Ne-am facut un obicei in ultima vreme, de a incerca sa privim dincolo de valul coplesitor de stiri ingrijoratoare din toata lumea, pentru a intelege ce va urma in industria auto dupa criza de sanatate publica, prin care trecem cu totii in prezent, si cea economica, care se profileaza sumbru la orizont.
Scuturata din temelii de cea mai mare tranzitie din istoria transportului rutier, pornind cu trecerea de la caruta, la automobil, la inceputul secolului XX, electrificarea se deruleaza dupa asa numita curba de adoptare a noilor tehnologii.

Chiar daca au fost necesari aproape sapte ani pentru vanzarea primului milion de masini electrice, ceea ce reprezinta aproximativ 1% din inmatricularile globale de autovehicule noi, cel de al doilea milion a fost atins in mai putin de doi ani.
Ritmul accelerarii tranzitiei continua, principalii catalizatori fiind:
- Legislatia antipoluare impusa prin limitari ale emisiilor pe flota in Europa sau cote de vanzare NEV (New Energy Vehicles) in China
- Subventii acordate pentru promovarea productiei si achizitiei de autovehicule electrice
- Scaderea pretului de vanzare pentru autovehicule electrice noi, in paralel cu cresterea autonomiei
- Diversificarea gamei de modele oferite de producatorii globali si startup-uri regionale
- Cresterea numarului statiilor de incarcare pentru automobile electrice
Legislatia antipoluare

Sursa: PA consulting
Europa a introdus incepand din acest an cele mai severe limitari ale emisiilor de CO2 pentru flota de automobile noi si a prevazut amenzi usturatoare pentru firmele care depasesc limitarile impuse, in functie de greutatea medie a flotei.
In contextul actual, cand productia este oprita in intrega Europa pentru cateva saptamani, puternicul lobby auto a inceput sa exercite presiuni pentru amanarea aplicarii amenzilor.
In China, cota de vanzare pentru NEV a crescut de la 10% in 2019 la 12% in 2020. Cu toate acestea nu am aflat pana in prezent, daca in conjunctura economica generata de coronavirus, autoritatile chineze au amendat producatorii ce nu au realizat cota de 10% pentru automobile electrice anul trecut.
Subventii
Efectul modificarii subventiilor este usor de urmarit pe pietele globale, cu numeroase exemple de accelerare a vanzarilor inainte de data reducerii lor, urmata de o reducere a vanzarilor pentru cateva luni, dupa introducerea restrictiilor.
China

China este cel mai amplu studiu de caz, unde dupa vanzari mult crescute in primele sase luni ale anului 2019, a urmat o cadere a pietii pentru urmatoarele sase, rezultatul final pentru 2019 fiind insa o crestere, mai mica procentual decat in anii precedenti.
In contextul actual, dupa aproape doua luni de intrerupere a activitatilor de productie, lobby-ul auto chinez a solicitat guvernului o reevaluare a continuarii reducerii subventiilor.
SUA
Legislatia americana de sustinere a tranzitiei spre mobilitatea electrica prevedea din start ca reducerea cu 7.500 USD a taxelor datorate de cumparatorul unui autovehicul electric, va fi redusa in trepte de cate 50%, la fiecare sase luni, dupa atingerea pragului de 250.000 unitati vandute de un producator.
Tesla a atins pragul „sfertului de milion” in 2018, dupa 15 ani de la infiintare, iar cel al primului milion de automobile produse cu doua saptamani in urma.

GM a depasit pragul sfertului de milion in 2019, dupa care subventia s-a injumatatit la fiecare sase luni, pana la disparitia totala.
Scaderea vanzarilor EV in SUA in anul 2019 este insa mai greu de pus pe seama reducerii subvențiilor, cat pe lipsa diversitatii de modele competitive. Cele existente, Nissan Leaf, Chevy Bolt, Fiat 500e au fost eclipsate de Model 3, iar volumul importat pentru cele dorite, Hyundai Kona si Kia Niro, a fost total insuficient.
Este foarte posibil ca si ostilitatea actualei administratii de la Casa Alba, fata de tot ce are legatura cu protectia mediului, inclusiv masinile electrice, sa fii avut un rol in deciziile luate de o anumita parte a publicului.
Europa
Incepand cu importanta intalnire a industriei auto germane cu conducerea politica de la Berlin, in 4 noiembrie 2019, ziua lansarii in productie pentru VW ID 3 la Zwickau, destinele mobilitatii electrice pe cea mai mare piata europeana s-au schimbat in bine.
Negocierea unui pachet de sustinere si promovare a electromobilitatii printr-o serie de masuri, incluzand subventii mai consistente pentru cumparatori, finantate in proportie de 50/50% de stat si industrie, a avut ca efect cresterea rapida a vanzarilor BEV si PHEV in primele doua luni din 2020.
In schimb modificarea legislatiei fiscale pentru autovehicule electrice in Olanda, incepand cu 1 ianuarie 2020, a avut efecte mai mici decat cele asteptate, dupa o triplare a vanzarilor in ultimul trimestru din 2019.
Scaderea pretului de vanzare
Scaderea pretului de achizitie pentru cumparatori prin subventii, a fost fara indoiala un factor care a accelerat adoptarea electromobilitatii in Norvegia si pe alte piete europene.
Din pacate o buna parte a efectului benefic al subventiilor a fost risipit prin modul de acordare direct dealerilor, cum s-a intamplat si cu generosul program „rabla plus”. Justificate cu costul mare al acumulatorilor, fapt real pana la un anumit punct, preturile de vanzare au fost artificial de ridicate, datorita lipsei unei concurente reale.
Oferta si volumul de productie au fost sugrumate intentionat, de toti cei cu interese majore in intarzierea electrificarii, pana cand in 2019, Tesla a scuturat cu Model 3 din temelii neadevarul unor afirmatii de genul „clientii europeni nu vor automobile electrice”.
Doua prognoze detaliate intocmite in 2019 de BNEF- Bloomberg New Energy Finance si firma de consultanta Deloitte ajung la aceasi concluzie:
Incepand din 2022 pretul de vanzare al modelelor electrice va ajunge la paritate cu cel al variantelor echipate cu motoare cu ardere interna.
In acest context, repetam cu si mai multa convigere afirmatia facuta anul trecut, intr-un articol publicat in revista online 24auto.ro, gazda buna a proiectului Electromobilitate pentru mai bine de un an:
In trei ani, achizitia unui automobil electric va fi o optiune de preferinta, nu de cost.
Diversificarea gamei de modele (in Europa)

Piata chineza abunda de modele locale, dar exportul este foarte limitat deocamdata. In Europa, chiar daca in prezent nici un producator nu poate rivaliza cu diversitatea de modele oferita de Tesla, trei caroserii (S,3,X) si a patra (Y) pe drum, fiecare cu cel putin trei variante de baza (standard range, long range si performance), alternative pentru toate buzunarele incep sa apara in numar mai mare decat in anii precedenti.

Hyundai Kia ofera in prezent cinci modele electrice: Ioniq, Kona, Niro, Soul si Nexo, iar grupul Volkswagen are patru de baza: e-Golf, e-Tron, Taycan si eUp, cel din urma cu declinarile Skoda Citigo si Seat Mii.
Alianta Renault Nissan a improspatat pentru 2020 veteranii Zoe si Leaf, iar concurenta de la grupul PSA a pornit la drum cu e-208, Opel Corsa-e si variantele Citroen si Vauxhall.
Fara sa fie deocamdata disponibil pentru vanzare, FCA a improspatat pentru 2020 Fiat-ul 500 electric produs in Italia, Mercedes continua cu SUV-ul EQC si van-ul EQV, BMW promite o varianta iX3 produsa in China, Volvo lanseaza Polestar 2 si XC40 recharge, iar Jaguar va continua sa livreze i-Pace, cand va avea din nou acumulatori.
Mai greu de gasit vor fi noile modele electrice Honda, Mazda si Lexus, in schimb incep sa apara pe piata europeana SUV-uri electrice produse in China, MG ZS si Aiways.
Statii de incarcare
Proiectele de extindere a retelelor de incarcare europene si in tara sunt atat de numeroase si promoveaza numere atat de semnifictive de statii, incat incarcarea nu ar mai trebui sa fie cat de curand o problema.
Totusi, pe baza experientei cu dificultatile intampinate din cauza fragmentarii distributiei de energie electrica prin statii de incarcare apartinand unui numar de necuprins de furnizori, a infinitei fantezii de aplicatii, ecusoane si abonamente necesare pentru o simpla operatie de reincarcare si a frecventelor defectiuni intalnite pe drumuri europene, vom ramane pentru un timp credinciosi retelei Tesla SuperCharger si Ionity, chiar daca pretul a crescut semnificativ la cea din urma.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.