Am relatat drumul de la nord la sud în primul articol dedicat călătoriei în Croația din acest an. Drumul de întoarcere a fost puțin diferit. În urma relatărilor noastre despre prima noastră vizită (2009) în parcul național Plitvička jezera, copiii si-au dorit mult sa vizităm împreună acest minunat obiectiv turistic.

Planul era pregătit, ABRP ne indica că avem nevoie de încărcare scurtă până la punctul intermediar unde urma sa dormim. Este același punct intermediar, la Varaždinske Toplice.

Resortul avea anul trecut o stație AC cu 2 conectori type2 la care cei cazați puteau încărca gratuit. Din păcate era funcțional un singur port, lucru care te făcea sa te gândești la ceilalți înainte de a lăsa Kona 9-10 ore mufată la stație.
Lucrurile s-au schimbat radical in 2022. Sunt acum 2 stații cu 2 porturi, ceea ce înseamnă posibilitatea de încărcare simultană a 4 mașini.
De ce sunt așa importante aceste „destination chargers”? Răspunsul e simplu, din punctul meu de vedere. După cum s-a văzut în primul articol dedicat călătoriei în Croația din acest an am ajuns la destinație cu un SoC de 22% si un range estimat de 85km. E important să las mașina la încărcat fără să mai fac alte drumuri. Timp în care ne bucurăm de mare si soare. Știam că acest lucru e posibil la Zaton, dar aveam ca rezervă charger-ul mașinii, care încarcă cu maxim 12A. Acesta poate fi utilizat ca „destination charger” fără probleme dacă proprietarul pune la dispoziție o priză casnică.
În 25.08 am pus dimineață mașina la încărcat, iar spre seară am preluat-o când a anunțat pe aplicație ca s-a finalizat procesul de încărcare. Aveam SoC 100%, pregătită pentru o eventuală excursie vineri dimineață.
Doar că vremea părea să nu fie prielnică la destinație, așa că am renunțat la excursie.
Plecam, astfel, din Zaton fără păreri de rău. A fost o vacanță cu multă joacă, distracție, apă si soare. Până la urmă ceea ce e prea mult strică 🙂
Croația ’22 – ziua #3, de la sud la nord
Drumul dus-întors Jucu – Zaton s-a desfășurat în 4 zile, astfel voi contoriza prima zi de întoarcere cu 3, iar cu #4 ultima zi, cea în care ajungem acasă.
Checkpoint #6 – destination charger
În primul articol din serie am ajuns la checkpoint-ul cu numărul 5. Voi considera checkpoint #6 încărcarea de la Zaton și voi aduna +1 în continuare pentru a avea o concluzie unitară.
- Energie încărcată: 59.14 kWh
- Cost energie: 0 RON
- Timp petrecut la stație: puțin peste 9 ore

Plecam cu SoC 99% cu direcția Plitvička Jezera la 10:05. Drumul a fost o plăcere, aceleași peisaje superbe din Croația. Totul verde de parcă pe la ei nu a trecut seceta. Am ajuns la destinație la 13:18 după 143.1 km, un consum de 18.4 kWh/100km și SoC 62%.
Parcul este cel mai vechi din Europa de sud-est, fiind înființat în 1949. Conform Wikipedia a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO în 1979. Informațiile se găsesc în multe locuri, asa că voi lăsa imaginile să vorbească.











Ziceam adineaori de verdele si de lipsa problemelor cu seceta în Croația. Am văzut la Plitvice efectul secetei accentuate. Un parc mult schimbat față de 2009, dar si pe alocuri se observă nivelul apei scăzut față de cel normal. Seceta ne afectează pe toți si este efectul acțiunilor noastre, evident!
Plecăm din parc la 18:20. Având în vedere că ABRP are estimări mai puțin optimiste ne decidem să ajungem cât mai aproape de destinația noastră pentru odihnă. Drumul a fost făcut majoritar pe drumuri naționale, cu diferite limite de viteză. Camerele pândesc la tot pasul, iar poliția pare destul de prezentă.
Checkpoint #7
Ajungem la ora 20:00 la INA Ljubešćica, sensul spre HU. SoC 13% și eram la 9 km de punctul intermediar. Acolo aveam stabilită întâlnirea pentru check-in în intervalul 21-22, așa că aveam timp suficient pentru încărcare și cină.
Datele segmentului Zaton – Varaždinske Toplice:
- Distanță: 341.4 km
- Consum: 16.5 kWh/100km
- Energie încărcată: 25.3 kWh
- Cost energie: 56.86 RON (2.25 RON/kWh)
- Timp petrecut la stație: 00:42:22




Stația nu a livrat extraordinar, asa că nu am pierdut timpul dincolo de 50% SoC. Aveam energie suficientă pentru a ajunge la următorul checkpoint din Ungaria. Ne-am îndreptat spre cazare cu burțile pline trudiți de traseul de ~10km din parcul natural.
Croația ’22 – ziua #4, de la vest la est
La ora 09:07 eram deja la stația MOL Zalakomár, sensul spre Budapesta. Am pornit cu multă energie la 07:47, după ce am predat cheia și am cules câțiva ciorchini de struguri oferiți de gazdă.
Checkpoint #8
La acest checkpoint am ajuns cu 22% SoC, datele complete fiind:
- Distanță: 89.9 km
- Consum: 20.6 kWh/100km
- Energie încărcată: 43.7 kWh
- Cost energie: 81.84 RON (1.87 RON/kWh)
- Timp petrecut la stație: 00:55:46




Mi se pare extraordinar cum sunt întreținute stațiile MOL din Ungaria. Toate livrează energia maximă disponibilă și nu am găsit conectori sau cabluri defecte. Pe perioada încărcării am luat micul dejun, am plecat cu 79% SoC, iar următoarea destinație era o stație din sudul Budapestei în zona Vecses. ABRP a propus configuratia de mai jos pentru traseul de 749 km.

Fiind mai optimiști din fire ne-am propus doar 3 opriri în Ungaria. 😛 Ne doream o pauză pentru prânz la IKEA Soroksár asta fiind undeva la intersecția M0 cu M5. Am identificat o stație Mobiliti în apropierea locației IKEA și am purces la drum.
Electronii jucăuși alimentau motorul cu o cadență care nu cobora sub 20 kWh/100km. Autostrada cere resurse la 120 km/h, chiar dacă aveam parte de temperaturi propice unui consum mai mic. Vântul era pe de altă parte o mică piedică obiectivului unui consum inferior.
Checkpoint #9
Ajungem la stația Mobiliti cu 17% SoC la ora 12:02. Aveam ocazia să testez rețeaua Mobiliti si card-ul RFID primit în primăvară. Mai jos informațiile despre ultimul segment:
- Distanță: 203.7 km
- Consum: 20.6 kWh/100km
- Energie încărcată: 42.467 kWh
- Cost energie: 95.33 RON (2.24 RON/kWh)
- Timp petrecut la stație: 01:11:56



După conectarea cablului CCS am activat încărcarea cu o apropiere de card RFID și apăsarea butonului start. Fără a utiliza telefonul și aplicația. Cu acest card se pot activa multe stații din Ungaria, dar la tarife de roaming. Cei de la Mobiliti au si opțiuni de abonamente, inclusiv pentru rețeaua Ionity.
Am petrecut la IKEA puțin peste 3 ore, timp în care ne-am odihnit, ne-am jucat și încărcat cu energie. Copiii au vizitat spațiile de joacă, lucru foarte important pentru ei pentru un drum așa lung. La 15:10 am pornit spre următorul checkpoint.
Checkpoint #10
Am setat următorul checkpoint cât mai aproape de graniță. Am oscilat între Görbeháza și Debrecen. La 17:12 intrăm la MOL Görbeháza cu 15% SoC si stația liberă.
- Distanță: 199.8 km
- Consum: 20.9 kWh/100km
- Energie încărcată: 45.67 kWh
- Cost energie: 85.61 RON (1.87 RON/kWh)
- Timp petrecut la stație: 01:03:04






Timpul petrecut aici s-a consumat cu multă joacă pentru copii, din nou. Vecinii unguri mi-au dovedit încă o dată grija pentru încărcările electrice, având produse AÎI pe terasa cu vedere la stația de încărcare. Locurile de joacă au mobilier modern, sunt construite la standarde de siguranță și sunt curate. La 18:19 am pornit mai departe spre România. Ne-am propus sa luăm o cină și o încărcare rapidă în Oradea.
Parcă intrarea în țară pe la Borș II nu provoacă aceeași reacție ca intrarea pe drumul nenorocit de la Borș. Aș fi curios dacă mai e cineva cu aceeași opinie. Reacția la incompetența conducătorilor de prin ministere, bineînțeles.
În Oradea grija primordială a fost cina. Odată rezolvată cina urma să ne decidem dacă si unde stăm 10-15 minute la un fast charger.
Checkpoint #11
Prima încercare de încărcare a fost stația Renovațio/e-charge de la Kaufland Borșului. Conectorul nu a vrut să stea foarte bine în portul de încărcare, așa ca dupa a 3-a încercare am plecat spre următoarea opțiune.
Stația Moon de la reprezentanța VW, D&C Oradea, este accesibilă pe timp de noapte cu un apel la un număr de telefon care e afișat pe poarta principală. Nu a fost cazul să sun pentru că am fost observat de persoana de serviciu. Mi-a fost deschisă poarta si indicată direcția către stație. Am ajuns la 22:25 cu 42% SoC la stație, datele acestui segment fiind următoarele:
- Distanță: 140.6 km
- Consum: 19.6 kWh/100km
- Energie încărcată: 14.7 kWh
- Cost energie: 36.45 RON (2.48 RON/kWh)
- Timp petrecut la stație: 00:13:17



O a 2-a premieră pentru mine si Kona, încărcarea HPC. Chiar dacă Kona nu știe sa încarce cu mai mult de 77 kW, cei ~30 kW suplimentari față de fast charging ar fi buni la drum lung.
Nu mai aveam cum să ajungem acasă în această a 4-a zi de drum, așa că…
Croația ’22 – ziua #5, IKEA sau diferența de fus orar?
Cele 3 ore petrecute la IKEA în Budapesta, dar si diferența de fus orar au făcut să ajungem acasă în a 5-a zi de drum. Nu aș fi dat cele 3 ore de la IKEA doar pentru a atinge un obiectiv fără sens. Timpul petrecut în familie e mult mai important!
Călătoria din 2021 de întoarcere din Croația am făcut-o fără oprirea intermediară. Evident e infinit mai greu de terminat o astfel de călătorie cu segmentul Oradea – Cluj-Napoca. Datele acestui segment:
- Distanță: 161.3 km
- Consum: 14.5 kWh/100km
Am ajuns acasă la 00:59 cu 25% SoC, cele 13 minute petrecute la Moon D&C Oradea nu erau necesare. Totuși, pentru ca încărcătorul era pe sub bagaje am considerat ca puțină energie pentru dimineața următoare nu ne-ar strica.
Sunt multe date adunate într-o astfel de călătorie, dar le voi sintetiza și voi răspunde la întrebările ajunse la mine pe perioada călătoriei. Va urma…

Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂
Salut. Multumim pentru articol. Foarte interesant. O mica observatie: nu stiu daca cutia folosita permite asta din perspectiva sigurantei dar se pare ca montatul cutiei invers reduce zgomotul si consumul suplimentar. Stiu ca am vazut la un moment dat un articol chiar cu Kona. Nu il mai gasesc acum.
Mai jos un test cu o cutie mai aerodinamica si cam 9% diferenta la montajul „pe dos”.
Multumim pentru aprecieri!
Din pacate multe cutii sunt greu de cumparat in Romania. Si Thule se lauda cu o serie de cutii orientate spre consum, dar pretul depaseste bugetul. Plus ca, anul trecut am avut o cutie mai slim, dar nu s-a vazut extrem de mare diferenta intre cele 2 drumuri facute. Apare un articol in care trag concluzii zilele acestea. Se vede acolo ca diferenta intre o cutie slim si cea actuala este destul de mica. Cutia pusa invers , ar fi un test interesant pentru urmatoarea calatorie, trebuie sa intreb producatorul daca ar fi in regula montajul invers 🙂
Cutia pusa invers are noima…care e forma cea mai aerodinamica din natura? picatura – cu partea alungita in coada iar partea bombata in fata.