Sa facem cunostinta cu Peugeot e-208, masina anului 2020

Cu multa bucurie am aflat de la Tudor, ca familia Marchis a decis sa mai inlocuiasca o fosila cu un automobil electric, alegand din oferta mai bogata a anului 2020 noul Peugeot e-208, care face parte din familia de modele ce a castigat trofeul „Masina anului 2020”.

Desi am completat mai de mult formularul online pentru un test drive, nu aveam nici o stire despre cand ar avea loc, asa ca m-am dus pentru documentare la reprezentanta locala din Timisoara.

In vizita la Mega Group Peugeot – Timisoara

L-am parcat pe Ionica in apropiere de statia de incarcare instalata in spatiul generos pentru vizitatorii firmei, desi nu aveam nevoie de curent. Mai bine asa, fiindca cele doua locuri erau blocate de autovehicule care nu au nevoie vreodata de incarcare.

Ionica in vizita la Mega Group, dealer Peugeot in Timisoara
Accesul la statia de incarcare blocat de un VW Up si un Peugeot Boxer.

In show room am fost intampinat cu multa amabilitate si competenta de dl. Liviu Saracu, cu care am dialogat cu placere despre noul e-208. De la dl. Saracu am aflat ca statia de incarcare va fi disponibila publicului in viitor, pe baza de abonament si cartela de activare.

FELICITARI ! … sunt deja prea multe reprezentante auto care interzic accesul altor marci si in saracia actuala de puncte de incarcare, orice statie publica este o gura de oxigen in plus pentru electromobilitate.

In prim plan noul e-208, cu diferente minore exterioare fata de suratele fosile, din punctul nostru de vedere cea mai importanta fiind absenta tevii de esapament

O scurta descriere a specificatiilor, dotarilor si pretului de baza m-a introdus rapid in spatiul pe care il va ocupa noul e-208 in competitia pentru buzunarul clientilor si mi-a oferit prima informare despre cum a ajuns pe locul doi in topul inmatricularilor din Franta, pe locul doi in Europa si pe locul patru global, inca din prima luna de vanzare.

Interiorul

Pe cat de atractive sunt proportiile exterioare, pe atat de familiar este bordul si comenzile, comparativ cu alte modele electrice. Spatiul interior este rezonabil pentru un automobil de oras de doar 4 metri lungime. Mai multe detalii despre functionalitate, dupa test drive.

Dupa experienta cu plasticul lucios „piano black” din Tesla Model 3, nu sunt un fan al acestui finisaj pentru plasticul din interior, adoptat din pacate si de designerii noului e-208. O alta critica este pentru accesul dificil la comanda de inclinare a spatarului scaunului, in pozitia longitudinala ajustata pentru mine (inaltime 1.80m). Poate cand scaunul este mai in fata sau mai in spate, accesul este mai usor?

Acumulator, motor si eficienta

Noua platforma e-CMP a grupului PSA, permite incorporarea acumulatorului de 50 kWH in podea, fara a sacrifica spatiu din portbagaj, cum se intampla la mai multe modele concurente in prezent.

Platforma e-CMP a grupului PSA utilizata la noul e-208

Cu un motor de 100 kW (136 CP) si cuplu de 260 Nm, micutul e-208 va fi cu siguranta foarte zglobiu, de indata ce isi va incepe serviciul in Romania, unde de multe ori plecarile de la semafoare se aseamana cu startul in cele mai disputate etape de Formula 1.

Autonomia WLTP de 340 km cu acumulatorul de 50 kWh, ar insemna un consum de 14.7 kWh/100 km, intalnit pana acuma doar la campionii eficientei electrice, Hyundai Ioniq si Tesla Model 3 long range, tractiune spate.

Mai realista pentru media intre vara si iarna mi se pare autonomia de 260 km, indicata in materialul de informare pe pagina „Costuri de incarcare si utilizare„. Acesta ar reprezenta un consum mediu de 19.2 kWh/100 km intalnit in exploatarea curenta la Zoe si Leaf.

Diferenta cea mai semnificativa consta in comparatia facuta cu modelul 208 pe benzina, cu consum de 6 litri/100 km, care inseamna cheltuieli de 33 RON pentru 100 km (pentru 5.50 RON/litru).

Varianta electrica se multumeste fie cu 11.53 RON/100 km, atunci cand consideram autonomia de 260 km utilizata in exemplul de calcul (0.60 RON/kWh), fie cu 8.82 lei/100km, atunci cand luam in calcul consumul corespunzator autonomiei WLTP.

Concluzia materialului de prezentare Peugeot e-208 este:

COSTUL UTILIZARII VEHICULUI ELECTRIC POATE FI DE PANA LA 3 ORI MAI MIC DECAT CEL AL UNUI VEHICUL TERMIC!

Service si planul intretinere

Pe langa economia cu costul energiei, cele mai mari economii se materializeaza din evitarea vizitelor la service.

Planul de service pentru e-208 prevede „o prima revizie la 12.500 km sau un an, dupa care intervalul de intretinere va fi la fiecare 25.000 km sau doi ani.”

Caracteristic pentru cei familiarizati cu masinile electrice, planul de intretinere este redus la minim si prevede:

  • inlocuire filtru polen: la fiecare 25.000 km sau 2 ani
  • inlocuire lichid de frana: la fiecare 25.000 km sau 2 ani
  • verificare lichid de racire: la 125.000 km sau 4 ani, apoi la fiecare 25.000 km sau 2 ani
  • verificare reglaj faruri: la fiecare 4 ani

ADIO schimburi periodice de ulei, filtre, curele, bujii, catalizator si esapament!

Cu acest plan de intretinere minimalist garantia este de 4 ani iar pentru acumulator garantia este de 8 ani sau 160.000 km, atunci cand capacitatea de incarcare scade sub 70%.

Pana la primul test drive ne vom multumi sa stim ca noul e-208 are trei moduri de conducere Eco, Normal si Sport si doua trepte de franare regenerativa.

Alte informatii utile pentru viitorii eletromobilisti:

  • e-208 este dotat cu pompa de caldura
  • compresorul electric pentru aer conditionat are 3 kW/400V
  • aeroterma electrica pentru habitaclu are 5 kW/400V

Incarcare

Incarcatorul mobil pentru priza de 220 V livrat cu noul e-208

Incarcarea noului e-208 la curent alternativ se poate face in functie de OBC (on board charger) ales la comanda cu 7 kW (monofazic – standard), sau cu 11 kW (trifazic – optional).

Pentru drumurile mai lungi, noul e-208 poate fi incarcat rapid la curent continuu in sistem CCS la statia de 50 kW (55 minute pana la 80%) sau de 100 kW (30 minute pana la 80%).

Incarcarea poate fi programata la orele cu tarif redus pentru curentul electric si poate fi facuta de pe ecranul tactil sau din aplicatia MyPeugeot.

Cum se comanda si ce preturi are noul e-208, in functie de dotari, veti afla in urmatorul episod direct de la Tudor (proprietar foarte multumit de Ioniq electric), care imi spunea despre experienta cu e-208 la Mega Group: „Am venit, am vazut, am comandat!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.