Ce semnale transmit inmatricularile din Coreea de Sud despre viitorul electromobilitatii?

Pozitionata intre doi giganti economici, China si Japonia, faramitata de un conflict sangeros in doua state cu sisteme politice opuse, Coreea de Sud a cladit dupa razboi o economie vibranta si competitiva pe plan global.

Cunoscuta mai ales prin exportul produselor electronice, performantele tehnologice ale industriei din Coreea de Sud sunt recunoscute tot mai mult de comunitatea interesata de autovehicule electrice, fie ca sunt alimentate cu acumulatori sau cu pile de hidrogen.

Cele cinci modele: Ioniq, Kona, Niro, Soul si Nexo, ale grupului Hyundai-Kia, dintre care Kona si Niro sunt echipate cu doua dimensiuni de acumulatori, sunt livrate pe plan global. Trei modele (Ioniq, Kona si Soul) au ajuns in Romania, chiar daca in cantitati insuficente pentru cererea locala, situatie ce s-ar putea imbunatati, odata cu reluarea activitatii la uzina din Cehia unde se asambleaza varianta Kona electrica.

Suprafata, Populatie si Produs national brut

Sursa informatilor: Wikipedia

Cu o populatie de 51.7 milioane locuitori, Coreea de Sud este plasata in „dimensiuni europene” intre Spania si Italia, chiar daca teritoriul tarii este de trei ori mai mic decat Italia si de cinci ori mai mic decat Spania. Densitate foarte mare a populatiei rezulta in aglomeratii urbane mari, cu trafic dens si poluare ridicata.

Zona capitalei Seul are o populatie de aproximativ 25 milioane de locuitori incepand din 2015, ceea duce la o atentie si grija sporita pentru masurile de evitare si reducere a poluarii.

Electrificarea transportului

Intre numeroasele cai de reducere a poluarii, electrificarea transportului are o semnificatie speciala pentru o tara fara resurse proprii, a caror nevoi energetice sunt acoperite prin importuri de titei.

Strategia de electrificare timpurie, ca prioritate nationala, au plasat furnizorii coreeni in varful clasmentelor producatorilor de acumulatori, motoare electrice, componente si sisteme electronice necesare industriei auto pe calea spre mobilitatea electrica.

La concurenta cu vecinii din China si Japonia, firmele coreene LG Chem si Samsung SDI impart piata globala cu gigantul japonez Panasonic si furnizorii chinezi CATL, AESC, BYD si altii, cu totii in expansiune cu fabrici de acumulatori in Europa si SUA.

Oferta globala de automobile electrice a grupului Hyundai – Kia in 2020

Grupul Hyundai Kia este unul din liderii mondiali ai electrificarii prin gama de modele oferite, din pacate nu si prin volumul produs, conducatorii firmei repetand in fiecare an ca sunt surprinsi de cererea cu mult mai mare decat productia.

Niciunde nu este mai evident acest aspect decat pe piata locala, unde Tesla a reusit sa livreze mai multe Model 3, importate deocamdata din California, decat Hyundai Kia in propria ograda.

Inmatriculari in perioada ianuarie – martie 2020

Sursa informatiilor: EV sales

Cu trei modele in top 5, ar fi de asteptat ca grupul Hyundai – Kia sa castige competitia pentru buzunarul clientilor de automobile electrice pe terenul propriu. Cu toate acestea Tesla a vandut cu 14% mai multe automobile decat casa coreana, ceea ce reprezinta incasari mai mari cu aproximativ 25%, datoria pretului mediu de vanzare mai mare pentru Model 3, decat pentru Kona si Niro.

Singura exceptia este Nexo, echipat cu pila de hidrogen, care datorita volumului scazut de productie se vinde la pret echivalent cu Model 3.

Originea avansului tehnologic corean in domeniul FCEV – fuel cell electric vehicles (automobile electrice echipate cu pile de combustibil), se poate gasi intr-o motivatie asemanatoare cu cea a dorintei de independenta fata importurile de titei.

In cazul acumulatorilor sursele majore de litiu sunt in China, Australia si America de Sud, in timp ce „hidrogenul verde”, produs prin electroliza apei de mare, desalinizata cu surse de energie regenerabile, ar fi o resursa locala.

Teritoriul mic al tarii si autonomia foarte mare oferita de solutia cu pile de hidrogen, par sa transforme densitatea retelei de statii de alimentare cu higrogen intr-o discutie secundara.

Zona capitalei Seul, prognoza 26 milioane locuitori anul acesta.
La nord de capitala, zona intunecata din imagine este DMZ, zona demilitarizata de la granita cu Coreea de Nord.
Sursa imaginii: NASA Space Station

Esentiale pentru Coreea de Sud sunt gasirea solutiilor de reducere a poluarii generate de transport in marile aglomeratii urbane, de talia zonei capitalei si a celor de pe coasta de sud, foarte dens populate. Dincolo de vanzarea globala a modelului Nexo, Hyundai experimenteaza cu flote de camioane si autobuze electrice echipate cu pile de hidrogen in mai multe tari.

Pe o cale asemanatoare se indreapta atat Japonia cat si China, cele doua mari puteri economice vecine, tot fara resurse proprii de petrol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.