Model YP, Fiat 500, VW e-Up! – trei aniversari și o comparație imposibilă

Decembrie a fost întotdeauna o lună darnică cu proiectul Electromobilitate, spiritul Crăciunului cuprinzând un număr mare de proprietari-voluntari, care au dăruit o parte din timpul liber pentru a-i ajuta pe cei încă indeciși să ia decizia corectă.

Începând cu Edi în 2019, care ni s-a alăturat cu un Hyundai Ioniq model 2020, lista colegilor ce au demarat colaborarea la proiect în decembrie depășește oricare altă lună din an. Doar o întâmplare?

Dedicăm aniversarea de astăzi contribuțiilor aduse de Cristi (Model Y Performance, Brașov) și Raul (Fiat 500e, Timișoara) pentru o mai bună înțelegere a unor ”ciudățenii” din universul mobilității electrice și lui Alin (VW e-Up, Râșnov), care continuă călătoriile zilnice la volanul micuțului prieten, despre care scria în urmă cu un an:

Comparație Model YP – Fiat 500e

La prima privire (gabarit și greutate) și la a doua (performanțe), cele două modele nu pot fi comparate, aspect ce începe încă de la prețul de achiziție.

Când ne aplecăm mai în detaliu asupra consumului (care rămâne obsesia electromobiliștilor prin impactul direct asupra temutei autonomii), diferența cifrelor listate ca ”valori EV database” nu mai este de speriat: doar +9% pentru Model Y Performance?

Cu ajutorul sărbătoriților noștri de astăzi, reușim să pătrundem mai adânc în secretele diferențelor de consum relativ mici, pentru două automobile atât de diferite ca performanțe și gabarit.

Distanțele scurte parcurse în oraș de Raul cu micuțul Fiat, generează consumuri mai mari în lunile reci, decât cele comunicate de Cristi pentru Model YP. Există o altă diferență mai mare în luna mai 2024, pe care Cristi o explică în felul următor:

În mai 2024 am fost în concediu aproape toată luna, singurele drumuri pe care le-am făcut au fost Brașov – Budapesta la începutul lunii și Budapesta – Berlin – Brașov la final. Marea majoritate a drumului fost autostradă și am avut doar două încărcări acasă, una gratuită la fabrica Tesla, în rest Ionity și Renovatio.

Fără să intre în detalii, Cristi atinge aspectul cel mai delicat al costurilor înregistrate de electromobiliști cu energia electrică:

  • încărcarea acasă sau la locul de muncă rămâne cea mai avantajoasă, mai ales atunci când energia este generată cu panouri fotovoltaice;
  • încărcarea la drumuri lungi, când prioritatea este viteza de încărcare și poziția stației față de traseul ales, poate fi la fel de costisitoare ca deplasarea cu benzină și motorină (minus dâra de gaze nocive lăsată în urmă).

Știind că în majoritatea timpului colegii nostri încarcă acasă, să vedem cum arată costurile cu energia în primele 11 luni din 2024:

Un nou paradox electromobilistic? Costuri mai mari cu Fiat 500e decât cu Model Y Performance?

Așa cum am amintit la început, Raul utilizează mașina preponderent în Timișoara, în timp ce drumurile lui Cristi sunt mai lungi, ceea ce se vede ușor din parcursul celor doi colegi.

Efectul drumurilor scurte în oraș, urmate de pauze suficient de lungi, când habitaclul și acumulatorul se răcesc, sunt cele ce ridică consumul în sezonul rece. Un alt ”consum”, achitat cu plăcere de proprietari, este cel al precondiționării mașinilor, atât iarna cât și vara, pentru a aduce temperatura interioară la cea mai potrivită pentru preferințele pasagerilor.

În loc de concluzii

Mulțumim colegilor Cristi și Raul pentru îndelungata colaborare la proiect, cu două cazuri de utilizare total diferite, dar foarte interesante.

Daca există o lecție din ”comparația imposibilă” între Model YP și Fiat 500e, este cea că fiecare va achiziționa mașina care se potrivește cel mai bine nevoilor proprii și bugetului alocat. Este însă bine de aruncat o privire și la cheltuielile pe termen lung cu energia și întreținerea, analizând moduri de utilizare cât mai apropiate de cele preconizate cu noul electro-mobil al familiei.

Epilog

Chiar dacă Alin (VW e-Up, Râșnov), alt ”decembrist” din echipa noastră, nu mai transmite rapoarte săptămânale sau lunare după încheierea stagiului de 12 luni convenit cu toți participanții, am verificat de curând ce mai conduce, după ce și-a încheiat activitatea pe blog cu articolul:

Răspunsul pe scurt a fost: ”…tot VW e-Up, care a ajuns între timp la aproape 130.000 km”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.