Povestea celor TREI Hyundai Kona

In fiecare saptamana incepand din 19 iunie, cand „Porto” s-a alaturat miniflotei noastre de test drive in cadrul proiectului Electromobilitate, am publicat informatii despre consum si experientele lui Paul si Tudor cu Konele lor electrice.

Kona – Attila (si Smartul electric al lui Klara)

Incepand de astazi se adauga a treia Kona flotei noastre virtuale, un brotacel verde, care a fost prima Kona electrica livrata de Casa Auto in Timisoara.

Asa cum ma intreba Attila, proprietarul primei Kona cu „buletin” de Timisoara, de ce tinem evidente pentru a treia masina identica? … mai ales ca atat el cat si Tudor circula in aceasi zona geografica.

Raspunsul este simplu si il veti gasi dintr-o privire la graficul parcursului zilnic, unde veti observa ca fiecare din cele trei Kona are un caz aparte de utilizare.

Parcursul zilnic

Sursa informatiilor: Atilla, Paul si Tudor (in ordinea achizitiei indragitei Kona)

In timp ce Paul este plecat pe drumuri europene si a utilizat de mai multe ori intreaga autonomie a Konei, apeland la cel putin o reincarcare pe parcusul unei zile de drum, Attila a parcurs de doua ori un drum mai lung, Timisoara – Oradea -Timisoara, in ultima luna, pentru care a avut nevoie de incarcari partiale.

Kona – Paul

La fel si Tudor, singurul drum mai lung decat „acumulatorul” pana in prezent a fost cel savurat impreuna pe Transalpina. Pentru deplasarea de la Timisoara la Cluj, Kona nu are nevoie de incarcare, desi strategia lui Tudor a fost sa incarce la dus in timpul unei pauze solicitate de pasageri, iar la intors pe durata cumparaturilor la Kaufland.

„Porto” – Kona lui Tudor

Dar perioada vacantelor doar ce incepe, asa ca vom urmari cu interes daca si de cate ori este pus in valoare acumulatorul de 64 kWh, cu care este dotata Kona.

Consumul mediu saptamanal

Intentia noastra nu este cea a unei competitii de condus economic, fiindca ar denatura informatiile transmise comunitatii interesate de mobilitatea electrica.

Documentarea saptamanala a consumului are rolul de a intelege cat mai bine factorii ce influenteaza eficienta Konelor, la fel cum am captat timp de o jumatate de an informatia de la cele trei Hyundai Ioniq, care circula la Bucuresti, Sibiu si Timisoara.

Sursa informatiilor: Atilla, Paul si Tudor (in ordinea achizitiei indragitei Kona)

De exemplu stim ca cel mai mare consum inregistrat de Paul (15.6 kWh/100km) a fost intr-o zi care a inclus o etapa pe Autobahn-ul german cu viteze mai mari.

La fel si Kona lui Tudor, a obtinut cel mai mare consum saptamanal la ultimul drum, Timisoara-Cluj-Timisoara, cu patru persoane la bord si tempomatul pus pe 130 km/h de la Sebes la Timisoara, cu intreruperea de 13 km de la Holdea la Margina, despre care mai bine sa nu povestim, fiindca este o mare rusine.

Attila a insotit informatiile de la bordul Konei, despre parcurs si consum, cu un comentariu, din care sa intelegem mai bine rutina de deplasare zilnica:

Atasat transmit fotografiile de bord cu consumurile KONA Electric din ultimele 30 de zile. Toate sunt cu mod Normal, nu imi place clima „ametita” in mod Eco.

Traseele de 3-4km sunt cele zilnice catre serviciu si apoi retur.

Traseele de 20-50km sunt hoinareli prin oras.

Traseele de 200km sunt doua drumuri de Timisoara-Oradea si apoi retur. Stilul de condus mai „vivace”, cu cateva depasiri cu pedala pana la podea.
 

Paul era astazi cu Kona in nordul Greciei, asa ca in curand vom afla noutati interesante despre alte calatorii electrice lungi, intr-o tara cu infrastructura mai modesta decat cea gasita pe drumul la Amsterdam luna trecuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.