În articolul Proiectul Electromobilitate – bilanț după o jumătate de milion kilometri parcurși în 2022 descoperim un parcurs de peste jumătate de milion de kilometrii monitorizați în 2022. Din cei peste 73.000 km aferenți lunii august 14001 sunt rulați de cei 6 colegi din echipa Kona. Cei 5 obișnuiți de la care primim raportări săptămânale și Cristian (CJ) de la care primim datele cu o frecvență lunară.
Bilanț luna august
Mai jos avem un grafic care reprezintă consumul mediu al colegilor din echipă (încercuiți cu verde). Media de consum este de 13.5 kWh/100km, puțin sub media de consum a tuturor participanților la proiect.

Acest bilanț al lunii august nu era posibil fără datele primite de la proprietari.
Cristian (CJ)
Nimic special de raportat în afară de un drum de probă Cluj-Vidin în ideea vacanței în Grecia cu plecarea poimâine. Consumuri identice cu cele de anul trecut. În rest toate bune.
Revin cu drumul de Grecia.

Adrian (PH)

Total luna august:
- distanță parcursă: 1830 km
- energie consumată: 272 kWh
- costuri încărcări: 0
Andrei (BV)
Pentru august aveți datele mai jos și un link la un articol mai detaliat, după 120.000. Cifrele sunt interesante!

Titus (SB)
Distanță parcursă: 1292 km
Consum: 13,12 kWh/100km
Cost zero.

Cosmin (CJ)
Luna august a însemnat pentru konița noastră inclusiv un drum dus-întors până în Croația, vacanța la Marea Adriatică.
- rulaj: 3007 km
- consum mediu: 15.54 kWh/100km
- încărcări: 512.26 kWh
- cost încărcări: 753.17 RON (1.4702 RON/kWh)
A fost un drum lung, dar fără emoții. Au fost două situații cărora nu le pot spune probleme:
- o stație Mobiliti în Budapesta care s-a ocupat când am ajuns la ea. Rezolvarea a fost o stație MOL în apropiere (~6km).
- stația Renovatio din Oradea, Kaufland – Borșului, nu s-a înțeles cu mașina. Nu am mai experimentat un astfel de comportament. Am încercat de 3 ori, aceeași eroare. Conectorul CCS nu cred că făcea bine contact, astfel comunicarea cu mașina era defectuoasă. Rezolvarea a fost stația MOON de la D&C Oradea (~14km) unde am experimentat astfel HPC 🙂
Pe tot traseul am ales să încarc la stații fast, în detrimentul celor HPC. ABRP mi-a sugerat 2-3 stații HPC, dar o familie cu doi copii are nevoie de timp pentru toate necesitățile. Nu avea rost să ocup un conector HPC și să stau cu ochiul pe aplicație să văd când termină pentru a elibera acel conector. 50 min – 1h 10min e timpul perfect pentru încărcare de la 10-20% la 80% și se potrivește cu timpul necesar nouă.
Cu o excepție, fiecare încărcare a fost un sincron mașină-noi. Excepția a fost stația Mobiliti din Budapesta/Vecses. Această este la 500-600 m de IKEA Vecses, unde am petrecut în jur de 3h. Am lăsat mașina la încărcat, am luat prânzul la IKEA, am luat mașina când a finalizat încărcarea și am continuat să ne petrecem timp prin IKEA. Conectorul l-am predat unui EQsomething, care a ajuns exact când deconectam eu. Lucrul acesta l-am pățit și pe M3 la ultima încărcare din HU. Când am deconectat a apărut un I3 cu necesar de electroni 🙂
De altfel infrastructură de încărcare în HU și HR mi se pare la ani lumină de RO. Am testat și rețeaua Mobiliti și cardul RFID. Este comod să nu tot freci ecranul telefonului. Taxarea per timp în schimb te duce la costuri mai mari. La MOL am obținut un preț de 1.87 RON/kWh, în timp ce la Mobiliti costul per kWh este de 2.24.
În Croația pe timp de zi prețul per kWh este de 2.24-2.25 RON în rețeaua HEP. Nu am testat altceva în Croația, dar știu că sunt și variante puțin mai ieftine. La punctul de încărcare Mobiliti erau trei mașini. Eu, încărcăm pe CCS, lângă mine un Mini care folosea spațiul ca parcare (părea ceva mașină de ride sharing) și un eNiro (taxi) care încarcă pe type2 la unul din cele 2-3 box-uri AC.
Un fapt care mi-a smuls un zâmbet și mie și soției a fost un cuplu de români într-o benzinărie din HU. Dialogul era de fapt un monolog al domnului:
- Asta da aventură să te pornești cu o mașina electrică la o distanță așa mare (cu referire la numărul de CJ)
- Îți dai seama când ajungi într-o zona unde nu mai ai posibilitatea să alimentezi?…
Aventură, din punctul nostru de vedere, a fost legată de persoanele noastre. Drumul cu BEV nu mai este o aventură.
Am publicat primul episod din serialul legat de călătoria în Croația în articolul Călătorie în Croația ’22 (I), va urma și episodul 2 plus câteva concluzii și răspunsuri.

Dan (CH)
Luna August 2022:
- distanță:1604,5 km
- consum: 11.2 kWh/100km
- temperatură: 24,5°C
- viteză: 50,0 km/h
- energie încărcată: 227.49 kWh
- energie contra cost: 42.7 kWh
- energie gratuită: 184.79 kWh
- cost: 19,79 CHF (100.15 RON echivalent) => 0.46 CHF/kWh (2,35 RON/kWh echivalent) pentru încărcarea contra cost
Astfel am reușit să cheltui 6,24 RON/100 km.
Câteva update-uri:
- am fost programat pentru data de 3 Octombrie 2022 pentru înlocuirea barei spate pe Casco-ul din România (Allianz). Compania Carosserie, partenerul Hyundai Gebenstorf, este la rându-i partener Allianz, costul final decontat de asigurător fiind de 1,700 CHF
- proprietarul casei a eliberat priza aflată în fața locului de parcare. Am avut o discuție cu el și a confirmat instalarea unei prize în viitor pentru încărcarea mașinii

Bilanț financiar la episodul 6
Avem un nou episod al bilanțului financiar din cadrul proiectului publicat:
Am adus în discuție acest bilanț pentru că-l avem de Dan (Kona) în Elveția, care ne oferă săptămânal mostre de consum aferent unei clase inferioare, evident. S-a văzut acest lucru în graficul cu care am început articolul. Mai mult, luna aceasta Dan a reușit să optimizeze foarte bine și costul încărcărilor.
Autorii de pe blog subliniază de multe ori că motorizarea electrică are mai multe opțiuni de a fi alimentată cu electroni, spre comparație cu motorizările clasice. Costul vine în strânsă legătură cu mix-ul de încărcări utilizat. Încărcarea de la soare reduce costul cu energia electrică, fapt dovedit de mulți colegi din proiect. Mai sus îl vedem pe Dan care încarcă la o stație Fastned care folosește energie verde. Câteva detalii despre misiunea lor aici.

Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂