Povestea celor doua Kone

Saptamana trecuta, in timp ce familia Vadeanu a pornit pe drumuri europene cu destinatia Amsterdam, Tudor s-a pregatit pentru sustinerea licentei de inginer AR – Autovehicule Rutiere, a Politehnicii timisorene, cu o lucrare pe teme electromobilistice.

Ca urmare, informatiile transmise pentru comunitatea interesata de mobilitatea electrica, nu puteau fi mai diferite. In timp ce Paul dovedeste cat de economic poate parcurge Kona distante foarte lungi pe autostrazile europene, Tudor confirma ca un automobil utilizat in oras nu depaseste mai mult de 100 kilometri decat foarte rar.

Din informatiile ultimei saptamani putem trage cel putin doua concluzii:

  1. Automobilele electrice pot parcurge distante lungi, cu ajutorul unor retele de incarcare bine dezvoltate, chiar daca „lectia” lui Paul, despre incarcarea in Europa, pare infricosatoare prin complexitate la prima vedere.
  2. Obsesia autonomiei mari, mostenita de la masinile echipate cu motoare termice, unde este de la sine inteleasa, nu pare a fi justificata in cazul utilizarii unui automobil electric in majoritatea timpului in oras.

Autonomia peste 400 km implica un motor eficient si un acumulator mare, care la nivelul actual de dezvoltare al tehnologiei este scump si greu. Chiar daca este extrem de util pe perioada vacantelor cu drumuri lungi, utilizarea zilnica in oras este mai economica cu un acumulator mai mic, mai usor si mai ieftin, care asigura, cu o buna rezerva pentru perioada de iarna, autonomia necesara majoritatii drumurilor in aglomeratiile urbane.

Parcursul zilnic

Oricat de tentante sunt noile modele cu acumulatori si autonomie tot mai mare, sfatul nostru ramane sa analizati in detaliu parcursul zilnic pe o perioada mai lunga de timp, inainte de a decide achizitia unui automobil electric, disponibil (teoretic) cu doua variante de acumulator, cum este cazul Konei.

Sursa informatiilor: Paul Vadeanu si Tudor Marchis

Chiar daca Paul a trecut de 1000 kilometri pe zi in drum spre Amsterdam, in luna iunie calatoriile zilnice au depasit doar de 4 ori (17%) autonomia Konei cu acumulator de 64 kWH.

Dupa frumoasa excursie pe Transalpina, Tudor s-a dedicat sprintului final pentru pregatirea sustinerii licentei, prin urmare drumurile sale s-au rezumat strict la deplasari scurte in oras.

Consumul mediu saptamanal

Dupa ce in prima saptamana au pornit exact de la aceasi valoare de consum, 14.6 kWh/100km, utilizarea total diferita a celor doua Kone saptamana trecuta a rezultat intr-o diferenta de 29% in consumul mediu.

Drumurile pe autostrada, incluzand o traversare de la sud-est la nord-vest a Germaniei pe celebrul Autobahn, a ridicat consumul Konei lui Paul la 15.6 kWh/100km, o valoare excelenta pentru oricine a urmarit consumul altor modele electrice la viteze mari.

Experienta de mai mult de un an de condus diferite masini electrice se poate citi si din consumul realizat de Tudor pe cei 237 kilometri parcursi in oras. Valoarea medie din ultima saptamana, 12.1 kWh/100 km, reprezinta costuri de 7.75 RON/100km cu incarcare la priza din curtea familiei Marchis.

Ce va urma?

In timp ce Paul ne va tine „la curent” cu aventura europeana, Tudor se pregateste de o bine meritata vacanta, in care suntem curiosi daca „recordurile” lui Paul, stabilite cu Hyundai Kona vor rezista pentru mult timp.

  • 1121 kilometri electrici intr-o singura zi
  • 2186 kilometri electrici in doua zile consecutive
  • 2748 kilometri electrici intr-o saptamana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.