Skoda Citigo după 150 săptămâni

Între numeroasele evenimente de săptămâna trecută am amintit faptul că Doina și Wiwi au ajuns la borna #S150, care consemnează cea mai îndelungată colaborare săptămânală la proiectul Electromobilitate, cu același model 100% electric.

Ca de fiecare dată când aniversăm participări îndelungate la proiect, lăsăm cifrele să povestească istoria micuțului Citigo, care a fost utilizat cu multa grijă, în condițiile pentru care își imaginează multă lume că sunt destinate sa funcționeze cele mai mici ”electrice”… în oraș, mai bine zis în călătorii scurte zilnice din zona peri-urbană până la Timișoara.

Este însă suficientă o privire la kilometrajul acumulat de Alin (BV) cu VW e-UP, sau Marcel (HD) și Mihai (SV) cu Springurile lor alergate până în Germania, ca să demolam și acest mit al ”electricelor de oraș”.

Parcursul

Majoritatea celor aproape 28.000 km monitorizați în cadrul proiectului Electromobilitate au fost parcurși pe traseul Săcălaz – Timișoara, cu câte o ieșire, două, pe an la Ramna și o participare la evenimentul organizat de echipa noastră la Reșița. Parcursul mediu săptămânal s-a împăcat foarte bine cu autonomia lui Citigo, fiind nevoie rar de tot de mai mult de o încărcare vara și ceva mai des iarna.

Consumul

Cu variațiile firești între sezonul cald și cel rece, dar fără sisteme sofisticate de optimizare a temperaturii acumulatorului, media consumului săptămânal oscilează între valori sub 10 kWh/100km vara și apropiate (sau chiar peste, doar în primul an) de 15 kWh/100km iarna.

Această variație, ce poate depăși 50% între condiții optime și cele neprielnice, generează multe comentarii la prima întâlnire cu fenomenul. În timp, electromobiliștii învață să-și adapteze planurile de re-încărcare în funcție de sezon.

Încărcarea

Majoritatea încărcărilor au fost efectuate acasă, cu rare încercări de ”adăpare cu electroni” la stații publice, în timpul cumpărăturilor. În garaj de la priza casnică, fără aplicații și fără complicații, fără Plugshare și dezbateri neprincipiale despre cine încarcă primul, costul încărcărilor a fost determinat de prețul energiei casnice.

In aceste condiții, viteza de încărcare nu contează, provizia de electroni acumulată peste noapte fiind întotdeauna mai mare decât cea consumată frugal de Citigo la drumurile zilnice.

Alte experiențe cu Citigo

Despre experiențele la volan și bilanțul economic după doi ani de utilizare, găsiți mai multe povestiri hazlii scrise de Doina și Wiwi. Așa cum este firesc, entuziasmul este înlocuit de obișnuință, iar după un timp, deplasarea electrică devine noua rutină, uitate fiind emoțiile de la începutul vieții de electromobilistă.

O rechemare în service și o piesă defectă, livrată cu multă întârziere, care a blocat mașina pentru 47 zile, sunt de mult uitate. Electronii, anvelopele de iarnă și lichidul de parbriz au fost singurele costuri suplimentare, desigur, pe lângă asigurări.

In așteptare unui nou articol dedicat primilor trei ani cu Citigo și de participare la proiectul Electromobilitate, este suficient de spus că Citigo a acumulat mai mulți kilometri decât Karoq-ul familiei, care este pornit doar ocazional, ca să nu ruginească pe dinăuntru (de invidie…) stând parcat în fața casei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.