Cât a consumat? Cât am încărcat? Cu ce cost?
Ultimele două povești spuse la gura sobei, chiar dacă vremea de afară ne-a făcut să reducem energia consumată atât pentru încălzire cât și pentru deplasări.
Am rămas dator cu un sumar al ultimelor 30 de luni de la achiziționarea ID.3-ului, în 10.09.2021, având la bord 3950 km.
Dar să privim puțin și mai în urmă, la condițiile minime și necesare în alegerea unui EV, să vedem dacă au fost îndeplinite.
- „Călătorie” alături de VW ID.3 în lumea electrică
- „Călătorie” alături de ID.3 – comunitatea Electromobilitate (partea a 2-a)
- „Călătorie” alături de ID.3 – costuri, gânduri și concluzii după 2 ani
Concluzii preliminare:
- 50-70 km/zi de luni până vineri – acceptabil,
- un maxim 800 km ocazional pe weekend/luna – interesant,
- un traseu de vacanță 1500 km dus-întors – provocator.
Raportările făcute în cadrul proiectului Electromobilitate au fost de la încărcare la încărcare, indiferent dacă am făcut 20 km sau 300 km. Atunci am considerat că este un moment oportun și nu voi uita să le înregistrez.
Mai jos un sumar al călătoriilor astfel înregistrate, cu distanțe mult peste datele inițiale stabilitate atunci când încă eram în căutarea unei mașini electrice.
A devenit ID.3 o mașină mai bună în timp?
Cu certitudine, actualizările de soft în acești trei ani, deși nu cele promise initial, au ajutat mult diferite funcții ale mașinii: navigația, sistemul ACC, travel assist pentru cei care îl au, farurile matrix led, încălzirea și pre încălzirea bateriei, predicția și modul de frânare atât în modul D, cât și în modul B, și nu în ultimul rând ceea ce se poate măsura: consumul.
În continuare evoluția consumului pe perioada fiecărui an de la ridicare.
Pentru că este interesant, am monitorizat și valorile min, mediu, max de consum din această perioadă. Vedem și aici o ciclicitate în funcție de perioada din an, care se repetă însă cu valori ceva mai scăzute în urma actualizărilor și da, poate puțin influențate de perioadele de iarnă mai blânde.
Putem spune că momentul achiziționării mașinii a fost unul oportun având încă gratuitate în rețeaua Kaufland, alte stații ale unor primării sau încărcare la locul de munca. Recunosc că a fost o conjunctură favorabilă, de care au beneficiat ”adoptatorii timpurii” a noii tehnologii.
În continuare, am înregistrat rețele de încărcare, cantitatea de energie și costul până la final de februarie 2024. Vârful încărcărilor îl deține încărcarea la locul de muncă, unde chiar de la achiziție am beneficiat de această facilitate.
Daca în graficul de mai sus nu se poate distinge costul energiei consumate și achitate, găsiți unul și mai explicit. Astfel, un rezumat destul de clar ne arata atât raportul între posibilitățile de încărcare: 220V, Type2 sau CCS și costul fiecărei opțiuni.
Încărcarea la priza casnica a fost nesemnificativă, eu locuind la bloc, însă și așa viața cu o electrică nu a fost o provocare.
ID.3 a rămas singura mașină în familie.
Mult? Puțin?… am lăsat concluziile pentru următorul articol.