Săptămâna #24 ne-a adus temperaturi perfecte pentru deplasarea cu mașina electrică. Ploi pe alocuri, dar nu au schimbat radical parcursul și consumul realizat de colegii din echipa Kona.
Pentru că se insistă în comentariile din media socială cu viteza de rulare, am decis să o includ din nou în mesajul săptămânal. Având în vedere că țin toate datele le pot expune rapid pentru tot anul:
Nu utilizez mașina electrică diferit de cea termică. Sigur nu mergeam cu Polo cu viteze mai mari (nici nu aveam cum, când vorbesc de navetă, intram în ilegalitate, nu?) Nici măcar în situații specifice, cum e mersul în concediu care include și autostradă.
Pe termen lung (de când raportez datele pentru proiect) un grafic al vitezelor ponderate relativ la distanțele parcurse arată astfel:
Mediile lunare reflectă naveta în zona periurbană a municipiului Cluj-Napoca. Acel vârf de 84 km/h din august a inclus drumul dus-întors în concediul din Croația, iar cel mic de 51.8 km/h din aprilie a implicat ceva autostradă pe drumul spre și dinspre Timișoara.
Săptămâna #24
Săptămâna #24 se încheie în echipa Kona cu un parcurs de 3860 km și un consum mediu de 11.9 kWh/100km.
Codruț (MM) este campion cu puțin peste 2000 km, dar și un consum de invidiat. Mai jos ne relatează cum a realizat acest parcurs și consum.
Graficele, care reprezintă vizual consumul și domeniul de consum, le afișăm în fiecare articol. Poate să fie plictisitor la un moment dat, dar poate fi de altfel și util pentru cei ce urmăresc evoluția unei mașini electrice pe termen lung. Vom vedea din nou o grupare a consumurilor celor 6 participanți cu o diferență mică între minim și maxim (2.4 kWh/100km).
Această diferență mică se traduce și într-o apropiere a mediilor MAX/MIN pe graficul domeniului de consum.
Probabil cel mai interesant este domeniul de consum pe termen lung. Echipa Kona a fost întotdeauna bine reprezentată în proiect, ceea ce a permis colectarea datelor pentru 160 săptămâni, începând cu 1 iunie 2020, când Paul (Băilești) ne-a transmis primul set de date. Este ușor de urmărit cum crește consumul în sezonul rece și scade în cel cald, mai ales primăvara și toamna, atunci când nu este necesară încălzirea sau răcirea habitaclului.
În timp ce valorile minime revin în fiecare sezon cald aproximativ la aceleași valori și participanții se grupează într-un domeniu foarte strâns de valori, cu totul alta este situația iarna. Așa cum am învățat de la cei 14 colegi, care ne-au transmis informații pe parcursul acestor trei ani, drumurile scurte cu opriri multiple și perioade lungi de staționare cu căldura pornită, poate ridica consumul mediu la valori duble și chiar mai mult ocazional.
Nu este un motiv de panică! Autonomia redusă, estimată pe baza acestor consumuri foarte mari, se ajustează de îndată ce pornim la un drum mai lung, după ce temperatura interioară se stabilizează și nu se pierde în repetate rânduri, odată cu deschiderea ușilor.
Dan (CH)
Săptămâna trecută am acumulat următoarele date:
- distanță: 350.9 km
- consum: 11.5 kWh/100km
- temperatură: 23.3°C
- viteză: 48.6 km/h
Săptămâna nu a avut nimic special, însă spre weekend am început să îmi fac ruta și calculele de timp pentru drumul către România.
Cel mai probabil opririle voi încerca să le prind cum le-am prins în Februarie, atât la dus, cât și la întors:
Ziua 1:
- EnBW Erkheim 🇩🇪
- EnBW Dorfen 🇩🇪
- OMV Amstetten 🇦🇹
- OMV Parndorf 🇦🇹 sau M1 AutoHof Győr 🇭🇺
- AllElectric OMV Kiskunfélegyháza 🇭🇺
Ziua 2: O încărcare la Rm. Vâlcea sau Pitești, asta dacă plec cu bateria încărcată din preajma Timișoarei
Titus (SB)
Săptămâna #24:
- rulaj: 193 km
- consum mediu: 13 kWh/100km
- cost zero
Daniel (CJ)
Pentru săptămâna 12-18 iunie Kona a acumulat următoarele date:
- 456 km acumulați
- consum mediu 11,8kwh/100km
- încărcări doar acasă de la soare 0 lei
- 44 kWh încărcați
Codruț (MM)
Săptămâna #24:
- parcurs: 2001 km
- extraurban: 1800
- urban: 201
- consum: 11.6 kWh/100km
- energie consumată: 233 kw
- temperatură rulare: 14~ 28°
- costuri încărcare: 60 lei
De remarcat consumul făcut, în condiții normale de trafic setat pe ECO+, fără regenerare, dar cu clima pe auto, Baia Mare – Iași (dus-întors) (900km), 11 kWh/100km.
Gabriel (MS)
Săptămâna #24 a arătat așa:
- Distanță parcursa: 298 km
- Consumul mediu: 12.4kWh/100 km
- Încărcare: doar acasă, din panouri fotovoltaice
Distanța parcursă săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Navetă: luni – vineri
- Drumuri pe distanțe scurte în afara orașului
Weekendul acesta ploaia ne-a ținut in casa și nu am făcut nici un drum mai lung. Săptămâna viitoare speram sa nu se mai repete 🙂
Cosmin (CJ)
Săptămâna #24 se încheie după multă agitație în jurul finalului de an școlar. Datele săptămânii sunt:
- rulaj: 560.3 km
- consum mediu: 12.7 kWh/100km
- viteza de rulare: 47.1 km/h
- temperatură medie: 18.2°C
427.8 km au fost prinși în naveta zilnică Jucu-Cluj-Jucu. Restul de 132.5 km au fost parcurși în weekend pentru o vizită la bunici. Având în vedere că am început săptămâna cu 80% SoC a fost necesar să suplimentez pe parcurs. O încărcare DC la Kaufland unde am încărcat 16.8 kWh, suficienti pentru a ajunge vineri seara acasă cu un 17% SoC. 2 încărcari în weekend șa priza din garaj (43 kWh si 35 kWh) pentru drumul de weekend si pentru săptămâna ce urmează. În perioada următoare vom rula mai puțin pentru drumuri de navetă, dar vom deschide sezonul explorării.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂