Echipa Tesla Model 3 – o privire în retrovizor și alta spre viitor

După Hyundai Ioniq (2018), un Model 3 long range cu tracțiune spate a devenit cel de al doilea automobil pus la dispoziția celor interesați de un test drive în cadrul proiectului Electromobilitate, începând din noiembrie 2018.

Alături de fratele mai tânăr cu doar patru luni, TM3 și TVG ne-au ajutat să culegem primele impresii despre călătorii lungi pe două continente, să înțelegem comportamentul și costurile de utilizare pe termen lung. Cu toate acestea, informațiile nu se pot transfera direct celor interesați de un Model 3 în România, fiindcă experiențele nu erau caracteristice traficului, costurilor, rețelelor de încărcare și a serrvice-ului (sau lipsa acestuia) din țară.

Situația a început să se schimbe odată cu achiziția lui Tudor (AR) din primăvara anului 2021 a unui Model 3 long range dual motor. Au urmat primele stații SuperCharger la Timișoara, Sibiu, Pitești, București și Constanța, apoi deschiderea reprezentanței Tesla la București și începerea livrărilor modelelor subvenționate prin programul rabla plus.

Echipa Tesla avea să crească în fiecare lună începând cu primele livrări luate în primire de Andrei (TM) și Marius (PH) în septembrie, apoi Darius (noiembrie) și Silviu (decembrie), iar cât de curând urmează Ovidiu. Cu excepția lui Andrei (TM), ceilalți colegi participă cu a doua mașină, în al doilea an la proiectul Electromobilitate. Recordul actual este deținut de Tudor (TM), care cu sprijinul partenerilor de la reprezentanța Hyundai din Timișoara participă la proiect în al treilea an, cu al treilea model: Ioniq 2019, Kona 2020, IONIQ 5 2021.

Bilanț 2021

Pentru echipa Tesla am monitorizat în 2021 un parcurs total de 89.933 km, din care 42.637 km au fost parcurși în țară. Consumul mediu de 15.9 kWh/100 km este orientativ, fiindcă patru din cele cinci mașini care circula în Romania nu au prins lunile de consum minim. Ne așteptăm ca după încheierea ciclului de 12 luni valoarea consumului mediu să scadă și intenționăm să o prezentăm diferențiat pentru cele trei exemplare cu tracțiune spate și cele trei Dual Motor (tracțiune integrală și performanțe mai ridicate).

Până atunci ne mulțumim cu variația procentuală a consumului realizat de două modele identice (long range, tracțiune spate), care nu beneficiază de pompă de căldură, dar circulă în doua climate total diferite: iernile din Motor City sunt aspre (TM3), iar lunile de vară în Nevada sunt extrem de calde (TVG).

Consumul săptămânal

Așa cum scriam mai sus, după sosirea exemplarului lui Ovidiu, vom separa cele două variante de Model 3 (fostul SR+ și Long Range Dual Motor) pentru mai multă claritate. Până atunci puteți găsi detalii și statistici extrem de interesante despre conviețuirea cu Model 3 în articolele scrise de proprietari:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.