Luna mai a fost darnica cu evenimente electromobilistice in premiera. Pe langa prima intalnire la nivel national a posesorilor de automobile electrice la Bran si Salonul Auto de la Brasov, unde masinile electrice au avut un spatiu dedicat, in cadrul proiectului Electromobilitate am organizat prima editie ElectRoMania la Brebu Nou, Parcul National Semenic.
Porniti la drum cu TM 3 (Tesla Model 3) si Ionica (Hyundai Ioniq), prin amabilitatea firmei timisorene City Limo am beneficiat de un BMW i3 si un Renault Zoe, pentru care am cautat de graba conducatori dispusi sa investeasca timpul unui sfarsit de saptamana ploios, pentru a educa pe cei interesati despre avantajele si dezavantajele vietii de zi cu zi cu un automobil electric.

Mircea si Eugen ne-au sarit in ajutor si au venit la munte pe o vreme de potop, dar curiosi de experienta primului drum lung electric.

Dupa descrierea entuziasta scrisa de Mircea despre experientele cu patru masini electrice pe patru trase de munte, publicam impresiile lui Eugen, jurnalist de profesie si de mai bine de 10 ani motorul revistei online 24auto.ro, unul din partenerii fondatori ai proiectului Electromobilitate, alaturi de Casa Auto Timisoara, Porsib Sibiu, Inspiroline si EVconnect.
” Evenimentul ElectRoMania, desfasurat cu ceva vreme in urma, mi-a dat posibilitatea sa testez, la drum lung, doua noi modele electrice. Noi pentru mine, pentru ca Renault Zoe si BMW i3 sunt de ceva vreme pe piata.
- Raport Calatorie din ZOE
Le-am condus pe distanta Timisoara – Resita – Brebu Nou (circa 150 km), la dus cu Zoe, iar la intoarcere cu i3. A fost primul drum mai lung, de ordinul sutelor de kilometri, pe care l-am parcurs cu propulsie electrica. In virtutea sustinerii proiectului Electromobilitate, la care 24auto.ro se numara printre parteneri, cu aceasta ocazie am mai parcurs, in circuit, pret de o jumatate de zi, pe soseaua serpuita de munte dintre Brebu Nou si Valiug, cateva tururi demonstrative, impreuna cu diversi invitati, la volanul aceluiasi Zoe.
Renault Zoe nu m-a impresionat cu nimic, in afara de capacitatea de recuperare a energiei la coborare, net superioara celei de la i3. Dimpotriva, a fost o dezamagire din mai multe puncte de vedere. Interiorul este modest, chiar si pentru un Renault de categorie mica. Plasticul ieftin este acompaniat de zgomotul de rulare care devine agasant de la 90 km/ora in sus. Seara, tentativa de incarcare la o priza normala de 220 V s-a incheiat cu „topirea” prizei, in mai putin de trei ore de la conectare.
La BMW i3 regasesti in interior feeling-ul tipic unui automobil premium, ceea ce mai reduce din impresia stranie pe care ti-o lasa exteriorul, culminand cu rotile caraghios de subtiri. Un ochi format va remarca, in „tocul usii”, materialul compozit din care este realizata caroseria, semn ca nu te afli intr-un automobil oarecare. Contrasteaza insa cu aspectul de material reciclat care domina plansa de bord, din dorinta constructorului de a-si clama ostentativ spiritul ecologic. Multitudinea de butoane si afisajul alambicat nu prea au legatura cu ideea de utilizare intuitiva si m-au facut sa renunt destul de repede la dorinta de a face cauta anumite setari…
- Energy Flow + „Split Screen GPS”
La drum, insa, lucrurile stau cu totul altfel! Placerea condusului, definitorie la BMW, o regasesti si la micuta electrica. Iar ergonomia locurilor din fata, cu spatiul atat de generos, nu are cum sa nu te impresioneze. Apropo de spatiu, trebuie spus ca lucrurile nu stau la fel de bine in spate, inghesuiala fiind numitorul comun pentru ambele modele. Iar in cazul i3, lucrurile sunt complicate de „jumatatile de portiere” spate, a caror deschidere, pe cat e de ingenioasa, pe atat de mult complica lucrurile la imbarcare. Dar, sa nu uitam, acestea sunt condiile la toate modelele din acest segment!
- Cars lined up @Brebu, ready for the test rides
Altfel, la drum, ambele isi arata avantajele tipice propulsiei electrice, de la costul de deplasare extrem de redus pana la reprizele liniare de accelerare. Si nu trebuie uitat ca, totusi, vorbim de modele citadine! Lucrurile se complica la urcare, unde consumul de energie este mult mai consistent, iar „castigul” la coborare este cu adevarat un avantaj doar in cazul Zoe.
Asadar, doua modele electrice de „grupa mica”, concepute in principal pentru deplasari urbane, dar care, la nevoie, fac fata cu brio si unor deplasari pe distante mai mari.”
Eugen Cocea, Timisoara