Primul test cu Dacia Spring la Bâlea Lac

Introducere

Octavian nu mai are nevoie de introducere, fiind un cunoscut autor pe blog cu articole și comparații legate de Mitsubishi Outlander PHEV, cu care a participat la toate evenimentele electomobilistice organizate în cadrul proiectului Electromobilitate în ultimii doi ani.

Inedită este însă achiziția unui Spring, cu care Octavian dorește să participe la ediția a doua a raidului montan Trans Carpatica, ce se va desfășura în perioada 30 septembrie – 2 octombrie după programul:

  • vineri 30 sept – regrupare la Sebeș;
  • sâmbătă 1 octombrie – Transalpina – Curtea de Arges;
  • duminica 2 octombrie – Transfăgărășan – Păstrăvăria Albota, prânz comun.

Evenimentul electromobilistic este deschis tuturor doritorilor și invitaților lor, în oricare zi și pe orice lungime din traseu. Nu se percepe taxa de participare. Cazarea și masa sunt pe cont propriu.

Informații și multe imagini de la prima ediție Trans Carpatica găsiți în numeroase articole la următorul link.

Cu Spring de la Sibiu la Bâlea

Am hotărât să îmi cumpăr o mașină marca Dacia Spring din mai multe motive. Primul motiv ar fi că mi-am dorit de mult o mașină full electrică, iar Dacia a fost cea mai accesibilă ca preț, ea fiind a treia mașină a familiei. Am vrut să mă deplasez mai ieftin, prețurile la carburant m-au speriat și eu sunt nevoit să parcurg mai mulți km în ultima perioadă.

Un alt motiv a fost dorința de a instala un sistem fotovoltaic pe casă, combinat cu o mașină electrică, pentru a avea flexibilitatea de a fi independent de rețeaua națională electrică și de stațiile de benzinărie. Fiecare cu piticii lui pe creier,
mi-e teamă că la mine sunt o ceată.

Primul test pe care l-am făcut cu Dacia Spring a fost acela de a urca din Sibiu până la Bâlea Lac. Am vrut sa mă conving că face față celebrului Transfăgărășan. Știu, nu am fost primul, dar am vrut să mă conving că mașina poate urca.

Am încărcat peste noapte la priza din curte de 220, 16A până la 100% și am pornit în jur de ora 13:00 din Sibiu. În mașină am fost două persoane. A trebuit să fac un ocol până la Tălmaciu, unde am staționat 10 minute cu AC-ul pornit. După aceea, am mai fost nevoit să opresc 20 de minute la Avrig, tot cu AC-ul pornit, pentru pasagerul din dreapta, bineînțeles.

De la Avrig am plecat direct spre Transfăgărășan. Contrar opiniilor provenite din „folclor”, nu m-a luat vântul pe sus, mașina cântărind 1200 kg, și nici nu am încurcat traficul, deoarece drumul a fost foarte aglomerat, chiar dacă a fost joi și am mers în coloană.

Am ajuns la Bâlea Cascadă cu 60% baterie, unde am oprit AC-ul deoarece termometrul afișa 20 grade Celsius și nu a mai fost nevoie de el.

La Bâlea Lac am ajuns cu 47% din baterie, după ce am stat în coloană 40 de minute, parcurgând doar 500 de metri. Am fost întrebat de către un alt turist care este nivelul bateriei la Bâlea Lac. Multă lume s-a uitat înspre noi cu surprindere, fiindcă, probabil, nu credeau că Dacia Spring poate să ajungă acolo.

Cel mai interesant este faptul că la coborâre am regenerat atâta curent, încât mi-a ajuns până în localitatea Bradu. Acasă am ajuns cu 39% baterie după ce parcursesem o distanță de 161.1 km cu un consum de 10.1 kWh/100km, la o viteză medie de 44.2 km/h.

De reținut este faptul că eu am contract cu Hidroelectrica de 0.7 Lei/kWh, ceea ce înseamnă că pe mine mă costă 7 Lei 100 km. Un pachet de țigări reprezintă echivalentul a 200 km pentru mine. Noroc că nu sunt fumător.

În concluzie, pot să afirm că această mașină este foarte bună pentru România, pentru oraș, și că te poți baza că vara ai autonomie de 250 km fără nicio frică.

Alte articole despre experiențele lui Octavian cu Outlander PHEV:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.