Studiile ne prezintă faptul că suntem afectați disproporționat de schimbările climatice, femeile fiind mai afectate. Vedem și ce au raportat colegii din echipă pentru săptămâna #9.
Schimbările climatice ne afectează disproporționat
ONU are printre obiectivele sale de până în anul 2030 schimbările climatice și egalitatea de gen. Conform studiilor agregate de CarbonBrief femeile și fetele sunt afectate disproporționat față de bărbați de schimbările climatice.
Mai mult de două treimi din cele 130 de studii au identificat că femeile și fetele suferă mai mult în urma schimbărilor climatice. Lipsa hranei, sănătatea mentală sau violența sunt exemple prezente și acum în societate.
Detalii mai găsim în articolul InfoClima.
Dacă ne uitam în detaliu vedem un singur item în care bărbatul este mai afectat în cazul unor evenimente climatice.
Sursa graficelor: CarbonBrief
Efortul trebuie să fie comun pentru o conviețuire mai bună și mai de calitate. Acest fapt ar trebui să fie primordial. Din păcate mulți ne amintim doar de 2-3 ori pe ani cum să facem asta, în restul timpului munca de îngrijire, acea muncă ascunsă, este prestată aproape exclusiv de femei.
Chiar dacă am progresat mult în ultimii 100 de ani, mai avem mult până departe. Un semnal de alarmă e necesar din când în când. Orizontul 2030 pentru egalitatea se încheie practic mâine! Am produs acele schimbări care să ne aducă mai aproape de obiectiv, oare? Timpul scurt ne spune să ne intensificăm acțiunile.
Optimiști, cum suntem, ne gândim la soluții. O soluție e mobilitatea electrică. Aceasta este una dintre componentele importante declarate de majoritatea organismelor internaționale. Electrificarea aduce după sine scăderea emisiilor.
Să încercam să ne prețuim aproapele și în special femeia!
LA MULȚI ANI! 💐
Săptămâna #9
Săptămâna #9 ne-a făcut trecerea din iarnă în primăvară. Trecerea dintre făurar și mărțișor, cum sunt numite tradițional februarie și martie, s-a făcut la temperaturi de primăvară. Ca de obicei acest lucru se reflectă în consumul #konițelor.
Echipa a parcurs peste 3.100 km în perioada de raportare.
Cu un consum de 13.8 kWh/100km ne apropiem de valori de consum ideale. Vedem, pe graficele compilate din valorile primite de la proprietarii-voluntari din echipă, tendința de scădere evidentă.
Să vedem în continuare contextul în care au realizat colegii valorile prezentate mai sus.
Titus (SB)
Săptămâna 26-29.02:
- distanță: 176 km
- consum mediu: 12,2 kWh/100km
- cost 20 ron
Daniel (CJ)
Pentru săptămâna 26 februarie – 3 martie pentru Kona avem următoarele date:
- 963 km parcurși
- consum mediu: 14.6 kWh/100km
- 55km/h viteza medie
- cost încărcări: 180,64 lei
- 139,59 kWh încărcați toate încărcările au fost pe AC cu excepția celei de la Carolina Mall.
În această săptămână am făcut un mic concediu pe traseul Dej – Brașov – Sibiu – Alba Iulia – Cluj Napoca – Dej.
Am pornit cu 100% din Dej către Brașov, cu o mica pauză de cafea și shaorma la shopping city Târgu Mureș unde am și încărcat 9,71 kWh la o stație EnelX, după care am continuat către Brașov.
Am fost plăcut surprins să văd că în Brașov a continuat extinderea stațiilor de încărcare, o mulțime de stații au apărut atât pe străzi cât și la Coresi față de ultima vizită acum un an.
Deși am testat o stație gratis la două străzi distanță de unde am fost cazat, comoditatea și disponibilitatea stațiilor de la Paradisul Acvatic m-au convins să le folosesc pe acestea chiar dacă sunt cu plată.
Am petrecut două zile la Paradisul Acvatic unde am încărcat în cele două zile 37.98 kWh în sesiuni de arpox. 3 ore fiecare. După cele două zile am plecat cu 100% SOC către Alba Iulia. Aici am folosit o stație eon DC de la Carolina Mall , pur și simplu fiindcă aveam bani în contul eon nefolosiți și am profitat de ocazie de ai consuma, în zona unde locuiesc eu nefiind stații de la eon.
Am încărcat până pe la 80% și am plecat spre Cluj-Napoca, ulterior spre casă în Dej.
Micul concediu a avut un mix de DN – autostradă și mers prin oraș.
Din nefericire am încasat o piatră în parbriz care a lăsat o ciobitură destul de adâncă, urmează să vedem dacă înlocuim sau nu parbrizul.
Bonus păstrăvul de Doripesco a rămas la fel de bun.
Florinel (TM)
Săptămâna 26 ianuarie – 3 martie.
- Consum mediu: 13.7 kWh/100km
- Distanță parcursă: 203.3 km
Gabriel (MS)
Săptămâna #9 a arătat așa:
- Distanță parcursă: 570.7 km
- Consumul mediu: 13.6 kWh/100 km
- Încărcare: acasă, Hidroelectrica
Distanța parcursă săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Naveta: Luni – Vineri
- Un drum de Cluj și prin zona orașului.
Dana și George (DB)
Am început săptămâna de la 7002 km în bord și am încheiat-o la 7243 km. Am parcurs 241 km, jumătate în regim urban, pe distanțe de 2-5 km și jumătate pe DN, în regim mixt. Consumul mediu pe ultimii 100 km a fost de 13,4 kWh/100 km, iar consumul mediu general a fost de 15,4 kWh/100 km.
Am încărcat în această săptămână 33 kWh din panourile fotovoltaice, cost 0.
Marius (CS)
O săptămână plină, cu naveta obișnuită plus un drum la Poiana Mărului.
- Consum 13,9 kWh/100km.
- Distanța parcursă 745,6 km.
- Încărcări gratuite în Reșița
- Săptămână cu temperaturi între 10-20 grade Celsius.
A scăzut consumul simțitor!!!
Dani (AR)
Pentru „Kokoana” in saptamana #9 am inregistrat:
Km parcurși: 271,3 km
Consum mediu: 12.5 kWh/100km
Cost încărcare: 24 lei, o încărcare la Hidroelectrica
Temperaturi apropiate de 16 gr.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂