Impresii culese cu Hyundai Kona pe Transalpina

Intr-o scurta postare din media sociala, informam aseara ca impreuna cu Tudor am reusit sa ne indeplinim un vis electromobilistic ambitios, care testeaza autonomia unui automobil electric in conditii de ascensiune montana la peste 2100 metri altitudine, pe pitorescul traseu al soselei Transalpina.

Chiar daca am traversat Transfagarasanul cu Ionica, in octombrie 2019, pornind de la Pastravaria Albota, pe o urcare de aproximativ 30 kilometri pana la Balea Lac, de unde incepe lunga coborare spre Curtea de Arges, Transalpina, pe directia Sebes – Ranca este un traseu de aproape patru ori mai lung (116 km), care urca mai sus decat Transfagarasanul peste crestele Carpatilor.

2142 m – cel mai inalt punct indicat de Kona la bord, in timpul drumetiei pe Transalpina

Este evident ca asemenea trasee de vacanta pot fi parcurse doar cu o masina electrica foarte eficienta, cu un acumulator suficient de mare si cu incarcare rapida. Tocmai aceasta ultima calitate i-a lipsit lui TM 3 in Romania, Model 3-ul nostru long range in specificatie SUA, incarcand doar la statii Type 2 pe durata sederii in Romania.

Ocazia a venit odata cu inlocuirea bunului nostru partener de test drive Ionica, cu o Kona noua ridicata la Casa Auto Timisoara cu o zi inaintea mini aventurii electrice.

Nu ne bucuram de prea multe masini eletrice astazi, care la 100% incarcare sa indice 484 kilometri autonomie estimata.

Kona este una din ele si indeplinea toate cele trei conditii de eficienta, autonomie si incarcare rapida, de care aveam nevoie pentru calatoria de la Timisoara la Sebes, de unde dupa o incarcare pana la 80%, urma ascensiunea la Ranca si coborarea la Sibiu.

Trebuie sa recunoastem de la inceput, ca atat eu, cat si Tudor, nu suntem fani SUV. Ca ingineri auto, „dresati” sa stoarcem eficienta din fiecare unitate de energie, SUV-urile se prezinta cu dezavantaje din nascare, fiind mai grele, mai inalte (prin urmare cu un centru de greutate mai ridicat) si cu un coeficient aerodinamic mai modest si arie frontala mai mare (prin urmare rezistenta aerodinamica mai mare), decat un sedan sau combi construit pe aceeasi platforma.

Spre surprinderea noastra, Kona ne-a convins ca acumulatorul de 64 kWh, te face sa uiti de calculele penibil de exacte pentru consumul necesar la drumuri lungi cu Ioniq-ul din 2018 si 2019 (echipat cu acumulatorul de 28 kWh). Ca urmare, am inchis un ochi la valoarea ceva mai ridicata a consumului pe autostrada, la viteza constanta de 111 km/h, o valoare de croaziera relaxata si economica preluata din recomandarile parintelui Konelor electrice din Romania, Cristi Tudor.

Tudor deschide cu curiozitate pentru prima oara capota Konei, inainte de urcarea pe Transalpina

In 20 de minute la statia de la Rompetrol din Lancram, am incarcat pana la 80% si nu am mai pierdut nici un minut in plus, dupa ce puterea (si viteza) de incarcare a scazut de la 48 kW la 23 kW.

Sebes – Ranca – Sibiu: 251 kilometri

Pe traseul sinuos de pe valea Sebesului am avut primul moment de „iluminare Kona”, cand am constatat ca masa mare a acumulatorului montat sub podea, coboara centrul de greutate intr-atata, incat aproape ca nu exista balans pe succesiuni rapide de viraje, cel putin pana la viteze rezonabile pentru siguranta circulatiei in trafic normal de sfarsit de saptamana, pe un traseu turistic foarte indragit.

Intre discutii legate de asemanarea condusului intre Kona si Ioniq, cu exceptia cuplului semnificativ mai mare, care permite acceleratii foarte rapide cu Kona, in ciuda masei mai ridicate, urmaream amandoi fascinati consumul pe urcare.

Eram decisi sa nu mai repetam o gafa de genul primei urcari la Muntele Mic (pe zapada, cu lanturi) si, daca rezerva de energie scade primejdios, sa ne intoarcem, pentru a reveni, dupa o incarcare mai lunga, cu o rezerva mai mare de 80% in acumulator.

Scurta pauza in apropiere de Obarsia Lotrului, pentru schimbarea soferilor

De la Obarsia Lotrului, Tudor a preluat volanul si a urcat in premiera ultima portiune, cea mai abrupta a traseului, cu un zambet imens pe fata, laudand precizia directiei, usurinta cu care se catara Kona pe acele de par cu diferenta de nivel mare, stabilitatea, linistea si placerea pura de a avea la dispozitie 395 de Nm de pe loc.

Dupa mii de kilometri electrici parcursi cu Ioniq, Peugeot e-208 si Tesla Model 3, Kona pune un zambet larg pe fata lui Tudor in timpul urcarii pe Transalpina

Dupa numeroase opriri pentru poze, intr-o zi cu vizibilitate excelenta, am inceput sa apreciez o alta calitate a Konei: pozitia inalta a scaunelor si usurinta accesului. Mi-am adus aminte de fiecare cuvant dintr-un comentariu semnat de Wiwi, la un articol in care bombaneam la adresa SUV-urilor. Avea dreptate! … dupa o anumita varsta, incepi sa apreciezi tot mai mult usurinta urcarii si coborarii dintr-un SUV de talie mica, cum este Kona.

Kona si statiunea Ranca, destinatia excursiei noastre electrice pe Transalpina

Oricate prejudecati ingineresti am avea fata de dezavantajele unui SUV, trebuie sa existe mai multe motive pentru care sunt tot mai indragite peste tot in lume. Se pare ca in cele n+1 opriri pentru fotografii pe Transalpina am descoperit, cel putin eu, macar unul din ele.

Pe coborare, Tudor mi-a cedat galant volanul, ca sa ma pot bucura de franarea regenerativa foarte eficienta si, inca o data, de tinuta de drum a Konei. Doar pe acele de par foarte stranse, am sesizat ca franarea regen in treapta a treia nu este suficienta pentru cele doua tone pornite vioi la vale si a fost nevoie sa ciupesc ocazional frana.

Comparatie cu Ionica si TM 3

Din comparatia cu Ionica, Kona a iesit invingatoare la autonomie si la vizibilitatea spre spate si a egalat confortul suspensiei, ceea ce a fost o surpiza cat se poate de placuta pe portiunile de drum in lucru sau neasflatate.

Chiar daca este putin mai mica, dar mult mai scumpa, banii cheltuiti pe Kona cumpara:

  • un acumulator mai mare, cu care sunt posibile aceste excursii de vacanta;
  • cateva functii si informatii suplimentare, in complexul meniu al infotainment-ului;
  • reglajul electric al scaunelor;

Ca electromobilisti convinsi, am fi multumiti cu acumulatorul mare si am fi renuntat cu drag la optiunile ce costa peste 5000 de euro, daca am fi avut posibilitatea, dar cu siguranta parerile sunt impartite la acest capitol foarte subiectiv.

Fiindca pretul Konei incepe sa alunece spre teritoriul Tesla Model 3 standard range, in repetate ocazii in timpul calatoriei pe Transalpina am simtit nevoia sa compar Kona cu Model 3, in categoria masinilor angrenate in proiectul Electromobilitate pe termen lung.

La prima vedere nu pot fi comparate, Kona fiind cu tractiune fata, iar Tesla SR spate. Kona este un mini SUV cu o pozitie inalta pentru pasageri, in timp ce in Model 3 pozitia este foarte joasa.

Modul in care Tesla serpuieste pe un traseu sinuos de munte aminteste de automobile sport, dar tocmai la acest capitol am ramas surprins cat de precis se inscrie Kona pe viraje, cat de controlabila este pana la viteze rezonabile pentru drumuri publice, inainte de a impinge fata spre exteriorul virajelor, amintindu-ti ca te deplasezi cu un vehicul de aproape doua tone, cu pasageri si bagaje.

Trebuie sa recunosc ca pe numeroase portiuni denivelate ale drumului (in lucru) am fost bucuros ca ne desplasam cu Kona, care trece cu usurinta peste obstacole si absoarbe socurile fara a le transmite pasagerilor, ca pedeapsa pentru tratamentul necorespunzator, asa cum face fara mila Tesla Model 3.

Primele concluzii

In concluzie, la primul drum mai lung cu Kona am inteles mai bine diferentele dintre Ionica si noua venita in garajul nostru si am inceput sa apreciem tot mai mult confortul fizic oferit atat de suspensie, cat si de scaune si usurinta urcarii si coborarii din masina.

Ceva mai abstract, dar pentru mine cunoscut de la calatoriile extrem de lungi cu TM 3 (Tesla Model 3 long range), a fost confortul psihic, datorita autonomiei duble fata de Ionica.

Surpiza pozitiva la finalul zilei, care a inclus un drum solo pentru Tudor de la Sibiu la Timisoara, a fost cat de rezonabil a fost consumul Konei dupa tratamentul extrem aplicat pe serpentinele Transalpinei. Cu o medie de 15.1 kWh/100km, dupa un traseu de 736 kilometri (cu doua incarcari la Sebes 20 min si Sibiu 45 min), Kona se inscrie in compania celor mai eficiente masini utilizate in cadrul proiectului Electromobilitate, alaturi de campionul nostru Hyundai Ioniq, buburuza de oras Ozone 3 si cel mai bine vandut automobil electric in lume, Tesla Model 3.

Prima intalnire Ozone 3 – Kona la statia de incarcare Kaufland, Sibiu

In incheiere, cateva impresii culese de Tudor din excursia pe Transalpina si pe segmentul Sibiu – Timisoara dupa debaracarea mea la Porsib:

As vrea sa mai adaug cateva mici detalii celor spuse de Dan. Kona este fara indoiala un upgrade binevenit fata de Ioniq-ul care a fost un bun companion si un etalon al eficientei in cadrul proiectului Electromobilitate. Incepand cu acumulatorul de capacitate mult mai mare (64 kWh) decat cel al Ioniq-ului (28 kWh), pana la imbunatatirile legate de software si ecranul sistemului de infotainment.

Autonomia poate depasi 400 km si ofera o liniste psihologica inca de la primul drum lung, care in cazul Ioniq-ului se instaleaza abia dupa cunoasterea eficientei si consumului in diferite regimuri de exploatare.

Ecranul principal pe care sunt afisate informatii despre sistemul media, navigatie, consum, eficienta si multe alte functii pe care inca nu am reusit sa le descoperim in totalitate, are o diagonala de 10 inch si ofera o rezolutie mai buna decat cel montat pe Ioniq model 2018/2019.

Head-up display-ul proiectat pe un ecran amplasat deasupra cadranelor de bord ofera informatii utile despre viteza, cruise control, indicatii de navigatie, insa nu este un must-have, dupa parerea mea. Cea mai utila functie a acestuia este avertizarea pentru prezenta unui vehicul in unghiul mort si pe ecranul din fata ochilor, astfel incat inainte de efectuarea unei manevre de schimbare a benzii, ai aceasta informatie inainte sa te asiguri in oglinzile retrovizoare.

In timpul incarcarii, pe langa timpul ramas pana la incarcarea partiala (pana la 80%) sau totala (pana la 100%), acum este afisata si puterea de incarcare in kW, lucru util pentru a planifica opririle de incarcare in mod optim.

Capacitatea de 64 kWh a acumulatorului a permis parcurgerea drumului de intoarcere, 268 km dintre Sibiu si Timisoara, cu un consum de 18.3 kWh/100 km in 2:39h, fara a fi nevoie de oprire pentru incarcare. Am setat cruise controlul adaptiv pe 124 km/h (120 km/h viteza pe GPS), iar pana la Timisoara a fost nevoie de utilizarea pedalelor de frana/acceleratie doar pe portiunea fara autostrada dintre Holdea si Margina.

Kona ne-a uimit prin rezerva de putere disponibila instant la apasarea acceleratiei, prin eficienta si prin autonomia ridicata datorata acumulatorului cu capacitate mare.

Tudor Marchis si Dan Boboescu

5 Responses

  1. Titus spune:

    Buna ziua,
    Merita diferenta de bani intre Kona electica :
    204 CP, Highway
    si
    204 CP, Luxury+
    cam 5000 euro?

    diferente:

    – FCA (Forward Collision Avoidance) – City, InterUrban, Pedestrian
    – BSD (Blind Spot Detection) – Sistem de monitorizare a unghiului mort
    – ISLW (Intelligent Speed Limit Warning) – Functia inteligenta de avertizare asupra vitezei limita
    – Pilot automat autoadaptiv – Smart cruise control with stop&go
    – Senzori de parcare fata

    Multumesc,
    Titus

  2. Dan Boboescu spune:

    Este un subiect delicat, care depinde de preferintele individuale.
    Din punctul de vedere al electromobilstului dornic de excursii lungi, tot ce conteaza este un acumulator mare, un motor cat mai eficient si viteza mare de incarcare.

    Pentru altii, pretul ridicat de achizitie, presupune si o multime de dotari aditionale.
    Pentru a gasi raspunsul, Tudor a postat un sondaj pe facebook, care a generat o multime de comentarii interesante.
    https://www.facebook.com/groups/ecomobile.ro/permalink/1179432929095830/?notif_id=1592832185673550&notif_t=group_post_mention

  3. Titus spune:

    Multumesc

  4. Titus spune:

    Se poate face un drive test daca mai ajungeti prin Sibiu?

    • Dan Boboescu spune:

      Cu siguranta se poate organiza un test drive cu Kona in cadrul proiectului Electromobilitate. Luati legatura direct cu Tudor Marchis, cand are drum prin Sibiu, sau cel mai tarziu la a treia editie ElectRoMania organizata la Paltinis in luna octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.