Topul inmatricularilor – masini electrice in Europa

Incepand cu publicarea primelor rapoarte din luna martie pentru Europa, stiam de saptamana trecuta ca fiecare al zecelea automobil inmatriculat in Europa de Vest a fost 100% electric sau un hibrid plug-in.

Odata cu compilarea datelor de inmatriculari europene (EVsales) pentru intregul trimestru I al anului 2020, afectat de doua saptamani fara activitate in a doua jumatate din martie, discrepanta intre scaderea vanzarilor de masini echipate cu motoare termice si cele electrice devine tot mai clara.

Greu de negat chiar si pentru cei mai inversunati electrosceptici, ca atunci cand, sub influenta pandemiei, inmatricularile masinilor clasice au scazut in martie cu 52% iar cele de electrice au crescut cu 41%, o transformarea majora este pe cale sa se produca in preferintele publicului.

Rezultatul trimestrului I consolideaza un segment de 7.5% pentru masini 100% electrice si hibrizi plug-in pe piata europeana, ceea ce reprezinta mai mult decat o dublare fata de anul trecut (3.6%).

Din cele 84.000 de automobile electrice inmatriculate in luna martie, 16.121 au fost Tesla Model 3 (19%) importate din California. Cum reuseste Tesla sa livreze cu vaporul mai multe masini pe piata europeana decat VW sau PSA cu productie regionala, ramane o intrebare la fel de interesanta ca si cea din Coreea de Sud, unde Tesla a livrat mai mult decat Hyundai-Kia.

Cumulat cu dominatia Tesla pe piata SUA si in China, nu mai raman indoieli cine conduce in top 10 global, interesanta fiind doar diferenta cu care Model 3 conduce in clasamentul provizoriu al anului 2020.

Top 10 modele electrice inmatriculate in Europa

Impreuna cu vanzarile de Model S si X, Tesla isi mentine locul fruntas in clasamentul producatorilor (11% din piata europeana) si cu siguranta domina de departe pe cel al incasarilor, pretul mediu de vanzare fiind cu mult mai ridicat decat al concurentei.

Grupul Vokswagen isi onoreaza promisiunea de a merge pe calea electrificarii cu trei modele in top 10: Audi e-tron, veteranul e-Golf si noul e-Up! realizand un respectabil total european de 22741 de inmatriculari.

Cu toate intarzierile cauzate de oprirea productiei pentru o luna, fabrica de la Zwickau, unde se asambleaza purtatorul de sperante al grupului VW ID 3 si-a reluat activitatea.

Alte modele noi ce apar in top 20 sunt Opel Corsa EV (955 ), Mini Cooper EV (1,375) si Mercedes EQC (668), consolidand perceptia ca diversitatea de modele crescuta in 2020 va accelera rata de adoptare a electromobilitatii in Europa.

Dupa un start foarte bun, nu stim unde s-a ratacit pe drum Skoda Citigo, dar avem o banuiala ca uzina din Bratislava a preferat sa produca modelul e-Up! care se vinde pentru cateva sute de euro in plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.