Aniversare de 3 ani și 🚙⚡️ #konița la un TCO de sub 2 lei/km

Cum m-a schimbat colaborarea la proiectul Electromobilitate în cei trei ani?

Colaborarea și progresul accelerat au definit ultimii două sute de ani. Nu poți să nu te întrebi: „Ținem, oare, pasul cu progresul?”. Nu sunt singurul care-și pune astfel de întrebări existențiale. Încercarea de a-mi răspunde a dus la ore de documentare, iar răspunsul este: Depinde de fiecare!

De-a lungul timpului modul în care comunicăm s-a schimbat. De la scrisoare am trecut aproape brusc la mesaje instant. De la telegramă și telegraf suntem astăzi la un TAP-TAP de un apel video. Ne putem vedea în aproape orice condiții și în aproape orice colț al lumii. Progresul e evident!

La fel s-a schimbat și mobilitatea. De la mers pe jos (foarte bun și indicat!), la cal, căruță, mașină, tren, avion, etc. Progresul, evident!

Pe de altă parte educația nu a primit vreun re-design major de prin secolul 19. Educația cum o cunoaștem azi a fost modul în care industria ne-a spus „haideți să vă educăm cum stăm la bancul de lucru și cum muncim la program”. Același lucru îl fac elevii de astăzi. Matematică, limba maternă, o limbă străină poate și reduse la minim alte ore. Progres?

Colaborarea ne-a adus ca specie în vârful lanțului trofic. Facilitată de progresul făcut de comunicarea online sau de timpul mai scurt de deplasare, colaborarea aduce progres.

Copii de astăzi vor modela lumea în care trăim peste 20-30 de ani! De aceea sunt convins că educația se poate face și prin proiecte alternative, care pot aduce valori de bază noilor generații. La unul dintre aceste proiecte sunt de trei ani voluntar, în această săptămână în care am sărbătorit Ziua Internațională a Voluntariatului. Am alături de mine și familia, evident 🤪

3 ani în proiectul Electromobilitate! 🚙⚡️

În aceste zile este extrem de greu să-ți aduni gândurile. În plină revoluție digitală suntem prea puțin echipați cu abilitățile necesare pentru a putea filtra informațiile și opiniile de pe marele Internet. Lupta împotriva dezinformării și a manipulării este grea și majoritatea dintre noi nu avem armele necesare pentru această luptă.

Nu vreau să fiu înțeles greșit, vina nu ne aparține. Mare parte dintre noi ne-am născut printre cărți, scrisori și vederi, radio, TV două ore pe zi și casete copiate – o evadare. Vom putea vreodată să ne adaptăm la ce se întâmplă astăzi în mediul online? Poate creierul nostru să proceseze fluxurile de informații de astăzi?

După mai mulți ani de prezență pe rețelele de socializare în diferite proiecte pot spune că am simțit nevoia să-mi redirecționez atenția în altă parte, spre scris. Nu e prima dată când fac acest lucru, doar mediul de comunicare și tematica erau noi.

Mașina electrică, grija pentru mediu și necesitatea de a fi un străbun mai bun m-au adus în echipa Electromobilitate. Odată cu scrisul au venit și alte lucruri bune și nu demult am scris despre motivele mele, se poate revedea în 200, punct și de la capăt!

3 lucruri bune

Procesul de documentare pentru cuvintele pe care le aștern în articole este minuțios. Nu voi da niciodată informații pe care eu nu le cred sau nu le găsesc suficient documentate. Asta înseamnă învățare continuă pentru mine. O necesitate pentru un creier sănătos care să poată ține pasul cu lumea de astăzi.

Am revenit printre cărți și aleg să aloc atenție acelor proiecte care vor ajuta planeta și generațiile viitoare. Multe idei sunt de găsit în cărți și cred că ar trebui să ne apropiem mai des de o carte și mai puțin de rețelele sociale. Iar exemplul personal îi ajută pe cei din jur, inclusiv pe cei mai mici dintre noi.

Omul, un animal social! Evenimentele Electromobilitate și întâlnirile cu ceilalți voluntari din proiect ne ajută, ca familie, să explorăm zone noi din țară. Alături de copii avem parte și noi de experiențe inedite.

Toate acestea pe lângă promovarea unui stil de viață orientat spre un viitor mai bun pentru noi și mai ales pentru cei ce ne vor urma.

Schimbările se întâmplă încet …

… și e nevoie de multă răbdare. Este un fapt pe care l-am învățat în ultimii trei ani. Noi, cei ce ne dorim schimbarea avem nevoie de răbdare și e necesar să explicăm oricui e dispus să ne asculte ceea ce ne dorim. Că e vorba de mobilitatea electrică, mediu sau altceva.

În aceste zile politicienii iau cu asalt regulamente Uniunii Europene cu privire la un Green Deal, propus tocmai de industrie. Nu putem să nu ne amintim rezistența la nou din trecutul nu neapărat îndepărtat.

Citesc zilele acestea un SF (oare?) despre criza climatică și cum ne afectează ea. Un val de căldură care duce la decesul a peste 20.000.000 de persoane în India, inundații record pe coasta de vest a Statelor Unite sau un indice în continuă creștere de 463 ppm CO2 sunt doar câteva extrase. Efecte care duc și la reacții disperate pe alocuri. Nu voi spune care sunt, vă voi lăsa să descoperiți singuri cartea lui Kim Stanley Robinson.

Ministerul pentru Viitor

Crearea unui organism internațional care să preia prerogrativele climatice și de asigurare a unui viitor pe Terra pentru generațiile următoare. Prin 2025 se întâmpla asta, în cartea SF 🥴

Dacă ne uităm puțin în jur mi se pare destul clar că avem nevoie de un astfel de minister global. Doar că nu apelăm la cele mai bune exemplele de fiecare dată. Unul extrem de bun vine din Țara Galilor. Cum ar trebui să ne gândim la ce lăsăm în urma noastră? Cu ideile cărui secol? 20? 21?

Sau poate ar fi bine să facem un exercițiu de imaginație, cum v-am mai invitat în trecut? Acesta vine de la John Rawls și-l voi prelua exact cum a fost scris de Anca pentru newsletterul Starea Nației și blog-ul Spațiu de Scris, Cum ar arăta societatea pe care tu ai construi-o?:

Ei bine, greu, nu? Am fi cu adevărat impresionați dacă bunicii sau părinții de azi ar fi făcut acest exercițiu acum 50 de ani. Doar că nu aveau informațiile de astăzi, cum am zis mai sus. Încercați măcar, vă va face bine vouă și copiilor.

Date brute și… nevrute?

Am continuat să colectez datele lună de lună și în al treilea an de prezență în proiect.

Din noiembrie 2023 am parcurs până astăzi 29.166 km cu un consum mediu de 15.9 kWh/100 km. Media de cost /100 km se situează la 15.4 lei.

Printre alte informații colectate avem:

  • viteza medie: 37 km/h, în scădere față de orice perioadă precedentă;
  • temperatura medie: 12.3 °C, în creștere și nu e nicio surpriză aici;
  • energie necesară pentru deplasări: 5.18 TWh

Pe graficul anului distribuit pe luni avem iulie cu recorduri pe toate informațiile colectate și e un lucru perfect normal.

#electrip-ul de peste 5.000 km efectuat împreună cu familia prin Europa ne-a adus un consum mai mare și un cost mai mare. Practic aproape jumătate (47%) din costul total în reprezintă luna iulie. Observăm că a fost precedată de 2 luni fără cost, luni în care am încărcat exclusiv de la soare.

O imagine de ansamblu a celor trei ani sunt în graficul de mai jos. Acest ultim an a dus #koniței, după cum am văzut cel mai mare număr de kilometri, dar și cel mai mare consum. O creștere de 0.9 kWh/100 km pentru care putem avea mai multe explicații, două care îmi vin acum sunt anvelopele all season și un mai mare procent de autostradă cuprins în parcurs.

În schimb avem o scădere de cost/100 km. Ceea ce denotă două lucruri, din punctul meu de vedere. Ponderea energiei solare și alegerile mai bune făcute când am încărcat în tranzit.

Dacă mă raportez la costuri/parcurs obțin un TCO brut de 1.8 lei/km. Chiar dacă am avut costuri mai mari în ultimii 2 ani, per total am parcurs cei peste 97.000 km cu un cost de 13.5 lei/100km.

Comparație de cost vs. ICE

Al 3-lea an din proiect este primul în care am avut o pondere mare de energie solară produsă de propriul sistem fotovoltaic. Am vorbit despre sistem aici.

Chiar dacă a venit târziu, acest sistem el a fost de un real folos, dar vom avea și un bilanț în ceea ce-l privește la final de an. Ponderea de 32% încărcări de la soare a dus la o diferență comparativă de cost /100 km precum în graficul de mai jos.

Comparațiile făcute de mine acum și în trecut se referă la Kona, un VW Polo pe care-l dețin încă cu un consum de 6.3l/100 km all time și un VW Golf Plus cu un consum all time de 9.6 l/100 km. Pentru combustibili am extras cel mai mic preț din luna comparată, iar diferența mare din primul an comparat mai sus e dată de un preț mai mare la pompă vs. încărcări gratuite la stațiile primăriei din Cluj-Napoca.

Diferențele de preț BEV vs. ICE sunt clare deja. Mai jos ar fi costurile totale pentru cele 3 motorizări pe o perioadă de mai bine de 3 ani.

Peste 6.000 EU diferență față de diesel și peste 10.000 EU diferență față de motorizarea pe benzină. Mașina nu are încă 4 ani împliniți, dar și-a cam scos diferența aceea de cost puternic blamată prin media socială. „E scumpe electricele, dom’le!”

Nevrute?

Suntem sătui de știri cu încălzirea climatică, despre emisii și altele. Le ignorăm cu grație și batem în retragere în discuțiile despre teme de mediu. De ce? Pentru că … nevrute.

Nu ne dorim să schimbăm ceva în modul actual de a funcționa, nu vrem să ieșim puțin dintr-o zonă de confort. Vrem miracole și cum se vede în articolele de bilanț lunar timpul miracolelor a trecut. Avem nevoie de acțiune.

Pentru al 3-lea an din proiect #konița a scutit mediul înconjurător de 3.72 t CO2 dacă luăm în calcul un diesel cu emisii de 112 g/km. Au mai fost și ceva kilograme, vreo 10 nu au ajuns în plămânii locuitorilor din zonele tranzitate, de CO, HC, NOx și alte particule. Mașina înlocuită de Kona avea o motorizare pe benzină care emitea 178 g/km CO2 și câte puțin CO, HC, NOx. Din nou, Kona a scutit mediu de 5.19 t CO2 și aproape 10 kg din celelalte emisii poluante.

All time sunt peste 10 t dacă facem comparația cu motorizarea diesel și peste 17 t dacă ne uităm la motorizarea pe benzină. Doar o singură mașină electrică, această mașină electrică:

Încărcare, Ionity prin Italia

Precedentele aniversări le-am sintetizat și se pot revedea:

Vă așteptăm alături de noi dacă doriți să transmiteți o poveste, experiențe unice sau dacă vreți să contribuiți săptămânal cu informații valoroase. Ne găsiți pe e-mail, la office@electromobilitate.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.