Săptămâna #52 încheie anul 2024, în care echipa celor opt proprietari-voluntari, care și-au alocat timp pentru a ne trimite săptămână de săptămână informații despre parcurs, consum și contextul în care s-au realizat acestea, a depășit un parcurs comun de 200.000 km.
MULȚUMIM!
Titus (SB), Florinel (TM), Daniel (CJ), Gabriel (MS), George și Dana (DB), Marius (CS) și Dani (AR), Cosmin (CJ)
Chiar dacă Florinel (TM), Cosmin (CJ) și echipajul George și Dana (DB) au ales să contribuie lunar pe parcursul anului 2024, au avut importanță la zestrea #konașilor.
Timpul și datele se perindă rapid în cronicile noastre și prin fața cititorilor, dar parcă nu facem pauze să apreciem dedicarea participanților la proiect. Indiferent dacă vorbim de date săptămânale sau lunare, articolele sau simple încurajări din discuții purtate la evenimente sau prin intermediul internetului.
Astfel alegem cu toții să contribuim la conștientizarea sau educarea publicului care interacționează cu noi. Vă așteptăm în echipă cu experiențe electrice inedite 🚙⚡️🙂
Ne găsiți pe e-mail, la office@electromobilitate.com sau pe pagina de Facebook.
Echipa el-mobil
Săptămâna #52
Săptămâna #52, ultima din 2024, adaugă aproape 3.200 km la zestrea echipei noastre active săptămânal. Consumul mediu raportat de colegi este de 17.4 kWh/100 km.
Cum spuneam mai devreme acest parcurs ne-a dus dincolo de borna de 200.000 km parcurși în 2024. Mai exact 202.305 km.
Nu facem un scop din acest număr, dar merită subliniat faptul că aceste mașini nu sunt pe post de „bibelou”! Sunt cai de bătaie pentru proprietari. Consumul mediu calculat pentru 2024 este de 14.4 kWh/100 km.
Comparativ cu informațiile de pe EV-database.org vom observa că echipa noastră a obținut un consum puțin sub WLTP (14.7 kWh/100km pentru modelul 2024) și mult mai bun decât de eficiența clamată prin datele statistice colectate și testele efectuate de echipa EV Database (16.8 kWh/100km pentru modelul 2024).
Acumulatori pentru 1.000 km?
Autonomia de 1.000 km este condiția pusă de sceptici pentru achiziția unei mașini electrice. Doar că înainte de a ne uita la autonomia necesară, ar fi indicat să privim puțin la un parcurs săptămânal sau lunar real, raportat de participanții la proiect. Pentru unul sau două drumuri anuale de peste 1.000 km chiar avem nevoie să purtăm după noi un acumulator enorm?
În două articole recente pentru ultimii doi absolvenți ai echipei am observat graficele de parcurs săptămânal.
- pentru Marius (CS), Săptămâna #47 în echipa Kona și un nou absolvent
- pentru Dani (AR), #konașii, săptămâna #48 cu o nouă aniversare de absolvire
Aveau ei nevoie de o baterie mai mare? Aș zice din nou, DEPINDE!
Un acumulator mai mare va crește greutatea mașinii, evident și consumul. Astfel eficiența va scădea. Pe de altă parte, utilizăm mașinile preponderent pentru navetă. Asta înseamnă deplasări de 50-100 km zilnici, iar pauzele dintre deplasări pot fi utilizate foarte bine pentru încărcări. Cum ne transmite Daniel (CJ) aproape la fiecare raport săptămânal: cost 0 lei, încărcări acasă de la soare și la birou. Mai jos și cazul său de utilizare pe o perioadă de 100 de săptămâni.
Se poate revedea articolul aici:
Să înceapă dezbaterea, zic! Care dintre colegi aveau nevoie de un acumulator mai mare? Aveau ei nevoie de o autonomie de 1.000 km?
Dacă vi se pare de interes putem studia și alte cazuri, sau putem avea și un articol separat pentru parcursul săptămânal al colegilor care au contribuit cu date de-a lungul anilor.
Consum mediu săptămânal
Revenim la consumul săptămânal și domeniul de consum, care ne arată eficiența pe care ne bazăm în cazul Konei. Creșterea consumului în sezonul rece duce evident la o diminuare a autonomiei, ceea ce iar nu e pe placul unora. #konașii nu se plâng din ce am observat 🙂
Titus (SB)
Săptămâna 23-31.12
- distanță: 840.7 km
- consum mediu: 19 kWh/100km
- cost 80 ron
Daniel (CJ)
În săptămâna 23-29 Kona a acumulat următoarele date:
- 72 kWh încărcați
- cost 0 lei
- 420 km parcurși
- consum mediu 17,7 kWh/100 km
Gabriel (MS)
Săptămâna #52 a arătat așa:
- Distanță parcursă: 1407.4 km
- Consumul mediu: 16.1 kWh/100 km
- Încărcare: încărcat acasă. Hidroelectrica + panouri + 120 de lei pentru drumul prin Maramureș.
Distanța parcursă săptămâna trecută e împărțită astfel:
- Drumeții prin Maramureș în căutare de zăpadă, din păcate nu am avut noroc și am găsit zăpadă artificială doar pe pârtie.
- În rest drumuri pe la neamuri, cumpărături, toate cele de Sărbători.
Marius (CS)
O săptămână cu un număr de 194,9 km parcurși.
- Consum: 18,6 kWh/100 km,
- Cost încărcări: 26,4 lei,
- Încărcat 24 kWh la stațiile din Reșița.
Dani (AR)
Pentru Kona avem:
- Distanța parcursă: 335.3 km
- Consum mediu: 17.6 kWh/100 km
- Cost încărcări: 0 lei
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂
Cei care au cu adevarat nevoie de o autonomie de 1000 de km sunt extrem de putini. Asa cum sunt putin cei care au „nevoie” de o masina de peste 200 CP, o garda la sol de 20cm sau tractiune integrala. Cu toate acestea avem tendinta sa dimensionam nevoile dupa niste extreme, iar cand exista o singura masina in familie vrem sa acopere toate nevoie potentiale.
Asta cred ca e motivul pentru 80% din modelele electrice disponibile sunt elefanti de 2.5 tone si 3-4-500 de CP. Sunt de parere ca masini ca Hyundai Inster, Citroen e-c3, Renault 5, Twingo ar fi trebuit sa fie prioritare insa nu se fac bani suficienti din masini de volum pentru ca nu se vand inca volume mari. A fost un inceput bun cu Zoe, VW eUp, Seat Mii si Skoda CityGo insa dupa asta lucrurile au luat-o razna. Daca filtram zona de pret 10-20k euro pe ev database avem Dacia Spring si Leapmotor T03. In zona 20-30k sunt 9 modele disponibile acum sau in curand. Daca filtram zona 60-100k+ euro avem 183 de modele disponibile.
Personal am de vreo 2 ani si jumatate un e208. 45KWh utili si o masa total de 1450kg, similar cu Civic-ul pe care l-am avut anterior. Autonomia Civic-ului cu un plin, varia intre 750km si 1000km. La e208 variaza intre 170Km si 300Km. 136 CP pentru 208 in loc de 120CP, 260Nm in loc de 300Nm deci performante comparabile cu un plus pentru electric in zona 0-60 si un minus clar la viteze de autostrada. Dupa 46000 km pot spune ca au fost extrem de putine ocaziile in care am simtit nevoia de baterie mai mare. Timpul total petrecut incarcand masina la statii rapide in toti acesti Km nu cred ca depaseste 10 ore pentru ca majoritatea deplasarilor au fost cu incarcare de acasa care presupune 30 de secunde pentru cuplat cablul de incarcare. Este legat insa nu de perfomantele masinii ci de asteptari si potrivirea cu nevoile de deplasare. Da, iarna consumul de 20-22KWh inseamna in sub 200km autonomie reala cu bateria plina deci intervalul 10-80% inseamna mai degraba 150-160Km. 10KWh in plus ar oferi mai mult confort psihologic dar in tot restul timpului ar fi mai degraba balast. Tot iarna ar fi mai usor de jonglat cu incarcarea din panouri pentru ca zilele cu soare sunt scurte si mai rare.
Si pentru curiosi, anvelopele all season montate la 4000 de KM sunt in stare buna dupa 42k, deci nu s-au dus in 15k de km cum estimau atotcunoscatorii. Tot ca fapt divers, autonomia masinii sotiei care este cu motor termic pe benzina (~1100Kg, 95Cp) variaza intre 500 si 600Km, nicidecum 1000Km cum „ne dorim” de la o electrica. Daca umplem portbagajul unei masini termice cu canistre cu benzina putem avea lejer autonomie de 3000Km dar nu o facem pentru ca stim ca avem unde „incarca”. Cam aceeasi idee ar trebui aplicata si la electric si trebuie sa acceptam ca pentru unele bugete si nevoi de deplasare inca nu e cea mai potrivita alegere.
Recomand tuturor celor interesati mini-reportajul asta despre Norvegia: https://www.youtube.com/watch?v=R5DbRyeZNRk
Faptul ca o tara reuseste sa exporte 90% din productia de petrol si cu banii aia sa finanteze productia de energie regenerabila presupun cu adevarat viziune. Iar motivul adoptiei, evident finantata de guvern prin subventii, nu a fost neaparat unul ecologic si mai degraba economic. Acolo era si este mai ieftin sa cumperi o masina electrica.
Cum ar fi daca statul roman in loc sa puna la punct programe complicat de accesat cum este rabla, ar reduce sau elimina temporar TVA-ul la masinile electrice? Sau daca ar facilita instalarea punctelor de incarcare type 2 la locurile de parcare, astfel incat incarcarea pentru cei care stau la bloc sa fie la fel de simpla ca pentru cei care stau la casa si nevoie de fast charge sa se limiteze la deplasarile in afara orasului?
Salut Ionut!
Rezonez cu acest comentariu si îți mulțumesc pentru timpul alocat pentru a ne relata experiența ta.
Noi, echipa Electromobilitate, am participat la diferite dezbateri legate de politici publice în zona de mobilitate si energie. Am susținut instalarea stațiilor de încărcare type2 în orice loc disponibil în localități. Foarte puține reacții pozitive. Iar una din cauzele e modul cum sunt croite programele guvernamentale, cum ziceai si tu. Dacă AFM îți face ghid cu stații fast charge te cam obligă să dai niște bani în plus pe 2-3 stații în loc sa ai posibilitatea de a instala 10 stații care vor fi și mai simplu de instalat. Sunt și exemple pozitive, chiar dacă puține. Noi le-am promovat de-a lungul timpului și sperăm să se multiplice.
Și da, ar ajuta preluarea unor modele de succes cum e Norvegia. Doar că e necesară o anumită viziune pe termen lung, ori la noi se gândește doar pe segmente de 4 ani. Îi dăm înainte cu exemplele personale, cumva în speranța că vor dicta unele politici 🙂