Introducere
Dacă vă întrebați ce informații noi ar putea aduce exemplarul cu numarul 14, al oricărui model electric, ar fi mai multe răspunsuri.
In primul rând, Gabriel aduce o clarificare a acțiunilor întreprinse, atunci când comanda pentru Kona nu a fost onorată de dealer după un an și jumătate. In loc de jale tunete și fulgere, pur și simplu s-a reorientat către piața second hand, tot mai bogată și în domeniul electricelor, unde a căutat cu răbdare și chibzuință mașina potrivită nevoilor sale.
Reținerile legate de fiabilitatea unor modele electrice, mai ales nebuloasa ce plutește asupra SOH (state of health) a acumulatorilor, ridică prudența cumpărătorilor dincolo de semnalele de alarmă transmise de utilizatorii de genul ”bunicuței din Germania”…
De loc întâmplător, mașina cu cei mai mulți kilometri din garajul nostru virtual, peste 162.000, este Kona lui Dan, pe care a achiziționat-o cu 100.000 km la bord.
Detalii despre decizie și achiziție găsiți în primul articol scris de Dan în decembrie 2020:
Locul 2 și 3, tot după numărul de kilomentri parcurși, aparțin maratoniștilor noștri Paul (Băilești) și Andrei (Brașov). Să fie doar o coincidență că ambii utilizează tot Hyundai Kona?
In cele peste 70 articole publicate împreună pe blog veți găsi informații despre toate subiectele de interes pentru actualii și viitorii electromobiliști, începând cu autonomie, consum, costuri, excursii în țară și străinătate, plus intervențiile programate și cele accidentale din service.
O sinteză despre colegii cu cele mai îndelungate colaborări la proiect și cei mai numeroși kilometri parcurși (la vremea respectivă) găsiți aici:
Tot despre mașini cu mulți kilometri la bord, trecute de 110.000 km, veți găsi informații în articolele lui Radu (Renault Zoe) și Dan (Tesla Model 3 LR rwd). Alte experiențe încurajatoare din Târgu Mureș, cu un Renault Zoe achiziționat de pe piața second hand sunt bine documentate de Márton.
Odată cu introducerea noului nostru coleg Adrian (Model Y LR, Ploiesti), scriam despre evoluția așteptărilor de la un model electric, după ucenicia încheiată cu variante de buget, în cazul lui Adrian, saltul de la VW e-Up! la Model Y.
Primele mașini nu ajung întotdeauna pe piața second hand, fiind păstrate în familie, așa cum a fost cazul lui Attila cu Smart Forfour, după ce a sosit Kona, sau al lui Mihai, care utilizează alternativ două Dacia Spring pentru navetă. Cât timp una se încarcă de la soare, cealaltă parcurge drumul Fălticeni-Pașcani zilnic.
Apoi să nu uităm că generația 100% electrică, a copiilor crescuți în mașini electrice, bate în curând la porțile carnetelor de conducere. Vor mai dori să plimbe o afumătoare prin oraș și să-și împleticească picioarele pe trei pedale? Fără nici o aluzie, eu îl văd pe Dragoș în curând la volanul ID.3-ului familiei, în timp ce Marcel va găsi o ”jucărie electrică” nouă.
Indiferent care ar fi cauzele reținerilor față de mașinile oferite pe piața second hand, colegii noștri pun la dispoziție un volum imens de date, care dovedește că, alese cu grijă, ”electricele” cu întreținerea lor minimă pot fi o alternativă foarte atractivă.
După această introducere mult prea lungă, probabil este mai clar ce va aduce nou cea de a 14-a Kona din garajul nostru virtual, printr-un nou caz de utilizare din Târgu Mureș al unui model second hand.
Bun venit Gabriel!
Dan Boboescu
Un an jumătate de așteptare + comandă neonorată = achiziție second hand
Buna tuturor,
Eu sunt Gabriel, locuiesc în Târgu Mureș și după aproape un an și jumătate de așteptare și o comandă ne-onorată de dealer, în luna Martie am achiziționat (second-hand) mașina electrică pe care mi-o doream – o Kona, 2021, model Luxury.
Trecerea de la un diesel la electric a fost ceva firesc pentru noi și pentru lumea mereu în mișcare și evoluție în care trăim. Cu 30.000 de km în bord la momentul achiziției, acum, după două luni și încă 6.500 km adăugați, pot spune că am luat cea mai bună decizie.
Dorința de a a participa la proiectul Electromobilitate e antrenată tocmai de pasiunea pentru mașini și de a fi mereu la curent cu noutățile din domeniu. Toate acestea se combină perfect cu ieșirile de weekend sau cu călătoriile mai lungi, pe care ne place să le facem cu familia, mai ales de când avem Kona.
Întrebarea cea mai importantă: de ce Kona?
Răspunsul e de fapt foarte simplu: cel mai bun raport preț/autonomie.
In mare parte, drumurile noastre înseamnă o navetă luni-vineri de aprox. 20 km/zi, iar în wekend-uri ieșiri mai lungi, momentan doar în țară.
Unde încarc?
Aproximativ 90% din timp acasă, direct de la priză. Un mare ajutor în acest sens îl oferă panourile fotovoltaice montate pe casă, un sistem de 5 kW, instalat prin programul Casa Verde.
Îmi doresc prin această colaborare la proiect să împărtășesc cu ceilalți proprietari de mașini electrice și cei încă indeciși, experiențele zilnice și, de ce nu, să convingem prin acest demers cât mai mulți oameni că viitorul este electric.
Spor în toate!
Gabriel – Kona, Târgu Mureș