Peugeot 208 și Opel Corsa pe lista de preferințe în 2021?

Seria articolelor din această săptămâna, despre modele electrice ce participă la proiectul Electromobilitate, însoțite de comentariile proprietarilor, se doresc a fi o sursă suplimentară de informație pentru cei hotărați să achiziționeze o electrică în 2021, dar încă indeciși asupra cărui model.

Mai este puțin timp până la începerea programului rabla plus și categoria compactelor este întotdeauna atractivă, datorită combinației preț, spațiu oferit și autonomie rezonabilă. Cum veți descoperi de îndată, nu toate modelele lansate în 2020 au mulțumit așteptările proprietarilor în egală măsură.

Consumul mediu săptămânal și impactul asupra autonomiei

Peugeot e-208

Deși sunt construite pe aceeași platformă, au același motor și acumulator, Peugeot-ul, care circulă în Timișoara, a fost întotdeauna mai pofticios după drumurile scurte în oraș, decât cele două Corsa din București.

In plus, așa cum arată imaginea de sus, de la Timișoara la Deva, mergând în paralel, e-208 a consumat ceva mai mult (20.3 kWh/100 km) decât Kona (19.3 kWh/100 km), o mașina mai mare, mai puternică, mai grea și cu rezistență aerodinamică mai mare.

Echipat cu un acumulator de 50 kWh (45 kWh util), Peugeot-ul mai avea la Deva autonomie estimată de 160 km, în timp ce Kona avea o rezerva de 214 km, datorită eficienței mai bune și a acumulatorului mai mare (67.5 kWh nominal, 64 kWh util).

Nu mai este o surpriză, cum s-a întâmplat prima dată la testul paralel cu Ionică (Hyundai Ioniq model 2018), o mașină lansată cu patru ani înainte (iulie 2016). Ca să fim corecți cu Peugeot, singurul model la care am măsurat un consum mai mic in timpul condusului paralel decât al Ioniq-ului a fost Tesla Model 3 și doar la viteze peste 110 km/h. Intre timp, eficiența Ioniq-ului a devenit legendară, fiind confirmată pe parcursul a 16 luni de Edi cu exemplarul său (model 2020) și alți proprietari foarte mulțumiți.

Rezultatul testului paralel din octombrie 2020

Testul paralel din toamna anului 2020 împreună cu Kona și Zoe, pe același traseu, a dovedit că e-208, cu toate că are un acumulator relativ mare pentru aceasta categorie (50 kWh nominal, 45 kWh util), are autonomia mai redusă decât cea a campioanei înmatriculărilor europene, Renault Zoe (acumulator 54.7 kWh, 52 kWh util).

După EVdatabase și normele WLTP, autonomia celor două modele franceze concurente sunt:

Autonomie EV databaseAutonomie WLTP
Peugeot e-2008275339
Renault Zoe ZE 50 R135310385
Sursa: EVdatabase, 30 martie 2021

In concluzie, cu un acumulator mai mare cu 9% (capacitate nominală), Zoe realizează în practica de zi cu zi (EVdatabase) o autonomie cu 12.7% mai mare.

Opel Corsa – în direct cu proprietarii

Cu toate ce cele două Corsa au avut trasee total diferite, Răzvan urcând la munte, în timp ce Dan a avut treabă în București, consumul lor mediu a fost identic 15.8 kWh/100 km.

Răzvan Andrei – Opel Corsa, București

Săptămâna aceasta am avut doar un drum la Păltiniș și înapoi:

București – Curtea de Argeș – Râmnicu Vâlcea (încărcat la Kaufland) – Sibiu (încărcat la Penny) – Păltiniș – Sibiu (din nou Penny) – Pitești (încărcat la Penny) – București.

Distanța: 665 km;

Viteza medie: 57 km/h

Consum: 15.8 kWh/100 km

Un aspect interesant pentru recuperarea de energie tipică electricelor: când am plecat din Păltiniș am avut bateria încărcată la 64%, când am ajuns în Sibiu, după 29 km și 900 m diferență de altitudine, o aveam încărcată la 65% :).

Mulțumit de consum, având în vedere că aproximativ 200 km au fost pe A1. Am încărcat doar gratuit după ce am plecat de acasă și am ajuns în București cu 31% SOC, costul cu „combustibilul” pentru acest drum a fost cam 20-21 RON.

Dan Sergiu Ilie – Opel Corsa, București

Iată datele mele de consum pentru săptămâna 22 – 28 martie 2021.

Consum mediu 15.8 kWh/100km

Distanța parcursă 61 km

Viteza medie 23 km/h (urban)

Temperatura medie 9C


Vă las, alături de poza de consum, câteva imagini de primăvara cu corsarul electric.

Ce alte experiențe ați avut cu Peugeot e-208 și Opel Corsa-e? Le-ați recomanda celor interesați să facă primul pas spre electromobilitate în 2021?

Scrieți-ne pe adresa [email protected], la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.