După un parcurs mai ridicat pentru luna octombrie decât în anii precedenți, probabil și datorită participării la a doua ediție a raidului montan Transcarpatica a unui număr dublu de colegi față de anul trecut, semnalele primite de la echipa proiectului Electromobilitate legate de costurile cu energia electrică au fost caracterizate pe scurt de Cristi (Brașov):
În ciuda știrilor apocaliptice, costurile rămân în continuare scăzute – doar 15 lei pentru 100km.
Cristi – Skoda Enyaq (Sfârșit de octombrie în grupa mare și statistici înmatriculare și dezvoltare stații de încărcare)
Valoarea este foarte apropiată de cea comunicată de Tudor (Timișoara) în articolul de bilanț al primului an alături de IONIQ 5.
Vom reveni pe larg cu informații despre costul energiei electrice achitat de colegii noștri în lunile de toamnă și cu o retrospectivă pentru tot anul. Subiectul este de mare actualitate și, din păcate, informațiile false domină și acest important aspect al tranziției spre mobilitatea electrică, aparent cu scopul de a încetini adoptarea pe scară largă.
Cu ajutorul zvonerilor profesioniști și a răspândacilor din media socială, grupuri și indivizi ale căror interese sunt amenințate de tranziția spre electromobilitate, continuă lupta acerbă cu adevărul, care este foarte simplu: în prezent nu avem în fază de maturitate industrială o alta tehnologie, care se reducă radical emisiile poluante din transportul rutier, cu eficiență apropiată de tracțiunea electrică.
Progresul mai multor soluții alternative este îmbucurător, dar deocamdată grijile pentru costul energiei electrice nu este confirmat de datele comunicate de cei 35 colegi participanți în luna octombrie la proiect.
Componență echipă luna octombrie
Modificările față de septembrie sunt evidențiate cu albastru. Echipa ID.3 s-a redus la patru exemplare, Cosmin renunțând, după mai bine de un an, la ID.3.
În rapoartele săptămânale vom adăuga informațiile primite de la George, care a parcat recent un Renault Megane în garajul nostru virtual.
- Hyundai Kona – 5 participanți din Sibiu, București (în prezent în Elveția), Brașov, Cluj, Câmpina;
- Kia Niro – 2 participanți din București și Târgoviște (rezultate parțiale);
- ID.3 – 4 participanți din București (1), Cluj (2) și Timișoara,
- ID.4 – Cluj;
- Skoda Enyaq – Brașov;
- IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
- Hyundai Ioniq – Craiova;
- Peugeot 208 – Timișoara și București;
- Opel Corsa – Alba Iulia;
- Renault ZOE – 4 participanți din Crivina (PH), Suceava, Gura Humorului (rezultate parțiale) și Târgu Mureș;
- VW e-Up – Cluj;
- Skoda Citigo – Timișoara;
- Dacia Spring – 3 participanți din Fălticeni, Sibiu și Deva;
- Tesla Model 3 – 6 participanți din Câmpina, Bucuresti (3), Sibiu și Motor City;
- Renault Megane – George, Ineu (AR)
Rezultate luna octombrie
Cu ajutorul lui Cristi (BV), care a încărcat Enyaq-ul acasă și a înregistrat consumul real cu ajutorul contorului dedicat, vom înțelege mai bine pierderile la încărcare pentru platforma grupului VW (MEB), la fel cum am urmărit anul trecut pierderile din timpul încărcării lui ZOE, cu ajutorul datelor transmise de Márton (Târgu Mureș). Laszlo (CJ) comunică în continuare, săptămânal, diferențele între consumul indicat la bord de VW e-Up! și cel măsurat cu contorul dedicat încărcării acasă.
In concluzie, este important să cunoaștem pierderile din timpul încărcărilor lente și rapide, pentru diferite condiții meteo și stări de încărcare ale acumulatorului.
Așa cum a semnalat Darius (TM), cu mai bine de un an în urmă pentru ZOE, informațiile furnizate de aplicația Tronity sunt cu mult mai optimiste în ce privește consumul, decât valorile de la bord. In realitate, aceste date sunt pur orientative, sumele achitate pentru curentul facturat, acasă sau la stațiile de încărcare, fiind adevărata măsură a costurilor reale de încărcare.
Consumul mediu înregistrat de întreaga echipa este în ușoară creștere, un aspect firesc odată cu temperaturile mai scăzute de toamnă. Valoarea de 14.7 kWh/100km este cu 7% mai mare decât minimul realizat în luna mai 2022 (13.8 kWh/100km).
Pentru o informare detaliată despre cei peste 672.000 km, 100% electrici, monitorizați în cadrul proiectului Electromobilitate pe parcursul primelor zece luni din 2022 am listat articolele de bilanț lunar pentru întreaga echipă:
- Proiectul Electromobilitate – bilanț luna septembrie
- Proiectul Electromobilitate – bilanț după o jumătate de milion kilometri parcurși în 2022
- Proiectul Electromobilitate – bilanț pentru luna iulie după 80.000 km
- Proiectul Electromobilitate – bilanț pentru luna iunie după 72.000 km
- Proiectul Electromobilitate – bilanț pentru luna mai după 65.000 km
- Bilanțul lunii aprilie și câteva concluzii după 218.000 km parcurși în 2022
- Proiectul Electromobilitate – bilanț după 160.000 km parcurși în trimestrul I
- Bilanț de ianuarie: 56.138 km cu 19 kWh/100km
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.