„99% încarc de la soare” – automobile electrice și energia solară, două subiecte nedespărțite

Indiferent pe ce grup al pasionaților de automobile electrice petreceți o parte din timpul liber, subiectele legate de modele noi, problemele cu cele existente și bineînțeles creșterea consumului iarna, se leagă organic aproape întotdeauna de instalațiile fotovoltaice.

Motivul este ușor de înțeles, componenta ecologică fiind prezentă în decizia de achiziție a unui numar considerabil de automobile electrice. Odată cu scumpirea energiei electrice intervin în plus beneficiile economice în favoarea unui sistem cu panouri fotovoltaice.

Introducere

Dintre cele trei piețe auto globale majore: China, Europa și SUA, americanii par cei mai greu de convins să treacă la vehicule electrice. Motivul este de înțeles, combustibilul fiind mult mai ieftin în țara cu cea mai mare producție de petrol, decât în China sau Europa care depind de importuri.

EIA – US Energy Information Administration informează că în 2022 aproape două treimi din producția de energie nou instalată va proveni din energie solară (46%) și eoliană (17%).

În același timp, închiderea unor unități de producție în 2022 este în proporție de 85% bazată pe centrale de cărbune.

Proiecte asemănătoare de înlocuire a surselor de energie se derulează peste tot în lume, ceea ce duce la concluzia că energia electrică utilizată în 2022 va deveni mai curată decât cea din 2021. Chiar dacă tranziția va lua decenii, ca de altfel și înlocuirea parcului auto actual cu vehicule electrice în viitor, direcția este determinată de costurile mai scăzute pentru centrale eoliene și fotovoltaice.

În mod optimist, scumpirile pentru energia electrică în Europa vor accelera investițiile private, pe lângă cele de nivel industrial exemplificate mai sus. Despre un astfel de caz și bilanțul anului 2021 ne relatează în detaliu colegul nostru Márton, despre ale cărui învestiții private în panouri fotovoltaice și un automobil electric am mai publicat informații (Povestea facturii MINUS pe luna Mai),

99% din ocazii încarc de la soare acasă, unde dețin un sistem fotovoltaic de 5kWp 

Costurile de încărcare 2021

În 2022 intră în vigoare legea compensării energiei electrice, și urmează ANRE în 60 de zile să emită ordinul despre metodologie, care sperăm sa vină înainte de producția bună a fotovoltaicelor, adică vara. Legea compensării introduce conceptul de reportare a producției de energie care nu a fost consumată timp de 24 de luni pe factură.

In alte cuvinte, producția bună din vară, se va salva pe factură, și iarna când panourile nu acoperă consumul, energia se va deduce din cantitatea acumulată până atunci.

Această știre a explodat piața fotovoltaicelor. Cererea a crescut exponențial în primele zile ale anului. Cei care dețin acoperiș orientat sud, merită să facă investiția pentru că rentabilitatea și recuperarea investiției se poate face mult mai facil, în doar câțiva ani.

Considerând că cei care dețin mașini electrice și fac lunar peste 1000 km ar ajunge la costuri reduse/gratuite, rezultă economii față de o mașină termică până la 5000 mii lei anual, ca să nu mai vorbim de acoperirea integrală a consumului de energie al casei.

Vă invităm cu această ocazie să ne scrieți despre experiențele proprii cu încărcatul de la soare pe adresa: office@electromobilitate.com

Alte articole pe aceeași temă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.