Primii mei 10.000 km cu Tesla MY Performance în România

Zilele următoare se împlinesc două luni din momentul în care am ridicat mașina de la reprezentanța Tesla din București.

Numeroasele experiențe noi, deși am avut o Skoda Enyaq înainte, fac să pară că a trecut mai mult timp și încă mai descopăr și învăț lucruri noi in fiecare zi. Motivul acestei familiarizări rapide este că MYP se potrivește foarte bine nevoilor și cerințelor mele și oferă o experiență de condus excelentă.

Cu Monica în ziua preluării Teslei

După cum poate vă amintiți din cronicile Grupei Mari, am deținut o Skoda Enyaq 80, ce m-a făcut fericit mai bine de 48.000 km.

Statisticile de încărcare oferite de aplicația Tesla

De ce am decis să o înlocuiesc cu Tesla? În primul rând, motivele care țin de mașină sunt puține, doar două mai exact.

Primul ar fi puterea, cei 204 CP fiind uneori insuficienți pentru masa mare a Enyaq-ului, iar al doilea ar fi softul ceva mai slab dezvoltat de Volkswagen. Fiind în domeniu, calitatea softului are importanță maximă pentru mine.

Infrastructura de încărcare a fost însă motivul ce a cântărit cel mai greu.

În momentul de față, luând în considerare drumurile pe care le frecventez și pe care intenționez să le parcurg în perioada următoare, rețeaua Supercharger este un mare plus.

Nu acoperă 100% din necesități, dar având în vedere că:

  • 50% din încărcările de până acum au fost la Supercharger,
  • 45% acasă;
  • doar 5% în alte rețele

consider că este mai mult decât mulțumitor.

Poate dacă Ionity ar fi fost prezenți și în Europa de Est aș fi rămas în continuare cu Skoda.

Supercharger Vivo Florești, Cj

Revenind la Model Y, aș spune (dar sunt foarte subiectiv și pot greși, deci să nu o considerați o axiomă) că este best-buy în intervalul de preț 40.000-70.000€. Desigur are și puncte slabe, dar consinder că cele forte le eclipsează. Unele lucruri le-am menționat deja într-un articol anterior (Tesla Model Y Performance – luna de miere), dar o să le repet și acum.

Încep cu părțile pozitive:

Calitatea materialelor. În trecut au existat mai multe reclamații privind calitatea mai scăzută a interiorului, suspensiilor sau îmbinărilor caroseriei. Nu pot confirma niciuna dintre acestea – ori am fost eu foarte norocos, ori Tesla le-a rezolvat.

Spațiul interior este foarte generos, inclusiv cu pasagerii din spate. Deși am 1.85m înălțime pot sta confortabil și pe bancheta din spate. Volumul portbagajului este suficient, atâta timp cât nu-mi propun să transport un palet de BCA. Bagajele pentru vacanță sau cumpărăturile încap fără nicio bătaie de cap.

Accelerația este brutală și aduce șoferului un zâmbet pe buze, iar pasagerilor neatenți o sperietură zdravănă. În plus consider că un plus de putere este întotdeauna benefic și oferă mai multă siguranță. 3.7s de la 0 și până la 100km/h este un timp impresionant pentru o mașină de dimensiunile Model Y.

Tot ce ține de software este la superlativ comparativ cu ce am condus anterior. Tableta răspunde foarte bine comenzilor, fără lag, meniul energy oferă informații detaliate despre consumul mașinii, iar aplicația Netflix și jocurile sunt excelente pentru a trece mai ușor timpul la încărcare. Când am revenit de la Timișoara zilele trecute chiar am stat mai mult la încărcare pentru a viziona un film până la capăt.

Consumul și autonomia sunt peste așteptările inițiale. Dacă în deplasările de zi cu zi sunt normale și apropiate de celelalte autovehicule electrice, situația se schimbă la drumuri lungi, în special la viteze de autostradă, unde aerodinamica își spune cuvântul.

Puterea de încărcare este mai mică față de IONIQ 5, EV6 și altele ce folosesc o arhitectură pe 800 V, dar oferă posibilitatea de a încărca de la 10% la 80% în mai puțin de 30minute. Chiar și cu toate posturile de la Supercharger ocupate, moment în care puterea stației scade, am încărcat de la 9% la 80% în 35 minute. Cu mai multe posturi libere am reușit să încarc, în același interval de timp, de la 2% la 80%.

Zilele de iarnă adevărată din ultima perioadă mi-au oferit prilejul de a testa tracțiunea integrală. Am căutat drumuri acoperite de zăpadă, pe care s-a comportat foarte bine, fără surprize neplacute.

Ce nu-mi place:
  • lipsa senzorilor de parcare,
  • chederele dure,
  • și jantele mari.

Prima problemă urmează a fi rezolvată printr-un update de soft, dar încă nu știm când Tesla Vision va deveni disponibil. Jantele mari și anvelopele subțiri necesită un plus de atenție pe drumurile noastre, mai ales în această perioadă când apar tradiționalele gropi cauzate de iarnă și procesul de deszăpezire. Deși au doar două luni, săptămâna trecută a trebuit să îndrept toate 4 jantele. Dar măcar sunt frumoase și arată foarte bine pe mașină.

Un alt lucru neplăcut este că va trebui să ajung pentru o zi la București pentru înlocuirea sistemului de climatizare. Momentan funcționează corect, dar face parte dintr-un lot cu probleme de fabricație și poate ceda oricând. Toată operațiunea va dura o zi, dar la plecare va trebui să traversez orașul la o oră de vârf.

Scriam câteva fraze mai sus despre consum și autonomie și vreau să detaliez acest aspect. Media de consum pentru cei 10.000km este de 18.6 kWh/100km, ajutată și de numărul mic de drumuri scurte și traficul lejer din Brașov.

Împreună cu colegii din echipa proiectului Electromobilitate am avut șansa să compar consumul cu unele dintre cele mai populare modele electrice de pe piață , în cadrul a două teste:

Model Y Performance nu a avut eficiența unui Model 3 sau a Konei, dar nici nu se situează mult în spatele acestora. Un sacrificiu echitabil aș zice pentru plusul de spațiu și putere oferit.

În călătoriile de până acum, am fost încântat de simplitatea folosirii Superchargerelor și pentru a scurta durata călătoriilor am preferat traseele unde am găsit aceste stații.

Evenimentul de la Vatra Dornei din 18-19 februarie, va fi primul drum unde mă voi baza pe alte rețele. Vor urma și experiențe în afara țării, la jumătatea lunii martie având deja programată o călătorie în Polonia, iar în luna iunie o vacanță în Grecia. Sper să reușesc să strecor în viitorul apropiat și un city break în Serbia.

Dacă aveți întrebări sau doriți să povestim mai mult despre această mașină sau electromobilitate în general vă invit weekendul acesta, pe data de 18 februarie, la Vatra Dornei, să ne cunoaștem în persoană.

Drumuri bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.