#konaşii: A venit vacanţa

Săptămâna 14-20 iunie s-a remarcat prin week-end-ul extins, cu ocazia sărbătorilor de Rusalii. Astfel, s-a dat start sezonului de vacanţă, konaşii noştri plecând în concediu alături de familie şi prieteni, îmbarcaţi în Koniţe.

Întrucât mare parte din destinaţiile de concediu se aflau la capătul unor segmente de autostradă, consumurile generale au fost mai ridicate decât de obicei. Chiar dacă Tudor a mai întâmpinat o dificultate în Skopje, drumurile către destinaţie au fost parcurse fără griji sau bătăi de cap.

Însă, ceea ce ne bucură cel mai tare, este numărul crescut de Kona EV facelift (2021) aflate pe drumurile ţării şi nu numai. Pe grupul nostru de whatsapp au început să curgă poze din vacanţe – care pe la mare, care pe la munte – şi pentru mulţi posesori care sunt la prima lor experienţă electromobilistică, reacţia este una chiar foarte pozitivă.
Noi vă urăm la cât mai mulţi kilometri sustenabili, cu bucurie şi fără evenimente neplăcute!

În direct cu proprietarii

Nu uitaţi că oricând puteţi interacţiona pe forum cu proprietarii vehiculelor din flota noastră!

Dan (B): Am avut încărcări gratuite, exceptând ziua de vineri unde, în seara anterioară am încărcat DC până la 80%, iar restul de 20% i-am încărcat acasă, pentru a nu ţine staţia ocupată. Costul pentru acea încărcare estimez că va fi în jur de 11 RON. Alt cost de 25 RON a fost o „pungă” de soluţie pentru parbriz de la OMV, marca prorpie – Caristal. La părinţi, în Oneşti am observat că pot trage din priză cu 6 KW, însă după 30 de minute le-a sărit siguranţa, aşa că am setat maşina pe Minimum Charging Current şi am lăsat-o peste seară să tragă cu 3,7-3,8 KW.
În curând, cred… ajung la 112.000 Km şi va trebui să mă programez pentru revizie.
Distanţa parcursă: 767 Km. Consum mediu: 12,9 KWh/100km.

Tudor (TM): Săptămâna trecută Kona a plecat în excursie în Grecia cu 4 adulâi la bord şi bagaje pentru o săptămână la mare. Bineînţeles că cea mai mare pondere a avut-o drumul spre Grecia via Serbia şi Macedonia.
În Serbia am folosit reţeaua Virta care are două încărcătoare amplasate foarte bine, pe autostradă, unul în incinta unei bentinării Gazprom, iar celălalt într-o parcare de pe autostradă, care din păcate nu are nici toaletă, nici benzinărie, însă este o staţie ABB care a livrat energie cu 75KW (aproape de maximul Konei).
În Macedonia la Skopje, au fost instalate două încărcătoare rapide la reprezentanţa Porsche, dar la 3 secunde de la pornirea încărcării au intrat amândouă într-o eroare din care nu au mai putut fi scoase, deşi personalul reprezentanţei a vorbit la telefon cel puţin o oră pentru a încerca să rezolve problema. În cele din urmă am încărcat la o staţie Type2 de 11 KW şi în acest fel am încărcat timp de 3,5h în loc de 0,5h cât ar fi trebuit la staţia rapidă. Lecţie învăţată, iar Paul m-a avertizat să nu mă bazez pe o singură staţie rapidă. Cu toate acestea, cred că tot am pierdut mai puţin timp la încărcare decât dacă am fi stat în vama bulgaro-greacă.
Întoarcerea va fi prin Bulgaria întrucât nu ne putem baza pe staşia de la Skopje şi probabil că pe sensul de mers spre casă nu este aşa de aglomerat.
Distanţa parcursă: 974 km. Consum mediu: 16,25KWh/100km.

Attila (TM): În week-end-ul ăsta extins ne-am dus până lângă Budapesta şi am avut ocazia să testez încărcătoarele Mobility şi MOL Plugee din Ungaria. Pentru fiecare reţea de încărcare am utilizat aplicaţia lor şi plata serviciilor a decurs fără probleme. Prima încărcare la MOL Plugee a fost gratis. În rest, costul KWh este identic cu ce oferă Renovaţio. La Mobility se plăteşte minutul de încărcare şi bineînţeles iese mai scump ca încărcarea. Totuşi Mobility mai are o aplicaţie bine pusă la punct: pot cumpăra vinieta de autostradă prin aplicaţie, poţi utiliza un card RFID şi în timpul încărcării vezi toate datele de încărcare de pe telefon, inclusiv la ce procent este bateria.
Am încercat strategia de a încărca până la 80% şi să descarc maximum până la 20%. Am estimat că în regim de autostradă cu tempomatul setat la 125 km/h, cu depăşiri ocazionale cu viteze mai mari o să am un consum mediu de ~19KWh/100km – a fost o estimare mai pesimistă, dar aşa eram sigur că pot parcurge aprox 200 km utilizând doar 60% din baterie. Strategia a funcţionat, doar că… estimasem un timp de încărcare de ~30 minute, care NU a fost aşa: a trebuit să stau câte 40-45 min la o sesiune de încărcare pe staţiile de 50KW. Dacă erau staţiile mai repide, măcar să fi livrat cei 75KW pe care Kona poate să îi tragă, era mult mai bine şi scăpam cu o aşteptare de 30-35 minute, exact timpul care oricum le petrec la pauză mai extinsă… 50 de minute este cam mult pentru gustul meu.
Consumul mediu ponderat pe traseul TM-BP-TM a fost de 17.9 KWh/100km, ceva mai puţin decât am estimat – a fost vremea frumoasă.
Distanţa parcursă: 449 km. Consum mediu: 17,2KWh/100km.

Andrei (BV): Săptămâna aceasta a fost una mai aglomerată şi a trebuit să fac de câteva ori „circuitul” Braşov-Cluj-Bucureşti. Drumurile au fost făcute fără probleme. Modul în care folosesc eu maşina pe drumurile expres sau autostradă mă cam plasează la 350 km autonomie. Nu îmi mai fac calcule cu încărcatul, pur şi simplu fac un popas (pauza de 1h e sfântă) într-o locaţie unde există şi un charger şi astfel am timp să încarc maşina mult peste nevoile de deplasare.
Distanţa parcursă: 1948 km. Consum mediu: 15,4KWh/100km

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.