și o actualizare a softului de administrare a bateriei. Ce am observat din start este creșterea autonomiei și creșterea vitezei de încărcare la CCS. Nu cu mult, dar suficient cât să fie remarcată.
Păi…n-am luat Kona să o țin exponată de muzeu. Cam 60-80 mii kilometri fac pe an atât cu mașina personală, cât și cu rentals.
Dar, până la urma urmei… de aia e automobil – să meargă, nu să stea. Dacă era să îmi iau o mașină de colecție, probabil o menajam mai tare 🙂
Andrei, Brașov
Sunt sigur că Paul după ce a adunat peste 54.000 km în 10 luni cu Kona este de acord cu cele transmise de Andrei.
Utilizare urbană pe distanțe scurte la Timișoara și Cluj


Deși acumulatorul mare (64 kWh) al Konei pare să o recomande pentru călătorii lungi, Attila (primul proprietar de Hyundai Kona electric din Timișoara) și Cristian (prima variantă Highway din echipa noastră) le folosesc zilnic pentru navetă scurtă, 3-4 km, la serviciu și ambii se declară foarte mulțumiți de conviețuirea cu Kona, chiar și în regimul defavorabil consumului și autonomiei din timpul iernii.
Faptul că încarcă o dată pe săptămână, sau chiar mai rar, ar putea duce la concluzia că grija față de încărcare este uneori exagerată. Depinde însă foarte mult dacă poți încărca acasă și la serviciu, ca în cazul lui Attila, sau depinzi de rețeaua de încărcare publică.
Diferențele de consum între drumurile din Timișoara și Cluj au avut mai mult de a face cu temperatura ambiantă, ceva mai blândă în Banat, în timp ce Cristian ne scrie din Cluj:
Fără road trip săptămâna trecută (prea multă ceață, umiditate și prea frig). Sper ca în weekendul acesta să reușesc o ieșire mai sănătoasă.
Cristian, Kona Higwhay, Cluj
Paralela Sibiu – Timișoara văzută prin prisma Kona


Și în modul de utilizare la Sibiu de Titus și la Timișoara de Tudor există asemănări. Ambii lucrează de acasă, de o bună bucată de vreme, dar evadează la sfârșit de săptămână oriunde îi duc electronii.
Titus ne-a trimis imagini de iarnă de la Păltiniș și din călătorii la Făgăraș, Alba Iulia și Târgu Mureș, iar Tudor a urcat electric la cele trei pârtii din „apropierea” Timișoarei: Muntele Mic, Semenic și Straja.
Singurul model în așteptarea unei perechi
Dan Mihalea ne-a explicat în articolul de debut pe blog cum a ajuns la decizia de a porni pe calea mobilității electrice cu o Kona adusă din Germania, cu care primul proprietar a parcurs peste 90.000 km în primul an. Foarte pe scurt, decizia s-a bazat pe bugetul disponibil și pe o experiență anterioară foarte bună cu un automobil rulat.
Trecută de 100.000 km în prezent, Kona lui Dan este un fel de privire în viitor pentru toți colegii de echipă, dar și pentru alți proprietari, care nu știu la ce cheltuieli de întreținere să se aștepte, odată cu acumularea kilometrilor și anilor.
Deocamdată totul pare să funcționeze cât se poate de bine, inclusiv încărcarea la bloc cu ajutorul unei prize cu contor separat, cu următoarele observații din ultima săptămână:
– distanța parcursă: 195 km
– consumul mediu: 19,8 kWh/100 km
– temperatura medie: 2,5 °C
– viteza medie: 22,4 km/h
Începând cu această săptămână am notat distanța parcursă neaproximată de către mașină, fiindcă am observat că, în timp, calculul consumului devine imprecis (ieși mai bine ca în realitate).
Kona se pare că aproximează de la 0,5 km, în sus, iar tot ceea ce e sub 0,5, în jos.
Dan, Bucuresti
Rezultatele săptămânii


In cazul în care viitorul alături de o Kona este asemănător cu cele șapte moduri de utilizare descrise mai sus, vă puteți aștepta la o autonomie (rezultă din valorile de consum) cuprinsă în domeniul determinat prin reprezentarea grafică a maximelor și minimelor obținute de cei șapte colegi în fiecare săptămână.
Atenție în prima iarnă la diferențele semnificative față de valorile din specificația tehnică, care sunt determinate conform standardelor WLTP!
Dar nu vă lăsați intimidați de valorile mari de consum indicate pentru drumuri scurte cu opriri multiple în oraș în sezonul rece. La o călătorie mai lungă, după ce temperatura interioară s-a stabilizat, consumul mediu scade, față de cel înregistrat iarna în oraș.
Mulțumim și pe această cale celor șapte proprietari pentru contribuția magnifică la proiectul Electromobilitate. Dacă aveți în plan achiziția unei Kona, puteți lua legatura cu cei de mai sus la adresa office@electromobilitate.com, la rubrica de comentarii, pe facebook sau în noul nostru Forum – electromobilitate.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.