#konașii: săptămâna #11 și primăvara electrică!

Săptămâna #11

Săptămâna #11 în garajul virtual al proiectului Electromobilitate a contorizat pentru #konași 3264 km cu un consum mediu de 16.49 kWh/100km. Detaliile pentru fiecare participant în proiect le avem în tabelul de mai jos:

săptămâna #11 - detalii

Consumul mediu săptămânal este diferit în funcție de stilul de condus, dar și de localizare geografică. Drumurile obișnuite și temperaturile neobișnuit de mari pentru săptămâna trecută în Elveția i-au adus lui Dan cel mai mic consum din echipa, 13.3 kWh/100km. Adrian (PH) vine cu un starting point de 16.7 kWh/100km pentru prima comunicare a informațiilor săptămânale pentru proiectul Electromobilitate.

săptămâna #11 - consum mediu

De cealaltă parte pe zona de valori maxime îl găsim pe Titus (SB) cu un consum de 19.64 kWh/100km. Drumul mai lung, pe autostradă și la ore cu temperaturi mai mici pot scoate electronii mai repede din baterie.

săptămâna #11 - domeniul de consum

În direct cu participanții la proiect:

Dan (CH):

Am efectuat o încărcare, astăzi, la un HPC, 25,4 kWh cu un cost de 58.4 RON (12.2 CHF), deci un cost de 2,3 RON / kWh (0.48 CHF).

Astăzi am aplicat o soluție anti-ploaie de la Meguier’s, care pare să aibă rezultate foarte bune după doar o aplicare. Pe flacon zice că este recomandată o a două aplicare, însă am considerat că a fost de ajuns pentru o zi.

Așa cum am menționat la început, vremea de aici s-a încălzit foarte mult, fapt ce a determinat afișarea unor consumuri foarte mici, de 8.2 kWh/100 km Luni și 8.1 kWh/100 km Duminică. Relieful reprezintă un mare avantaj.

Săptămâna această îmi propun să scriu un articol despre modul în care, relieful joacă un rol chiar mai important decât temperatura, chiar și într-un climat cunoscut drept răcoros, precum cel al Elveției.

Andrei (BV):

În săptămâna 14-20 martie am făcut 1115 km cu un consum mediu de 17,7 KWh/100 Km. Câteva drumuri spre București, în criză de timp, au ridicat consumul mașinii.

În această perioadă am încărcat 246,84 kWh cu un cost total de 192,33 RON (0,7792 RON/kWh).

Așa cum ați aflat de aseară pe whatsapp, după un impact cu un câine destul de mare, konița va lua o pauză – estimată între 2 și 4 săptămâni. Șansele de a reveni în perioada asta la termică sunt 50%-50%, în funcție de disponibilitățile rabla+ și a unor stocuri ale unor dealeri. Sincer, mă ia cu groază gândul de a mă întoarce la termică.

Cosmin (CJ):

A fost o săptămână cu drumuri obișnuite de navetă Jucu – Cluj, cu o medie generală de 0 grade. Am avut 3 încărcări DC (97.54 kWh) pentru care am plătit doar costul parcării (9.5 RON) și una AC (7.68 kWh) pentru care am plătit ~5 RON.

Aproximez costurile cu energia electrică din casă pentru că nu am primit facturi anul acesta. În mod normal ar fi trebuit să se fi modificat foarte ușor costul pe kWh din ianuarie. Hidroelectrica pare să aibă dificultăți destul de mari de a comunica cu clienții la acest moment, sesizările pe mail și telefonic rămân fără ecou. Cel mai probabil plătesc tribut cererilor repetate de facturare după index-ul auto citit.

Konița merge excelent în continuare.

Primăvara electrică!

Personal am trecut fără emoții prin prima iarnă electrică și încep să mă pregătesc pentru prima primăvară. Schimbul de pneuri este un lucru obișnuit pentru România. Experiență mea îmi spune că trebuie verificate de 2 ori lucrările efectuate și presiunea în pneuri. Andrei a amintit în acest articol: #konașii: Tranziția spre sezonul cu adevărat rece despre anvelopele de iarnă, dar sunt lucruri la care trebuie să fim atenți și la trecerea spre primăvară.

Zilele trecute am fost la schimbul de pneuri. Cei care s-au ocupat de operațiuni au făcut o treabă bună de fiecare dată. Nu am avut vreodată probleme de la un sezon la altul.

Totuși trebuie atenție la presiunea din pneuri. Dacă la ieșirea pe poartă aveam 41 psi după câțiva kilometrii de rulare presiunea a crescut la 42/43 psi:

La astfel de presiuni se simte fiecare pietricică, iar sunetul făcut de anvelope devine deranjant. Prima grijă a fost să mă opresc și să scad presiunea. Acum rulez cu presiunea recomandată de producător: 36 psi.

Mai avem dezactivarea Winter mode la trecerea sezonului rece. Am văzut mai sus că Dan (CH) se pregătește pentru primăvară cu o soluție anti-ploaie pentru parbriz.

Voi ce pregătiri mai faceți pentru trecerea de la sezonul rece la cel cald?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.