Să presupunem că ați încheiat ucenicia electromobilistică cu un model din prima generație modernă, Zoe, Leaf, i3 sau chiar mai recentul Spring, și nevoile actuale vă împing spre o mașină mai mare.
Pe lângă alegerea făcută de majoritatea cumpărătorilor din lume în primele patru luni ale anului (Tesla Model Y), în Grupa Mare a proiectului Electromobilitate monitorizăm datele furnizate de colegii noștri cu VW ID.4, Skoda Enyaq, IONIQ 5 și Volvo XC40.
Într-un articol recent am analizat rezultatele înmatriculărilor din România în primul trimestru din 2023. După Dacia Spring, Grupa Mare a reprezentat cel mai mare număr de exemplare înmatriculate (16.4% imaginea din stânga). In plus, a avut cea mai mare creștere procentuală, comparativ cu sfârșitul anului trecut: +2.4% (graficul din dreapta).
Lăsăm de o parte Volvo XC40, asamblat pe o platformă mixtă utilizată de Volvo atât pentru variante 100% electrice (BEV), hibrizi plug-in (PHEV), cât și pentru cele echipate cu motoare termice, pentru a ne îndrepta atenția spre cele doua platforme dedicate:
- MEB a grupului Volkswagen;
- E-GMP a grupului Hyundai-Kia.
In comparația specificațiilor tehnice preluate din EV database, am marcat două valori de consum, pentru cele trei modele pe care le vom diseca în continuare, pe baza informațiilor furnizate săptămânal de Laurențiu (ID.4), Tudor (IONIQ 5 rwd) și Peter (IONIQ 5 awd) pe parcursul ultimelor 12 luni.
Comparație valori monitorizate pe parcursul ultimelor 12 luni
Pentru Skoda nu avem un set de date statistic reprezentativ, chiar dacă singurul Enyaq din proiect a trecut de la Cristian (Brașov) la Mihai (Bacău), devenind primul model pe care îl monitorizăm cu doi proprietari diferiți la volan.
Pentru cei dornici să afle o singură valoare de consum, media ponderată a rezultatelor comunicate săptămânal de colegii noștri între 11 aprilie 2022 și 17 aprilie 2023 sunt cele de mai sus.
Laurențiu, cu stilul prudent de condus, a realizat o valoare cu 3% mai mică decât cea WLTP (rămasă iluzorie pentru majoritatea colegilor noștri, indiferent de model și marcă) și cu 11.7% mai mica decât media statistică indicată de EVdatabase.
Pentru cele două IONIQ 5, atât WLTP cât și EVdatabase indică un consum mediu mai mare pentru varianta cu tracțiune integrală. La aceeași concluzie au ajuns colegii noștri pe parcursul unui test paralel:
Cu toate acestea, Tudor a ”răsturnat statistica” și, după peste 30.000 km parcurși în grabă pe parcursul ultimelor 12 luni cu varianta RWD (tracțiune spate), a realizat un consum mediu cu 2.6% mai mare decât Peter, care conduce modelul AWD.
Mai trebuie precizat, că în timp ce Laurențiu depinde de rețele publice de încărcare, Peter și Tudor fac parte din fericitul grup de proprietari EV ce au posibilitatea să încarce atât acasă, cât și la locul de muncă. In mod firesc, grija pentru încărcare, locație și cost, are un rol secundar în cazul lor.
Consumul mediu săptămânal
Graficul consumului mediu săptămânal este probabil cea mai încâlcită diagramă din setul utilizat frecvent în cronicile echipelor. Atunci când avem un număr suficient de mare de participanți cu același model, simplificăm reprezentarea grafică la un domeniu, alcătuit pe baza valorilor maxime și minime din fiecare săptămână. Cum însă în Grupa Mare actuală fiecare model este diferit, ”domeniul de valori” ar conține mere, pere, prune și portocale amestecate în aceeași oală.
Chiar și imaginea simplificată, doar pentru ID.4 și cele doua IONIQ 5, nu este ușor de înțeles la prima vedere, variațiile consumului de la o săptămână la alta fiind destul de mari pentru fiecare coleg.
O interpolare polinomială, simplifică oarecum imaginea și variația între sezonul cald și cel rece este mai ușor de descifrat.
In cazul lui Laurențiu (curba albastră), valorile minime au fost din iunie până în august.
Nu același lucru rezultă din valorile comunicate de Tudor, care în perioada concediilor înregistrează valori mai ridicate datorită consumului pentru climatizare în august, în timpul călătoriei din Grecia, iar iarna pentru căldură și din cauza cutiei pentru schiuri în excursia la Vatra Dornei și cea din Italia.
Când comparăm ID.4 cu Laurențiu la volan (curba albastra), cu IONIQ 5 awd, observăm în perioada rece o evoluție foarte apropiată, deși în general temperaturile din Cluj sunt mai scăzute decăt cele de la Timișoara.
In sezonul cald, Peter (curba verde) circulând mai mult pe autostradă cu viteze ridicate, a consumat mai multă energie.
La final, comparația statistică a consumurilor medii raportate pentru IONIQ 5 de Peter (curba verde, AWD) si Tudor (RWD) indică o poveste mai nuanțată decât valoarea medie a consumului pentru 12 luni, sau cea rezultată dintr-un test paralel.
Atât teoretic, cât și după valorile WLTP și EVdatabse varianta RWD ar trebui să consume mai puțin decât cea AWD, ceea ce s-a materializat doar primăvara și toamna. În sezonul rece însă, climatizarea și cutia de bagaje instalată pe plafon, a ridicat curba roșie (Tudor RWD) deasupra celei verzi (Peter AWD).
In concluzie, compararea consumului WLTP din specificația tehnica a modelului pe care ați pus ochii, sau a valorilor comunicate de EVdatabase sunt pur orientative. Stilul de condus, viteza de deplasare, zona geografică și preferințele pentru climatizare vor fi cele care în final vor determina câtă energie electrică veți consuma la fiecare călătorie și câtă autonomie veți avea între două re-încărcări.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.