Deși Cosmin (București) și Marcel (Cluj) au trecut de curând cu ID.3-urile lor pe la Constanța în cadrul #RO1000Challenge, dorul de vacanță pe litoral este irezistibil.
- #RO1000Challenge ediția 2024 – Episodul III pentru ID.3
- #RO1000Challenge ediția 2024 cu VW ID.3 1st Edition
Dar numărul cel mai mare de kilometri îl acumulează în continuare Marcel și Cătălin (fiul), mai de plăcere, mai cu unele cunoștințe ce au nevoie de o mână de ajutor pentru câte un drum mai lung. In acest ritm susținut, colegii noștri au acumulat aproape 77.000 km în primul an cu Renault Megane.
Aniversarea primului an cu Megane
Deși prima raportare, imediat după ce mașina a fost preluată de la dealer, a fost în 4 aprilie 2023, Marcel ne-a relatat în detaliu cum a rămas mașina blocată în service, mai întâi din lipsa unei piese, apoi a unui dispozitiv necesar pentru montarea acesteia, timp de 11 săptămâni.
- Cum m-a ajutat Springul să trec la Megane e-tech Equilibre
- 115.000 km electrici cu Dacia Spring și Renault Megane
- Renault Megane e-Tech cu ”e-moții”
Așa cum reiese din titlurile de mai sus, Marcel nu este la prima aventură electrică cu Megane, făcându-și ucenicia electromobilistică cu Dacia Spring.
După 52 raportări săptămânale primite de la Marcel pentru Megane, am învățat să apreciem acest model aflat în competiție directă pe piața europeană cu VW ID.3 și Hyundai Kona.
- In total am monitorizat 72.894 km parcurși cu un consum mediu de 14.9 kWh/100km.
- Costul total cu energia încărcată de la stații publice a fost 11.685 RON, ceea ce reprezintă 16 RON/100km.
Așa cum este firesc și Megane are o curba de consum mediu cu fluctuații în funcție de sezon și stil de condus.
Pe langa transmiterea (aproape) săptămânală de date, numeroase articole și participări la evenimentele de promovare a mobilității electrice, Marcel excelează prin activitatea în media socială, unde contribuie din plin la distribuirea informațiilor și experiențelor relatate de colegii din echipa proiectului Electromobilitate.
MULȚUMIM MARCEL! Drumuri bune în continuare alături de Cătălin și Megane. Să ne vedem cu bine la evenimentul din toamnă la Deva.
Consumul mediu săptămânal pentru echipa ID.3 – Megane
Alex – ID.3, București
În prima săptămână din iunie am parcurs 288 km* cu un consum de 15.3 kWh/100km*.
*Am uitat să resetez distanța de săptămâna anterioară, dar am făcut calculul cu diferența odometrelor, consumul îl voi considera pe cel din imaginea de după resetare.
Vă anunțam că merg la service să verific câteva probleme înainte de terminarea garanției, ei bine, am fost cam degeaba, pentru că cele care nu sunt permanente, cum ar fi eroarea de senzori față, va trebui să vin și să las mașina la ei să o reproducă, ceva ce nu-mi doresc, pentru că la schimb voi primi o termică, iar un boost la cheltuieli nu vreau să-mi dau 🙂
Cosmin – ID.3, București
Săptămâna trecută am parcurs 704 km cu un consum mediu de 18,6 kWh/100km si un cost total de 88 RON.
In weekend am fost la mare în Năvodari la Alezzi Beach Resort, unde am încărcat gratuit, dar am inclus acea sesiune in calcul cu un preș de 1 RON/kWh pentru ca gratuitatea nu mi se pare nici justa, nici sustenabila. Sigur cineva plătește energia aceea fie direct, fie indirect.
Costul mic de doar 13 RON/100Km este datorat faptului ca am început săptămâna cu bateria aproape plina și am terminat-o la 2%.
M-am descurcat destul de ușor cu mașina, deși am simțit niște limitări, având o baterie medie ca mărime.
Am renunțat de curând la Passat-ul pe benzină de la birou, așa că poate sunt sub influenta unui subiectivism, deși rar aveam viteza de croazieră peste 130 km/h cu mașina termică.
Nu îmi mai asum riscuri, mai ales atunci când este familia cu mine.
Câteva lucruri de scos in evidență:
– am plecat vineri la prânz spre mare pe caniculă si cu mașina încinsă, iar asta m-a determinat sa țin aerul condiționat cu ventilația la maxim pentru cel puțin jumătate din drum. Totuși, consumul pe toată autostrada a fost de doar 17,3 kWh/100km si am mers cu 120 km/h pe pilot automat. Am intrat pe autostradă cu bateria la 85% și am ajuns la cazare cu 12%. Am ales 120 km/h ca să am ceva rezervă la sosire. Nu a fost nevoie să apelez la rezerva, dar mașina a stat aproape 16 ore la 12% SOC înainte să pot încărca. Tratez asta ca pe o limitare.
– Diferența de timp față de colegii care au mers cu mașini termice a fost de circa 20 min. Față de 130 km/h a fost 8 minute, față de 140 km/h a fost 15 minute.
– La întoarcere am mers cu 130 km/h toată autostrada, colegii cu masini termice au plecat cu 5-10 minute în urma mea și ne-am regăsit abia cu 19 km înainte de intrarea în București.
– Autostrada aglomerată de duminică seara a permis un trafic decent, dar nu și viteze de croazieră mult peste limita legală. Vârfuri de viteză mare se puteau atinge, dar nu și o viteză medie mai ridicată.
– Încărcarea la cazare a fost OK, dar nu optimă, deoarece din două stații mergea doar una, cu card de acces de la recepție. Recepția este închisă între 00:00 și 08:30, iar eu nu aveam chef să plec de la terasa unde ne uitam tot grupul la sferturile de la EURO 2024, doar ca să văd daca cumva s-a eliberat locul. În total de vineri până duminica seara au încărcat trei mașini: Tesla Model 3 vreo 5-6 ore vineri, eu vreo 4 ore și jumătate sâmbătă și un Model S vreo 12+ ore duminică.
Am văzut și o Dacia Spring cu numere de București în parcare, dar nu și la încărcat.
Parcul auto din România este distorsionat de popularitatea Daciei Spring, cu care puțini se încumetă la drumuri așa lungi, iar asta face posibilă folosirea unei mașini electrice în condiții relativ OK și la mare pentru turism de weekend.
Încărcarea la destinație este de departe tipul meu preferat de încărcare, dar este încă mult sub așteptările mele, mai ales pe litoral. Nu mă încălzește că am economisit 100 lei pentru incarcare, pentru că economia de la încărcare s-a consumat lejer pe 2-3 băuturi răcoritoare 🙂
Aș prefera să fie contra-cost, dar mai flexibil.
Per total drumul la mare de 250 km pe sens cu un ID3 cu baterie de „58 kWh” este posibil acum cu mai puține limitări decât în trecut, dar acest segment îi cam întinde limitele dacă vrei să nu oprești deloc pe drum. În general, nu sunt motive de oprit pe un segment de 250 km din care 200k sunt de autostradă.
Am pus ghilimele la ”58 kWh” pentru că daca mă iau după Carsccanner, după 13.000 km și 9 luni pare că mașina mea mai are capacitate de 51-53 kWh la 100% (a crescut la loc cu 1 kWh în această săptămână), comparat cu 56 kWh arătați de aceeași aplicație la 100% când era mașina nou nouță.
Colegii cu 80-120.000 km la bord și 3+ ani vechime au 49-51 kWh, deci este o degradare consecventă de circa 7% în primele luni, care apoi avansează mult mai lent. Măcar oferă predictibilitate pe termen mai lung.
Marcel – ID.3, Cluj
Datele săptămânii 1-7 iulie:
- Distanță parcursa: 1030 km,
- Consum mediu: 13.9 kWh/100 km,
- Încărcări: 132 kWh,
- 1xAC 36.5 kWh,
- 3xDC 95.5 kWh,
- Cost incarcare: 178 ron
Evenimentul săptămânii a fost plecarea la mare, traseul: Cluj-valea Oltului-București-Constanta.
O oprire la Veștem, Sibiu, pentru un top up, următoare la Chiajna parcul logistic și din nou un scurt top up la Fetești, asta pentru că urma să mai avem câteva deplasări pe litoral.
Oprirea “mai lungă” a fost la Chiajna: 40 minute, cea de la Vestem 30 min, cât am mâncat, iar la Fetești un refresh de 15 minute.
Costul călătoriei 178 ron.
Restul kilometrilor realizați “local” pe litoral, între Costinești și Năvodari câteva zile.
Marcel – Renault Megane (Deva)
Renault Megane e-tech Equilibre 60 kWh de Deva:
- km la bord: 76.979;
- km parcurși: 1.250;
- energie electrică: 193,05 kWh;
- cost energie electrică: 112,2 lei;
- consum mediu realizat: 12,7 kWh/100km;
- viteză medie pentru cei 1.250 km: 50,9 km/h.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.