Așa cum promis în bilanțul lunii octombrie, revenim cu costurile pentru încărcare raportate de proprietarii de automobile electrice, participanți la proiectul Electromobilitate.
Septembrie
In septembrie, costurile pentru parcurgerea unei distanțe de 100 km au variat între 0 (zero) și 16.88 RON. Așa cum am subliniat în repetate rânduri, costul cu energia electrică nu este proporțional cu consumul, cum am fost obișnuiți de la mașinile cu motoare termice.
SURSA de ÎNCĂRCARE este cea care definește prețul, scenariile utilizate de echipa noastră fiind:
- încărcare rapidă în tranzit;
- încărcare lentă la destinație, în parcări, în timpul cumpărăturilor sau la serviciu;
- încărcare acasă la prețul energiei casnice;
- încărcare acasă de la panouri fotovoltaice.
Deși sursele de încărcare gratuite se reduc pe măsura ce adoptarea mobilității electrice crește, pentru septembrie patru colegi au raportat costuri ZERO.
Octombrie
Pentru luna octombrie, numărul colegilor cu costuri ZERO pentru întreaga lună s-a redus la trei, și domeniul de valori a urcat până la 25.33 RON/100km.
Supliment: Mitsubishi Outlander PHEV vs. Dacia Spring – Octavian, Sibiu


Pentru a aprecia cât de economică este deplasarea 100% electrică, am apelat din nou la Octavian și la informațiile culese de la Outlander-ul său PHEV.
Cu ajutorul lui Octavian monitorizăm de mai bine de un an costurile lunare cu benzina și energia electrică pentru un hibrid plug-in (Outlander PHEV). Fara excepție, în fiecare lună costurile au fost mai mari decât valoarea maximă raportată de colegii cu modele 100% electrice.
După prima iarnă împreună, vom avea suficiente date pentru a înțelege cât a economisit Octavian conducând electric în oraș un Spring, față de anul trecut, când aproximativ aceleași drumuri le parcurgea cu Outlander-ul PHEV.
Dar mai bine să-i dam cuvântul:
În luna octombrie am parcurs cu Mitsubishi PHEV 1200 km cu un cost de 612 RON benzină și am alimentat 85 litri. Am consumat și 60 kWh exclusiv încărcați la priza din curte, la un cost de 0,7 RON/kWh (contract cu Hidroelectrica). Am avut un consum de 7 L/100km și 5 kWh/100km la un cost total de 654 RON, adică 54,5 RON/100km. De reținut este faptul că am parcurs această distanță în jur de 90% în afara orașului.
Cu Dacia Spring am parcurs în aceeași lună 1307 km la un consum mediu de 13 kWh/100km și o viteza medie 39,8 km/h. Costul total al energiei se ridică la 165,7 RON și doar 12,6 RON/100km.
Doresc să menționez și faptul că în luna septembrie am traversat Carpații de două ori, Transalpina și Transfăgărășan, împreună cu colegii din proiectul Electromobilitate, in cadrul raidului montan Transcarpatica II.
Octavian – Dacia Spring si Outlander PHEV, Sibiu
Alte episoade dedicate costurilor cu încărcarea
- SERIAL – costuri cu încărcarea luna august (episodul 6)
- SERIAL – costuri cu încărcarea luna iulie (episodul 5)
- SERIAL – costuri cu încărcarea în lunile aprilie și mai (episodul 4)
- SERIAL – costuri cu încărcarea în luna martie (episodul 3)
- SERIAL – cu cât s-a scumpit încărcarea cu energie electrică? (episodul II – februarie)
- SERIAL – Cu cât s-a scumpit încărcarea cu energie electrică?
- Care este prețul real pentru încărcarea electricei cu 1KWh ?

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.