Kona. Level 99999+

16.05.2022. Kona ajunge la borna 99999 Km. În 18 luni. Adică într-un an și jumătate. Dar, mai departe, voi vorbi despre mașina mea, așa cum o folosesc eu, cu cele întâmplate mie.

Știam deja de la Dan și Paul că 100.000 Km parcurși, nu sunt ceva excepțional pentru Kona. Dar dacă tot avem un prilej de a ne ancora de o cifră ușor de reținut, nu ar strica să mai prezentăm niște cifre. La rece.

Înainte de asta, pentru cei care nu știu despre istoricul mașinii mele, le recomand următoarele articole:

Revenind, încep cu ceea ce este mai important:

Probleme

Cauzate de mașină, nu. Am avut un incident rutier pe 19 martie care a necesitat schimbarea bării față și a vasului de lichid de parbriz. S-a rezolvat pe CASCO, fără alte probleme.

Costuri

Lăsând de-oparte costurile de achiziție – mașina este în leasing, de asta costul este încă mic – cele mai mari costuri au fost energia încărcată, reviziile și anvelopele. Ce o să raportez la mașinile deținute anterior, sunt costurile necesare asigurării propulsiei mașinii, costurile cu mentenanța, taxele și accesoriile.

Nu includ costurile cu asigurarea și cu anvelopele, pentru că acolo prețurile nu se supun acelorași condiții. Vârsta era sub 30 de ani, asigurările erau înfiorător de scumpe (RCA + CASCO ajungeau cam 1700 EUR pe an) iar anvelopele erau de dimensiuni cam mari (235/45/18 și 245/45/19). Costau enorm – minim 900 de RON pe anvelopă.

La taxe, altceva înafară de vignete nu am plătit, impozitul fiind 0 pentru mașini electrice.

Cât am avut termică, în prima sută de mii de kilometri, deja aveam schimbate toate discurile de frână și eram deja la al treilea set de plăcuțe de frână. Numai acestea depășeau 3000 de RON pentru toată mașina. Asta dincolo de costurile normale ale reviziilor care se situau între 650 și 1400 de RON numai în cazul fericit în care nu mai trebuia schimbat nimic altceva. Dar era imposibil să nu mai plesnească ceva pe undeva…

Mai jos puteți vedea cum arată discurile și plăcuțele originale, după 100.000 km la o Kona electrică. Uzură cam de 10%.

Din păcate nu mai dețin facturile de la service de la mașinile anterioare, dar uitându-mă pe fișele contabile, în perioada 2014 – 2020 am cheltuit 37583 de ron numai pe service. Iar mare parte din această sumă a plecat pe frânile mașinii, amortizoare și alte elemente de suspensie. Din fericire, în ultimii 4-5 ani calitatea drumurilor a crescut considerabil în România și nu am mai fost nevoit să cheltui atât de mult cu elemente de suspensie.

Mai jos sunt expuse costurile de mentenanță (revizii și servicii de montaj anvelope) pe care le-am avut până acum cu Kona:

Întrucât celelalte mașini au fost achiziționate cu plata integrală, este injust să compar TCO-ul, acolo fiind mult mai mare din cauza modului de finanțare și a investiției inițiale, mai ridicate. Culmea, Kona e cea mai ieftină mașină pe care am avut-o în ultimii 10 ani. Global, la celelalte mașini, nu am avut TCO sub 200 RON pe suta de kilometri. Rămâne de văzut și la Kona care va fi TCO-ul, după ce își va „ispăși” cei 300 de mii de kilometri după primii 5 ani de deținere.

Însă, diferența costului necesar energiei de propulsie a Konei, raportată la ipotetic necesare cu combustibilul, clasifică investiția în Kona EV ca fiind una din cele mai rentabile investiții făcute de mine până acum.

De când am electrica, am ținut evidența cu prețul la zi al combustibilului, așa cum este el afișat pe peco-online. Comparația e făcută strict pe distanțele efectuate și costul la zi al energiei și al combustibilului.

Sincer, când mă uit că în fiecare lună economisesc între 1200 și 2400 lei decât dacă aș avea un motor diesel, deja discuțiile despre costuri nu-și mai ai rostul. Din păcate, multe familii încă nu au venitul ăsta lunar, iar eu am privilegiul să-i redirecționez spre altceva.

Mituri doborâte

  1. Electrica este mașină de oraș. Nimic mai greșit…

Da, se pot face și peste 1200 de km, într-o zi, cu mașina electrică, prin România. Adică prin țara aia în care se plânge lumea, pe foarte bună dreptate, că nu sunt suficiente stații de încărcare. Este ușor de observat că numărul călătoriilor peste 300km reprezintă peste 20% din numărul drumețiilor, acumulând 61105 km în acest mod (peste 50%).

2. Nu ai unde încărca

Dacă vrei și cu sufletul în rai, și cu … zâmbetul pe buze, nu prea se poate. Da, dacă vrei să încarci exclusiv gratuit este posibil să întâmpini anumite dificultăți. În prima lună am încercat și eu să urmăresc stații gratuite, dar apoi am descoperit plăcerea încărcării acasă, iar asta se vede și în datele de mai sus. Poate ce e mai important în setul de date de mai sus e faptul că folosesc încărcarea rapidă strict atunci când am nevoie de ea, altfel preferând încărcarea lentă.

3. Încărcarea este scumpă și greu accesibilă.

Am mai explicat importanța diversității în piața serviciilor de încărcăre pentru mașinile electrice, cât și despre importanța diversității posibilităților de a produce energia electrică. Deși prefer în continuare încărcatul acasă, unde plătesc factura la sfârșit de lună, abonamentul la JuicePass X cât și în general serviciile cu plată, nu refuz o încărcare gratuită peste noapte, la hotel sau pensiune. Și din fericire, nu peste tot sunt prețuri ca la renovațio.

4. Bateria se degradează.

Nu la mine. Degradare 0. Chiar a mai răsărit 1kwh în plus la baterie. Secretul? În clipul de mai jos. Știu că e lung, dar sper să fie ușor de urmărit.

Și da, electrica m-a convis de versatilitatea, utilitatea și eficiența ei, în special atunci când mi-a lipsit.


Drumuri bune, pline de bucurii și fără evenimente rutiere neplăcute!

11 Responses

  1. Viorel O spune:

    Felicitari pentru cei 100’000km electrici. La mai multi!

    Asta cu degradare 0, ba inca bateria are cu 1kW in plus e gogonata rau de tot. Cred ca trebuie totusi sa ramanem ancorati in realitate si in chimie. Bateria litiu ion se degradeaza mai tare la inceputul ciclului de viata, dupa care continua cu mici degradari pe tot parcursul utilizarii ei. Asta este chimia bateriei pe care nu o poate schimba nimeni. Bateria ta e degradata fata de cand era noua. Nu stiu care este abordarea celor de la Hyundai, or da acces pentru utilizarea obisnuita in partea rezervata de ei…

    • Dumbrava Andrei spune:

      Înainte de a spune că e gogonată, te-ai uitat la clip? ai făcut și tu calculele, să vezi dacă am greșit pe undeva?
      Că bateria este uzată față de când era nouă, înțeleg. Că e degradată (adică nu mai are aceeași capacitate de stocare și livrare a energiei) – datele contrazic acest lucru!

  2. Alex spune:

    Foarte utile calculele, mulțumesc. Și mulțumesc încă o data pentru ca le-ai dat lumea peste cap baietilor cu un treiar diesel. 🙂

    • Dumbrava Andrei spune:

      Mulțumesc!
      Scopul nu e de a da lumea peste cap cuiva ci de a repara dezinformarea legată de mașinile electrice. Că încă mai este mult de reparat. Scopul nostru este să aducem date reale, de la oameni reali, care au investit banii lor în această tehnologie și își dedică timp pentru a valida informațiile și – cel mai important – pentru a testa tehnologia, astfel încât aceasta să fie îmbunătățită.

  3. Victor N spune:

    Felicitări! Un articol foarte bun.
    M-ar interesa și un alt aspect dar asta dacă l-ați putea dezvolta și este vorba de timpul pierdut cu încărcarea vs. alimentare cu benzină să spunem. Aștept să îmi vină Spring-ul și caut date și despre acest aspect.
    Toate bune!

    • Dumbrava Andrei spune:

      Mulțumesc!
      Rar s-a întâmplat să pierd timpul la încărcări. Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, în general încarc mașina acasă, unde oricum fac alte treburi în paralel, nu stau să aștept după mașină. La drumuri mai lungi, atunci când am nevoie de o încărcare, încerc să reolv și alte treburi în paralel, deci nu percep asta ca un timp în care să aștept expres să se încarce mașina. Sincer, ultima dată când am fost nevoit să stau eu după mașină, a fost în RO1000Challenge, că na… nu aveam ceva expres de făcut atunci.

      Până la urma urmei, orice mașină stă un timp considerabil. Timp în care se poate încărca, nu trebuie să îți rupi din timpul tău să o aștepți. Odată ce te adaptezi cu acest concept, încărcarea nu mai este o problemă.

  4. Danut R. spune:

    In viata reala situatia este putin diferita:
    – revizia de la 15.000 km = 1.000 lei (in 2021) la RMB casa Auto Timisoara
    – cea de la 30.000 probabil va fi 1.500 lei
    – la 4 ani sau 60.000 km inca 300 euro schimbarea lichidului de racire.
    – eu la termica am schimbat primele placute de frana la 60.000 km si mai aveau vreo 4 mm.
    – ulei, filtrul de ulei, filtrul de aer, filtrul de habitaclu + manopera = 500 lei
    – bujiile inca nu le-am schimbat deoarece merg pana la 160.000 km (asa scrie in manualul de utilizare)
    – multi dintre noi nu avem motoare care sa consume in medie 10,5 litri/100km
    – nu fara importanta este si costul de achizitie adica 28.000 euro varianta Highway si 31.500 euro varianta Luxury, la care mai adaugam cate 400 euro culoarea.
    – foarte importante sunt si incarcarile cu energie, ca daca nu le poti face intotdeauna acasa cu 0,7 lei/kwh si esti nevoit sa alimentezi cu 2,49 lei/kwh, se cam schimba calculele initiale.

    • Dumbrava Andrei spune:

      Am pus în articol costul reviziilor.

      Reviziile au fost făcute la Țiriac Auto Brașov și NeoMotors Pipera. Nu a fost schimbat lichidul de răcire al bateriei și nici nu este nevoie. Cred că s-a completat la predarea mașinii sau la prima revizie, dar fără a avea vre-un cost. La una din revizii a fost schimbat lichidul de frână, atât.

      Nu am bujii, am modelul complet electric.

      Așa cum scrie și în articolele precedente, motorul pe benzină cu care a fost comparată Kona electric, e un motor de peste 200CP. 250 mai exact și e motorul de pe Jaguar XF (mașina deținută anterior konei).
      Așa cum scrie și în articolele precedente, și să vrei, nu poți alimenta numai la Renovațio.

  5. Paul spune:

    500 de lei uleiul cu toate filtrele, inclusiv manopera?! 🙃

  6. Alin spune:

    Daca nu ai putea incarca acasa cum s-ar schimba datele problemei ?
    Si eu la Renault Captur din 2015(0.9tce, cost achizitie 13.500euro) pana azi, doar 110.000km in afara reviziilor cerute de producator la an(sau 30.000km, care e atins primul) nu am schimbat nimic. Si am facut recent Bucuresti – > Roman cu consum de 6 .

    • Dumbrava Andrei spune:

      Buna. Daca nu aveam priza acasa cu siguranta costurile de incarcare ar fi fost mai scazute. Incarcatul acasa il practic de lenes ce sunt si pentru faptul ca nu fac eu cumparaturile la supermarket (folosesc bringo/glovo/tazz – tot din lene si in principal din lipsa de timp). Cu siguranta daca m-as deplasa sa fac cumparaturile, cu cupoanele de la Kaufland m-as descurca ok si as reduce cu mult costurile de incarcare.
      Plus ca, stiind ca am incarcarea disponibila acasa, daca am treaba in oras nu ma complic sa caut statii de incarcare, prefer sa las acasa sa se incarce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.