Tesla Model 3 LR la începutul sezonului rece

În primul episod dedicat echipei Model 3 (”Șapte dintr-o lovitură”) din cadrul proiectului Electromobilitate am încercat să explic de ce actuala valoare pe bursă oferă un avantaj competitiv major pentru finanțarea proiectelor de tot felul pentru Tesla.

Deși aici, pe blogul electromobiliștilor, ne place să o privim ca pe o firmă auto, Tesla are rădăcini adânci în IT și Elon Musk bate fierul cât e cald cu AI (Artificial Intelligence), noua temă preferată pe Wall Street. Controversele legate de sistemul FSD (Full Self Drive), investigațiile guvernamentale pe diferite teme, de la accidente petrecute în timpul utilizării FSD, până la diferențele între autonomia reală și cea declarată, adună nori negri la orizontul unei firme ce a generat pasiune și scepticism în porții egale.

Dar există și o rază de lumină. Așa cum indică raportul IEA 2023 (Agenția Internațională pentru Energie) producția de energie fotovoltaică și instalarea acumulatorilor staționari a luat un avânt considerabil în lume după 2020.

În aceste domenii se văd rezultate ce au evoluat în direcții opuse pentru Tesla în trimestrul trei. În timp ce instalarea de panouri a scăzut la cel mai mic nivel din ultimul an, cea de acumulatori staționari este în creștere cu 90% față de aceeași perioadă de anul trecut, depășind cu mult creșterea livrărilor de automobile (+27%).

Ne apropiem de momentul prognozat de Elon Musk, atunci când afirma că domeniul energetic va fi cu mult mai mare decât cel auto pentru Tesla?

Deocamdată diferența veniturilor din cele două domenii este foarte mare, dar segmentul energetic crește mai rapid:

  • 19.6 miliarde USD venituri din auto, în creștere cu 5% față de trimestrul III din 2022;
  • 1.55 miliarde USD venituri din domeniul energetic, în creștere cu 40% față de aceeași perioadă de anul trecut.

Tesla Model 3 LR în cadrul proiectului Electromobilitate

Departe de tumultul piețelor financiare, colegii noștri utilizatori pe două continente a îndrăgitelor Model 3 Long Range, în ambele variante Dual Motor și RWD (tracțiune spate), își văd de treburile zilnice tăcut și fără fum, la fel ca toți participanții la proiect.

George – Dual Motor, Ineu

  • 311 km
  • 12.2 kWh/100km consum mediu
  • fără probleme
  • încărcat doar din fotovoltaic acasă

Am un an de când am trecut pe EV și am cumulat pe ambele masini (Renault Megane și Tesla Model 3 LR) 23.500 km fără probleme.

Răzvan – Dual Motor, Karstula (Finlanda)

In săptămâna 42:

  • am mers 383 Km,
  • am încărcat 97 kWh (vezi imaginile de mai jos cu cele trei încărcări)
  • consum total 81 kWh,
  • consum mediu 21.2 kWh/100km

Monica și Dan – Long Range RWD, Motor City (Michigan)

Ca după fiecare călătorie lungă în lume, revederea cu veterana TM 3 este foarte plăcută. Nu oferă confortul Megane-ului, condus prin amabilitatea lui Marcel (Deva) la Timișoara și cu atât mai puțin plutirea peste denivelările șoselelor de la Transcarpatica III oferită de IONIQ 5 (mulțumesc Tudor).

Cu toate acestea, după mai mult de 131.000 km, TM 3 este pur și simplu mașina care face pereche cu stilul de condus și nevoile familiei din ultimii cinci ani într-un mod aproape ideal.

Odată cu scăderea temperaturilor din ultima săptămână, consumul mediu a urcat la 15.8 kWh/100km pentru cei 416 km parcurși, în majoritate pe autostradă pentru câteva drumuri la grădiniță cu nepotul și unul la aeroport.

După o lună petrecută la Timișoara, Sibiu, Șpring și în Apuseni, am regăsit Michigan-ul în haine de sărbătoare, toamna fiind (pentru mine) cel mai frumos anotimp în zona Marilor Lacuri. Peisajul îmi aduce inevitabil aminte de momentul din urmă cu cinci ani, când ne pregăteam sa călătorim în statul vecin, Ohio, pentru a ridica primul, dar nu și ultimul, Model 3 al familiei, fiindcă în Michigan dealerii reușiseră să blocheze vânzarea directă practicată de Tesla.

Despre momentul ZERO din urmă cu cinci ani și ce a urmat pe parcursul a peste 131.000 km urmează o relatare pe larg, plină de experimente electromobilistice și multă nostalgie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.