#konașii: aniversare săptămâna #170 și reviziile la 15.000 km

Săptămâna #35 marchează începutul toamnei. „Răpciune” ne-a adus deja temperaturi de noapte destul de scăzute. Vedem în articol câteva întrebări pe care și le pun proprietarii când vine vorba de reviziile impuse de Hyundai la 15.000 km.

Reviziile la 15.000 km

Curând am trecut printr-o nouă revizie. A doua din 2023, prima fiind efectuată la 45.000 km în luna februarie. La finele lui august am avut revizia 4, la 60.000 km. De altfel și Codruț (MM) a trecut prin prima revizie, cea de la 15.000 km.

Nu putem să nu ne întrebăm:

 1. De ce insistă Hyundai cu revizii la 1 an sau la 15.000 km pentru Kona?
 2. De unde necesitatea aceasta de a efectua revizii așa dese la o mașină care nu pare să aibă nevoie?
 3. De ce insistă Hyundai să schimbe lichidul din circuitul de frânare la 30.000 km? Oare alte mărci de ce nu fac astfel de schimbări?

Proprietarii probabil își mai pun și alte întrebări. Consilierul din service are o fișă de servisare impusă de Hyundai. E legat de mâini practic. Avem deja modele în piață demne de a fi urmate. Mă refer la VW care cheamă ID.3 și ID.4 la 2 ani, fără alte limite, să nu mai zicem de Tesla care vine cu câteva recomandări, fără vreo obligație. Avem de-a face cu două extreme, după cum bine observăm.

Oare aceste revizii prea dese nu crează frustrare? Insistența Hyundai cu acel filtru de habitaclu extrem de scump pentru ceea ce oferă nu crează o falie între brand și utilizatorii actuali? Ar fi greu să ofere ca alternativă un filtru mai bun calitativ la un preț just? Sau să recomande schimbarea lui cu ce-și permite omul?

Prea multe întrebări pentru Hyundai, o reprezentare extrem de opacă în România.

Săptămâna #35

Săptămâna #35 ne aduce din nou un parcurs consistent pentru echipa #konașilor. 5.378,3 km parcurși cu un consum rotund, 13 kWh/100km.

Consumul s-a normalizat în echipa Kona, după cum se vede și în tabelul agregator, dar și în graficele prezentate mai jos.

Normalizarea vine pe fondul unei acalmii instaurate în echipă, când vine vorba de drumurile lungi, care includ circulație pe autostradă și creșterea rezistenței aerodinamice cu o cutie pe acoperiș 🙂

Aniversare – echipa Kona la 170 săptămâni

#konașii reprezintă o grupare cu totul deosebită în cadrul proiectului nostru. Pentru mult timp a fost cea mai numeroasă echipă, dar în ultimul an Tesla a livrat mai bine în România, înmatriculările de Model 3 și Y au depășit cu mult pe cele de Kona, ca să nu mai vorbim de IONIQ 5. Rezultatul este usor de ghicit si un exemplu găsiți în articolul de debut al noului nostru coleg, Andu (Model Y LR, București):

Chiar dacă echipa Tesla este în prezent mai numeroasă, recordul maratoniștilor va rămâne încă pentru mult timp în posesia konașilor. Trei din cele cinci exemplare, monitorizate în cadrul proiectului, care au depășit 100.000 km, sunt Kona și au acumulat împreună 510.335 km la sfârșitul lunii august (peste o jumătate de milion!)

De la stânga: Dan (București, în prezent Elveția), Paul (Băilești), Andrei (Brașov)

Un alt record al #konașilor este longevitatea echipei, în care 14 colegi au acumulat experiențe din toată țara, plus călătorii în străinătate, și le-au împărtășit cu cei interesați pe blog. Începută de Paul (Băilești) în 1 iunie 2020, transmiterea datelor săptămânale despre Kona continuă de 170 săptămâni.

MULȚUMIM echipei și cronicarilor, care ne-au ajutat să urmărim evoluția Konelor în România!

În rapoartele venite în continuare săptămânal avem și câteva câteva informații legate de context. Daniel a folosit remorca, iar Gabriel ne prezintă un alt loc minunat de vizitat în România.

Daniel (CJ)

În perioada 28 august – 3 septembrie Kona a parcurs:

 • 513 km parcurși
 • consum mediu: 11,8 kWh/100km
 • 35 kWh încărcați la job cu cost 0 lei
 • 37 kwh încărcați acasă de la soare

Pe lângă naveta zilnica am parcurs 2 drumuri Dej Cluj cu remorca după niște materiale de construcții.

Codruț (MM)

Săptămâna #35:

 • Km parcurși: 2033.7 km
 • consum mediu: 14.1 kWh/100km
 • energie consumată: 287 kWh
 • temperatura rulare 17~ 31°
 • costuri încărcare: 300 lei

Florinel (TM)

Perioada : 28 august – 03 septembrie

 • Km parcurși : 400 km
 • Consum mediu : 12.2 kWh/100km

Gabriel (MS)

Săptămâna #35 a arătat așa:

 • distanță parcursa: 1137 km
 • consumul mediu: 12.1 kWh/100 km
 • încărcare: doar acasă, din panouri fotovoltaice

Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:

 • Navetă: Luni – vineri
 • Sâmbătă – o vizita in județul Sibiu, la Cârța, unde am vizitat Abația Cisterciană. O mânăstire cu origini vechi și plină de istorie, unică în România.

In rest, drumuri scurte în județul Cluj și Alba.

Cosmin (CJ)

Săptămâna #35:

 • distanță: 646 km
 • consum mediu: 12.8 kWh/100km
 • viteză medie: 56.9 km/h
 • temperatură medie: 20.8 °C

Evenimentul săptămânii #35 a fost pragul psihologic de 60.000 km:

… și inevitabila revizie pentru care m-am zbătut să obțin o programare cum s-a văzut în ultima cronică. Pe lângă verificările standard, schimbarea filtrului de habitaclu și a lichidului de frână, am cerut două verificări:

 1. verificarea ușiței de la portul de încărcare. Aceasta nu se mai blochează odată cu închiderea centralizată
 2. un sunet pe spate la momentul interacțiunii cu un obstacol (groapă/cocoașă)

Pentru prima problemă s-au comandat la Hyundai piese de schimb, pentru a 2-a nu s-a gasit nimic la suspensii, așa că a rămas să scot totul din mașină și să mai fac niște cu ea goală. Costul a fost de 640 RON, din care aproape 200 RON sunt acel filtru nenorocit pentru habitaclu. Un filtru care nu face mare lucru în traficul real, doar ca are un cost exorbitant! Un filtru cu cărbune activ și care filtrează PM2.5 e 300 RON. Trecem peste, reprezentanța avea obligativitatea să facă această schimbare conform fișei service.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.