Consumul mașinilor electrice poate intimidează, poate ne creează anxietate, dar nu cred că e cazul de reacții exagerate. Este diferit față de cel de la o termică, se exprimă altfel, totuși e o unitate de măsură identică cu cea de la „pompă”, exact ca în cazul termicelor. Aruncăm o privire în arhive la istoricul de 190 de săptămâni a 16 #konași?
Înainte, aș vrea să facem o scurtă introducere ultimei săptămâni de raportare și a temperaturilor înregistrate în ultimele 2 săptămâni. După ce am văzut în precedenta #cronică o comparație, continuăm să observăm impactul sezonului rece asupra bateriilor.
Ianuarie, un gerar blând?
După mai multe luni care s-au dovedit mai calde decât măsurătorile efectuate începând cu perioada pre-industrială, avem o lună ianuarie care nu ne-a arătat prea multă zăpadă și nici temperaturi de iarnă.
Luna ianuarie este denumită în popor Gerar. I se mai potrivește acest nume, oare? Avem alăturat temperaturile ultimelor 2 săptămâni. Ne vor fi de folos mai jos.
Nu mai departe de anii 2003-2004 îmi amintesc de zăpezi de 30 cm și geruri de -20 °C. Ce s-a întâmplat cu acele ierni?
Săptămâna #3
Săptămâna #3 ne aduce un parcurs de 3.052 km și un consum mediu de 16.8 kWh/100 km.
După o săptămână #2 care ne-a adus temperaturi de iarnă autentică a urmat o săptămână cu temperaturi mai blânde. De la -10 si 1 grad în săptămtăna precedentă avem un salt la 0 si 11 grade în această săptămână.
Impactul se vede imediat în consumul konițelor, iar graficele de mai jos sunt elocvente. Se observă scăderea consumului, cu o singură excepție. În mesajul săptămânal Daniel (CJ) ne spune că mașina a făcut doar drumuri în oraș, lucru care se traduce în drumuri scurte și un consum mai mare de energie pentru climatizare.
Trăim totuși cu speranța că iarna ne mai poate rezerva momente de bucurii la săniuș sau o bulgăreală ca pe vremuri. Visăm oare? Vom vedea.
Istoricul de 190 de săptămâni de raportare a celor 16 #konași trecuți prin proiect este o muncă migăloasă. Domeniul de consum Hyundai Kona de mai jos reprezintă valorile maxime și cele minime raportate săptamânal în această perioadă.
Se observă pe acest grafic cazuri de utilizare diferite. Valorile mari de consum din partea stângă a graficului sunt asociate unor drumuri scurte, în care s-a folosit multă energie pentru climatizare. Perseverăm în a strânge aceste date, pentru ca cei încă indeciși sa facă pasul spre un model electric, să beneficieze de informații direct de la proprietari. Cum sunt cele de mai jos.
Titus (SB)
Săptămâna 15-21.01:
- distanță: 523.8 km
- consum mediu: 18,2 kWh/100 km
- cost 40 ron
Daniel (CJ)
Pentru săptămâna 15-21 ianuarie pentru Kona avem următoarele date:
- 174 km parcurși
- consum mediu: 19.1 kWh/100 km
- cost încărcări: 0 lei
- viteza medie: 43 km/h
- 56 kWh încărcați
Temperaturi cuprinse între -11 și 3 grade Celsius.
Kona a stat mai mult parcată această săptămână majoritatea drumurilor fiind prin oraș și odată până la locul de muncă iar datorită faptului că am prin câteva zile cu soare am preferat să las mașina la încărcat.
Florinel (TM)
Perioada: 15 – 21 Ianuarie
- Km parcurși: 480.5 km
- Consum mediu: 15.7 kWh/100 km
Gabriel (MS)
Săptămâna #3 a arătat așa:
- Distanță parcursă: 323.7 km
- Consumul mediu: 16.5 kWh/100 km
- Încărcare: încărcat acasă ( Hidroelectrica )
Distanța parcursă săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Naveta: Luni – Vineri.
- Fără deplasări în weekend
George (DB)
Am început săptămâna cu 5354 km în bord și am încheiat-o la 5853 km.
Am parcurs 499 km, în urban și extraurban pe drumuri naționale. Consum mediu: 16,2 kWh/100 km, în condiții de frig, între -7 și 3 grade.
Am încărcat în această săptămână 60 kWh, de la stații publice, cu un cost de 1,5 lei/kWh, respectiv 90 lei în total.
Imagine de iarnă, rarisimă de altfel în acest an în România. Am folosit-o și pentru titlu după cum probabil ați observat. Mulțumim George!
Marius (CS)
Săptămâna #3:
- Parcurs: 655.1 km
- Consum mediu: 17.2 kWh/100 km
Dani (AR)
Perioada: 15 – 21 Ianuarie
- Km parcurși: 395.9 km
- Consum mediu: 15.9 kWh/100 km
- Cost încărcare: 0
- Total cost/lună: 27.27 lei
Naveta Arad – Oradea și aproximativ 5% urban.
Momentan nu am rezolvat problema de la unghiul de fugă, echipa de la Oradea nu are aparatul prea precis – informație relatată de către reprezentantul service – de altfel, și mai trist este faptul că în Oradea sunt două firme autorizate Hyundai și ambele au invocat același motiv. In paralel, am sunat la Timișoara și în data de 01.02 sperăm să soluționăm favorabil problema. În rest, nu sunt alte probleme.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂