Octavian s-a alăturat echipei proiectului Electromobilitate în luna iunie 2021 cu un Mitsubishi Outlander hibrid plug-in, care corespundea cel mai bine nevoilor familiei, așa cum a relatat în primul său articol Serialul EV rulate: Mitsubishi Outlander PHEV la 150.000 km.

Cel de al doilea (Experiențe electromobilistice la Sibiu) l-a scris sub puternicul impact al test drive-urilor oferite cu generozitate de proprietarii participanți la a cincea ediție ElectRoMania de la Păltiniș, unde a avut ocazia să conducă un VW ID.4 adus de Laurențiu de la Cluj, apoi Dacia Spring condusă de Dragoș (EVconnect) de la Arad și în final Tesla Model 3, proaspăt ridicată de la București de Marius.
Al treilea articol, un rezumat al primelor șase luni de conviețuire cu Outlander-ul PHEV 4X4 din 2014, care depășise de curând 164.000 km la bord, a confirmat ceea ce numeroase studii întreprinse pe termen lung, mai ales în Marea Britanie, subliniau. Atunci când mașina este folosită preponderent în localități, consumul de benzină scade semnificativ, iar cel de curent crește doar DACĂ acumulatorul este încărcat zilnic, așa cum procedează Octavian.
Fără încărcarea zilnică a acumulatorilor de capacitate mică, cu care sunt echipate PHEV-urile, mașina va circula cu motorul termic, practic fără un beneficiu de reducere a poluării mediului sau consumului (cu excepția energiei recuperate prin frânare), comparativ cu un vehicul echipat doar cu motor termic.


Cel mai bun exemplu din datele furnizate de Octavian este cel din luna septembrie, când a parcurs cei mai puțini kilometri (631), majoritatea în oraș. Consumul de benzină a scăzut la cea mai mică valoare (3.3 l/100 km), iar cel de curent a urcat la cea mai mare (14.4 kWh/100 km). Impactul financiar este considerabil, costurile la 100 km fiind cu 40% mai reduse decât în luna decembrie.
Consum mai mare odată cu venirea frigului pentru PHEV

Despre experiențele din ultima lună din 2021, Octavian scrie:
În luna decembrie am parcurs cu Mitsubishi Outlander PHEV 1912 km. Am efectuat atât drumuri scurte de oraș, cât și drumuri lungi, pentru care am consumat 140 litri de benzină și 160 kWh, rezultând un consum de 7,3L/100 km (benzină) și 8,3 kWh/100 km (energie electrică).
Comparativ cu ultimele 6 luni, respectiv perioada iunie-noiembrie, am înregistrat o creștere a consumului de combustibil cu 23%, ca urmare a răcirii vremii. Interesant de observat este scăderea consumului de curent. Factorii care au contribuit ar fi atât drumurile mai lungi, cât și folosirea mai frecventă a motorului termic pentru încălzirea habitaclului.

PHEV-urile, o soluție intermediară pe calea spre electrificare?
Promovarea soluțiilor hibride (motor electric în combinație cu motoare pe benzină sau diesel), a fost subvenționată masiv de industria producătoare de motoare termice și a numeroaselor sisteme adiționale (alimentare, răcire, depoluare, evacuare a gazelor) necesare funcționării acestora. Principalele argumente au fost ca până la dezvoltarea unor rețele dense de încărcare și a creșterii vitezei de încărcare a acumulatorilor, PHEV-ul asigură circulația fără emisii poluante în localități, autonomie generoasă în afara lor și alimentare rapidă cu combustibil.
Singurul element uitat din aceasta ecuație optimistă au fost emisiile poluante, care până la definirea codului roșu pentru omenire de comisia de specialitate a Națiunilor Unite, au fost considerate un subiect pentru ecologiști dedicați sau naivi din „generația Greta”. În plus, teoria nu se potrivește cu practica proprietarilor ce nu încarcă PHEV-urile zilnic, circulând majoritatea timpul doar cu motorul termic, dar care beneficiază la achiziția unui model nou de subvenții introduse pentru reducerea poluării.
Realitatea este cu mult mai nuanțată în ambele tabere ale argumentelor pro și contra. Lectura recentului articol semnat de Andrei (Ce am învățat după un an de încărcări? Între mituri și realitate, între frică și predictibilitate), care a parcurs peste 80.000 km cu Kona în 13 luni, utilizând încărcarea așa „lentă” cum este și rețeaua imperfectă din țară, ajută mult la înțelegerea faptului că alimentarea electricelor se face în paralel cu alte activități. Fie că se face noaptea, sau în timpul orelor de serviciu, sau la drum lung în timpul pauzei de masă sau odihnă, încărcarea nu reprezintă in general timpi morți.
Pentru cei ce dau la o parte argumentele bine documentate prin experiența proprie, le sugerăm să privească ca alternativă rețeaua de stații pentru schimbarea rapidă a acumulatorilor construită de NIO în China și începută recent în Europa. Este foarte posibil ca în doar câțiva ani scurți, soluția implementată de NIO, în paralel cu propria rețea de încărcare rapidă, să ducă la o schimbare radicală în percepția generală, fiindcă înlocuirea acumulatorilor durează mai puțin decât alimentarea cu combustibil.
O decizie recentă a guvernului britanic, întâmpinată cu declarații incendiare din partea producătorilor de PHEV, a fost cea care prevede subvenții doar pentru automobile sub o limita de preț (32.000 lire sterline, inclusiv TVA și costuri de transport) și care pot parcurge cu emisii zero cel puțin 112 km (70 mile). Împărțite în opt categorii de vehicule ce pot beneficia de subvenție, automobilele sunt clar identificate pe mărci și modele (Low-emission vehicles eligible for a plug-in grant).
Afirmația că această măsură a creat un avantaj concurențial pentru modele BEV nu ține cont cea mai copleșitoare dovadă că subvențiile nu pot propulsa modele neperformante înaintea celor cu adevărat dorite de public. Orice model Tesla nu mai este beneficiază de subvenții federale în SUA din 2019, dar cu toate acestea Tesla domină aproape 80% din piața BEV nord americană.
Vom reveni la subiect, atunci când statisticile de final de an vor dovedi că valul inițial de simpatie de care s-au bucurat variantele PHEV în Europa a apus (la fel ca dieselul, PHEV-urile sunt un fenomen european, fără prea mult ecou în China și SUA) și modelele 100% electrice (BEV) vor domina clasamentele de înmatriculări. Până atunci ne vom mulțumi cu diagramele create de Max Holland pentru Clean Technica în luna decembrie, care dovedesc că pe piețele auto europene majore schimbarea s-a produs deja.






We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 73 owners, documenting over 2 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA and Switzerland.