2 ani de proiect! Nu-mi vine să mai cobor din acest vehicul! 🚙⚡️

2 ani de proiect, 2 ani de voluntariat, 2 ani de scris săptămânal, cu mici excepții. Nu e ceva ieșit din comun, personal consider că așa arată normalitatea. Ar fi bine sa fim mai mulți care alocăm timp pentru proiecte de calitate.

De mai bine de 5 ani echipa proiectului Electromobilitate aduce informații direct de la proprietari despre utilizarea zilnică a unui automobil electric.

Mai aducem știri verificate și răsverificate și verificabile de către oricine cu acces la internet. Voi ocoli în acest articol informațiile despre mașină, îmi doresc să afișez o parte din munca din spatele proiectului.

Despre voluntariat și scris …

… sunt multe de spus. Ideile mele despre cele două subiecte sunt concise și le redau separat mai jos.

Am trecut în timp de la a trimite vederi și scrisori la e-mail prin modem, cu ajutorul liniei telefonice digitale (vestitele numere „internaționale” din ’91). Pașii s-au perindat rapid, tehnologiile ne-au trecut prin fața ochilor cu repeziciune. Ajungem astăzi să comunicăm prin mesaje instant. Toate acestea într-o perioadă comprimată în vreo 30 de ani. Tot astăzi vedem cum totul se mută în conținuturi video, AI-ul ne generează texte, imagini și voci enervante pentru reclame. În toată această vâltoare mai există cărți și milioane de articole scrise cu pasiune de mii de autori.

Scrisul

Exprimarea în scris este momentul acela care mă descarcă de presiunea cotidianului. Timpul investit în fiecare articol e un timp de calitate în care învăț ceva nou pentru mine și încerc sa-l transmit celor din jur.

Voluntar

Vine momentul în viață când ne dorim să dăm înapoi comunității o parte din cele acumulate. Așa apare implicarea în proiecte ca voluntari. Cred în mai multe proiecte și le susțin în moduri diferite. Recomand implicarea, sentimentul de utilitate pentru un bine comun ajută enorm în aceste vremuri destul de presante din punct de vedere social și psihologic.

Cum se naște un articol?

Prin prisma experienței din spatele celor 130 de articole publicate pe blogul electromobiliștilor, pot spune că articolele săptămânale sunt cel mai greu de adus la viață.

Culegerea datelor de consum, introducerea lor într-un tabel/aplicație/mail înseamnă consum de timp pentru fiecare voluntar implicat în proiect. Timp consumat zilnic, săptămânal sau lunar, după cazul fiecăruia. Pentru că nu doresc să resetez (încă!) datele prezentate de mașină preiau totul zilnic într-un tabel, la finalul săptămânii având calculate distanța și media ponderată de consum.

Dincolo de compilarea acestor date primite de la proprietari articolele trebuie, în mod obligatoriu, să prezinte și altceva, datele seci nu vor fi atractive. Astfel o cronică a #konașilor trece prin următoarele etape:

  1. preluarea imaginilor de la bord și a informațiilor trimise de colegi;
  2. adăugarea tabelului și a graficelor de consum săptămânal și domeniul de consum;
  3. dacă există ceva de interes pentru comunitate în comunicatele emise de Hyundai sau știri despre companie voi încerca să le integrez în articol. Aici putem include și informații despre updates, revizii, diferite teste sau probleme;
  4. dacă nu avem nimic despre Hyundai există în coadă materiale despre poluare sau încălzirea accelerată a planetei. Mai vorbesc despre cum este afectată sănătatea noastră și a planetei de acțiunile noastre sau despre modul în care comunicăm sau reacționăm pe platformele sociale;
  5. Articolul este verificat și publicat sau programat pentru publicare.

Nu-mi vine să mai cobor din acest vehicul 🚙⚡️🙃

L-am parafrazat în acest titlu pe Ionuț Jifcu, jurnalistul PRESShub care ne-a numit „comunitatea care nu s-ar mai da jos dintr-o mașină electrică” într-un articol scris în urma întâlnirii de la ECO CAMP Ciugud 2023. Așa cum noi nu ne dorim să ne mai dăm jos din mașina electrică, nici eu nu-mi doresc să cobor din acest vehicul numit Electromobilitate.

Asocierile în jurul unor obiective stau la baza progresului nostru ca specie. Acestea se pot asimila unor vehicule. Vehiculele opresc în stații după un program bine stabilit. Ne decidem pe baza obiectivelor personale în ce măsură există potrivire și decidem dacă și când urcăm într-un vehicul care oprește în stație.

Obiectivul de promovare e unei lumi mai bune, cu mai puțin fum sau zgomot, m-au convins să urc în acest vehicul. Mă gândesc în primul rând la un viitor mai bun pentru generațiile care urmează să folosească această planetă.

Dialog între generații:

– Tati, ce am făcut noi în trecut pentru a lăsa o planetă locuibilă celor ca noi sau celor care se nasc de acum înainte? De ce nu a reușit generația voastră să oprească încălzirea planetei, topirea ghețarilor sau creșterea în aciditate a oceanelor?

– Știți că am colectat selectiv de când erați mici, că eram setați să nu aruncam mâncare, că ne-am produs o parte din energia electrică necesară, că am condus în majoritatea timpului o mașină prietenoasă cu mediul, că…, că… . Prin participarea la proiectul Electromobilitate am încercat să ajutăm pe cei din jur să conștientizeze pericolul care ne paște. Acesta a fost puținul care l-am putut face.

Face suficient oare generația noastră pentru a lăsa o planetă locuibilă generațiilor viitoare? În acest moment cred că nu! Va face oare în viitorul apropiat? Da, cred cu toată ființa în acest moment că acest dialog nu va avea loc peste ani. Îl am în minte pentru a mă motiva, evident. Cred că ÎMPREUNĂ vom reuși în anii următori să reducem emisiile și să atingem țintele care ni le propunem până în 2055.

Evenimente ca cel de la Timișoara, care a coincis cu Earth Day/Ziua Pământului, ne strâng împreună. Cu mic, cu mare ne bucurăm de revedere sau de prieteni noi. Prezența celor mici ne garantează că ceea ce învățăm unii de la alții e bine sedimentat prin alte întrebări și dus mai departe în micile lor grupuri de școlari. Mulțumiri pentru implicare, timp și învățături!

Gânduri de final

Când am ajuns într-un moment din viață în care am acumulat suficientă experiență…
Când situația materială îmi permite să ofer din resursele mele și celor din jur…
Când oprește în stație un vehicul potrivit…

Ei bine, e momentul să mă implic. E momentul să pun umărul la progres. Nu mai vreau să pierd timpul pe o canapea cu telecomanda în mână. Nu aș vreaa să îmi fie reproșate în viitor lipsa mea de acțiune și ignoranța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.