Ozone 3, jurnal de bord sibian: săptămâna 14-18 septembrie 2020

Am preluat buburuza electrică luni dimineața, de la partenerii proiectului Electromobilitate de la Porsib Sibiu, iar prima oprire a fost acasă, la doar câțiva pași de service-ul sibian.

Primul km parcurs in săptămâna 14-18 septembrie 2020.

In prima zi, luni, am avut parte de 6 drumuri scurte, însumând 19 km, cel mai lung fiind de 6 km. După masa a adus cel mai tânăr pasager al lui „Ozone 3”, un băiețel de un an și jumătate, care a participat la „o tură electrică” in jurul blocului 🙂

O singura linie, pe indicatorul stării de încărcare, consumată in prima zi (19 km), respectiv SOC 90% (SOC = State Of Charge)

Ziua a doua a însumat 31 km, cumulate in șapte drumuri, alte două linii consumate, dar și o încărcare de o linie într-o oră la priza din garajul aflat la subsolul blocului. Încărcarea am făcut-o la priza clasica (230V~) și am stat lângă mașină ca să urmăresc comportamentul in timpul încărcării.

„Ozone 3” la încărcat.
Bordul in timpul încărcării.
Mufa de încărcare este în stânga, față, jos.


In a treia zi am parcurs 49 km in 13 drumuri, două linii consumate si una încărcată.

Copiii au mai crescut între timp, astfel că am trecut la scaune tip înălțător:

Portbagajul: o lădiță cu cablul de încărcare, cricul, alte câteva lucruri; deasupra lădiței: 2 trotinete pliate, un covoraș; in lateral, alte bagaje (2 ghiozdane, nu se văd în poză).
Interiorul buburuzei, in spate: un bagaj la mijloc, altul la picioarele copiilor.

In a patra zi 28 km parcurși cu 6 drumuri in oraș au consumat electronii echivalenți pentru doua linii la bord.

In ziua a cincea „Ozone 3” si-a încărcat bateriile (la propriu 🙂 ) la Porsib de la 3 linii la 10 (full); suntem pregătiți pentru o noua săptămână cu drumuri la scoală, grădiniță, serviciu, cumpărături.

In fata Porsib, înainte de predarea mașinuței pentru încărcarea bateriilor. „Unii sunt mai norocoși, merg acasă cu trotineta, nu pe jos, ca alții” 🙂

In 4 zile am parcurs 127 km si am consumat șapte linii (70%). Am condus și pe drumuri care permit viteze de 60-70 km/h. „Ozone 3” are o autonomie teoretica de 200 km la 50km/h; matematic, cei 127 km reprezintă un „consum” de 63,5% din autonomia de 200 km.

Am condus buburuza precum conduc mașina cu motor termic: am un stil de condus mai sportiv; de asemenea, folosesc luminile de poziție sau de întâlnire (prefer să fiu vizibil in trafic), iar aerul condiționat l-am avut reglat la 24 grade C (in mașina cu motor termic A/C-ul e de regula la 22 grade C).

Costurile pentru 15 kWh, energia electrica consumata in prima săptămână parcurgând 127 km in oraș, sunt de mai mici de 10 lei, considerând 0.65 lei/kWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.