Tesla Model 3 – excursie de iarnă în Austria

Fiindcă astăzi media tradițională și cea socială va fi preocupată cu disecarea și interpretarea informațiilor financiare și a planurilor prezentate de Tesla la finalul unui an record, recomandăm lectura comunicatului original.

Din răspunsurile la cele 10 întrebări adresate de investitori și cinci din partea analiștilor financiari, s-a conturat un plan ambițios de creștere în continuare cu 50% pe an, FĂRĂ modele noi în 2022, cu mare accent pe creșterea volumului la cele două fabrici existente, în paralel cu lansarea producției de masă, începută pentru omologări în trimestrul IV atât la Austin, cât și la Grünheide.

Promisiunile reînnoite pentru FSD și robotaxi în 2022, au fost în contrast cu afirmațiile că în prezent Tesla nu lucrează la modelul de 25.000 USD, dar că Optimus – robotul humanoid, a devenit prioritatea numărul 1 a companiei. La fel de interesante au fost discuțiile despre extinderea asigurărilor Tesla în mai multe state americane (în prezent fiind disponibilă în cinci state) și cele legate de accentul pus în 2022 pe latura de producție și stocare a energiei fotovoltaice.

Experiențele proprietarilor

Asa cum scriam în primul paragraf, în următoarele zile se va publica mai mult decât vom putea citi pe tema recordului financiar atins de Tesla în 2021, care acoperă toate pierderile înregistrate de la fondarea firmei și a trecut Tesla pe un plus istoric.

Mai aproape de casă și de subiectele care frământă proprietarii de Tesla din România și pe colegii noștri din echipa proiectului Electromobiltiate, publicam în urmă cu zece zile un articol intitulat: Tesla și avantajul rețelei Supercharger. Am făcut atunci o afirmație ce urma să fie validată într-o călătorie în Austria, cu mult mai repede decât am bănuit:

Acumulatorii cu care sunt echipate Model 3 MIC, „la fel de mari ca cei de pe ZOE” cum zice Darius în video-ul atașat, permit călătorii lejere de la Marea Neagra la Atlantic și aproape oriunde în Europa cu încărcare în rețeaua Supercharger, dacă acceptăm o pauză de încărcare, mai scurta decât cea necesară prânzului, după două – trei ore de condus.

În timp ce patru colegi erau preocupați cu #RO1000Challenge iar Dan (B) se deplasa cu Kona de la București în Elveția, Darius a testat cum este să călătorești din SuperCarger în SuperCharger de la Timișoara până în Austria.

Până își va găsi timpul să vă povestească în amănunt experiența, ne vom mulțumi cu câteva schimburi de mesaje rapide, care surprind bucuria călătoriilor lungi cu Model 3, acolo unde rețelele de încărcare țin pasul cu creșterea rapidă a parcului auto electric.

Am făcut drumul din Austria dintr-o bucată. Foarte plăcut impresionați de cum merge dacă ai Supercharger.

La cazare am încărcat la priză și în rest la Supercharger. Mai puțin la întoarcere, când am sărit una din stațiile rapide Tesla pentru că ne-am oprit la Ikea Budaors și am încărcat la o stație Mobility de 50 kW.

Timp de o oră, cât ne-am plimbat, s-a încărcat full. Foarte tare Mobility, e ceva ce ar fi fain să avem și noi în România, o aplicație pentru absolut toate stațiile.

Imaginea din stânga arată consumul mediu până la plecare în Austria. Cea din dreapta, este:

Consumul pentru toată tura de Austria. A inclus mers pe autostrada cu 135 km/h, mers încet dar și mers în condiții extreme de iarnă. Sâmbătă am făcut 250 km pe un drum 90% alb.”

Ca în fiecare săptămână, cu ajutorul lui Darius am primit și informațiile de la Andrei (TM), care conduce din luna septembrie un Model 3 long range, dual motor, ridicat de la Bucuresti.

Cu siguranță, această variantă cu acumulator mai mare și tracțiune integrală este mai potrivită drumurilor lungi de iarnă, dar prețul de achiziție mai ridicat limitează accesul pe scară largă.

În continuare regret că varianta inițială long range, cu tracțiune spate, nu se mai livrează în Europa și SUA, fiindcă după a patra iarnă alături de TM 3 sunt sigur ca este o variantă foarte economică și comodă (din Supercharger în Superchager) de a călători 100% electric în sezonul rece.

Consumul mediu săptămânal

Silviu – București

Date Tesla Model 3 SR+ 55KW:

  • 303 km cu 23,2 kwh/100 km consum.
  • Costuri: 7,16 RON pentru o încărcare pe AC.

Marius – Câmpina

SĂPTĂMÂNA  17-23 IANUARIE 2022

  • km parcurși – 384
  • kWh consumați – 59
  • consum mediu – 15,4 kWh/100km
  • viteza medie – 58,8 km/h
  • temperatura medie a aerului – 0,5 grade Celsius
  • kWh încărcați – 82 (47 kWh CCS, 35 kWh Type 2)
  • durată încărcări – 273 minute (82 min CCS, 191 min Type 2)
  • durată deplasare – 392 minute

Ambele încărcări gratuite. Nimic notabil săptămâna asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.