Introducere
Așa cum ați văzut în articolul de aici, am trecut pragul celor 60.000km, iar pe lângă dorința de a nota evoluția capacității ca un serial început de acum 2 ani (de pe vremea când aveam sub 5000km), mă și încerca curiozitatea să aflu câtă capacitate mai am la dispoziție.
Încă de la început menționez că nu am observat o scădere a autonomiei, merg cu ID.3-ul ca la început, poate chiar am ceva mai multă autonomie la dispoziție decât aveam cândva.
Despre test și rezultate
Bazându-mă pe măsurătorile anterioare, am notat sub formă de grafic valorile obținute:
Vă descriu legenda imaginii:
- Linia portocalie (58) – valoarea teoretica netă a bateriei (valoare care nu a fost atinsă niciodată de nimeni);
- Linia albastra (55.8) – valoarea calculată de mine astfel: 62kWh-10% (bufferele);
- Linia albastru deschis – Capacitatea calculată
- Linia rosie (40.6) – valoarea de 70% din capacitatea inițială
- Linia albastră punctat – trendul capacității până la 160.000km.
Cu puțin noroc, ajung la 160.000km fără să înlocuiesc bateria.
Dar extrapolarea ajută doar orientativ, pentru că pe lângă robustețea cu care a fost construită bateria, degradarea mai ține cont și de cum exploatezi bateria.
Degradarea este mai accentuată atunci când încarci des până la 100%, eventual DC, când supraîncălzești bateria (prin încărcări sau descărcări puternice) si când parchezi bateria cu peste 90% SOC sau sub 10%.
Dacă până acum cele mai multe încărcări ale mele au fost la stații DC, dar de 50kW – cu versiunea de soft ≥ 2.4 bateria de 58kWh se poate încărca cu un vârf de peste 130kW, în ultima perioadă am început să încarc acasă, spre deliciul bateriei mele, la 8A (1.8kW), iar asta pentru a mai păstra ceva rezervă de putere și pentru restul electrocasnicelor.
Pentru test am urmat un traseu nou, pentru că am urmărit doar măsurarea capacității, nu și verificarea unui consum, Acasă – DNCB – Bascov și retur.
Temperatura exterioară a fost de 10-11°C, iar pentru a aduce bateria la o temperatură mai mare, am început testul cu o încărcare DC, astfel forțând activarea PTC-urilor pentru a crește temperatura în baterie.
Climatizarea am setat-o la 21°C, dar așa cum veți vedea și în video, temperatura din habitaclu a stat la peste 23°C,iar viteza pe autostradă am setat-o pe CC la 100km/h.
Rezultatele m-au surprins puțin, am scos din baterie 51kWh (net):
(277.1km x 17.1kWh/100km) / 0.93 = 50.95kWh.
Graficul de la început, cu datele actualizat cu datele obținute arată cam așa:
Partea bună este că extrapolând, la 160.000km bateria s-ar degrada până la 24%, în loc de 26% (valoare fără ultimul set de date).
Motivul pentru care nu am simțit nicio scădere a autonomiei este simplu: mersul mai eficient.
Atunci când ne gândim la mașinile electrice nu ne gândim la capacitatea bateriei, ci la autonomie.
Și bine facem. Este de preferat să avem o mașină eficientă cu o baterie mică, decât o mașină care consumă mult, dar are la dispoziție o baterie mare.
Drept urmare, faptul că am început să merg cu ID.3-ul mai eficient, dar și pentru că de la update la update, softul a devenit mai bun, autonomia a rămas neschimbată.
Partea și mai bună a ID.3-urilor noi este că pornind din start cu un soft mai robust, care gestionează mult mai bine consumul de energie, bateria va fi mai protejată, iar utilizatorul va avea o mașina cu o autonomie mărită.
Să nu credeți că energia folosită la încălzirea bateriei cu versiunile anterioare lui 2.4 nu si-a pus amprenta pe baterie, noroc ca de la versiunea 2.4 am scăpat de uzura bateriei.
Pentru informații suplimentare, vă invit să urmăriți și materialul video de mai jos:
În încheiere
Dacă aveți întrebări, vă rog să nu ezitați să le adăugați în comentarii, vă asigur că le voi citi pe toate.
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.