Cică frânele la electrică țin o viață. Și totuși, când schimbăm frânele la mașina electrică?
Sunt de acord că pentru foarte multă lume, în special cei care fac maxim 20.000 km/an cu mașina lor electrică, e posibil să nu apuce schimbatul frânelor (discuri sau plăcuțe) pe perioada deținerii autovehiculului. Dar, așa cum știți deja, TanKonița mea nu e orice mașină electrică, la data scrierii articolului având aproape 227.000 de km înregistrați pe odometru. Da, știu că încă n-are 4 ani împliniți, dar despre asta o să discutăm la timpul potrivit.
Ce uzează defapt frânele la o mașină electrică?
Vă mai povesteam pe rețelele de socializare și chiar prin unele articole de aici, că îngrijorările mele legate de degradarea sistemului de frânare la Kona, țin mai mult de formarea și răspândirea ruginii în discurile de frână. Mai ales că (încă) locuiesc într-o zonă cu mai mulți factori agravanți pentru acest fenomen:
- Rar vezi zăpadă pe drumurile principale din Brașov. Asta pentru că se folosesc cantități imense de sare și soluții calcinate.
- Este una din zonele din țară cu cel mai ridicat nivel de trafic. Și cum la noi parcul auto nu e cel mai bine întreținut, sunt extrem de multe deșeuri de hidrocarburi.
- Rar plouă suficient de intens astfel încât aceste hidrocarburi să fie curățate de pe stradă. De obicei plouă mocănit, ceea ce nu face altceva decât să lipească și mai bine uleiurile de mașini/roți/orice material expus
Și mai intervine un factor tehnic. La mașinile noastre de muritori de rând, în economia frânării, puntea spate contribuie cu maxim 30-40% din forța frânării, ceea ce face ca mai ales frânele de pe spate să nu prea fie folosite. Asta înseamnă că nu prea pot fi curățate de mizerie, accelerându-le coroziunea.
Dar care e problema cu rugina asta?
Iar toate acestea adunate, au adus discurile de pe spate – cele cu care a venit mașina din fabrică – în 3 ani jumătate și 213000 km (poza e făcută pe 20.07.2024) cam în starea asta:
Nici nu cred că mai are rost să explic câte probleme să observă în această poză, dar ca rezumat, rugina a început să sape plăcuțele în așa mod încât nici măcar nu mai „căclcau” normal pe disc, fapt ce a provocat și uzura inegală a discului. Iar de la această uzură aveam tot neamul de vibrații pe puntea spate. Ca să nu mai zic că am avut două situații de frânare de urgență la care puntea spate n-a intervenit mai deloc.
Asta dincolo de zgomotele auzite la pornire atunci când mașina a staționat câteva ore într-un mediu cu umiditate ridicată (se aude de parcă se freacă două pietre de moară una de cealaltă).
Și totuși, când schimbăm frânele la mașina electrică?
Ca la orice mașină, le schimbăm atunci când acestea nu-și mai pot îndeplini scopul. Dacă le întrețineți corect – adică din când în când mai faceți și un service de frâni – este posibil să nu le schimbați pe durata deținerii autovehiculului.
Frânele de pe față, cele originale – montate din fabrică, sunt ok, n-au rugină. Nici după 227000 de km parcurși. Plăcuțele calcă uniform pe disc. Ceea ce ne demonstrează că cheia sănătății ansamblului de frânare de pe o punte stă în a asigura o uzură uniformă și întreținerea suprafeței de contact dintre plăcuțele de frânare și disc.
În acest sens, recomand ca ori de câte ori dați roata jos, curățați mecanic discurile de frână. Cu o perie de sârmă.
Nu sablați și nu dați cu substanțe care pot afecta frecarea dintre disc și plăcuțe!
Cât costă un schimb de discuri și plăcuțe?
Ceea ce voi expune în continuare, sunt prețuri orientative, bazate pe o alegere personală. Bineînțeles că pot fi soluții mai ieftine sau mai scumpe. Mai ales în condițiile în care prețurile pieselor auto sunt extrem de volatile.
Eu am ales să schimb discurile și plăcuțele la reprezentanța Hyundai din Focșani. În urma experiențelor super negative cu cei de la Țiriac Auto Brașov și cei de la Neortic București, am ajuns la Focșani. Costul total al intervenției a fost de 1764.79 de lei.
Am ales reperele de piese recomandate de Hyundai, doar cu speranța că au luat în considerare slaba întrebuințare a sistemului de frânare și s-a uitat la piese ceva mai rezistente la rugină. Problema cea mai mare atunci când ai nevoie de piese de la Hyundai e timpul de livrare. Până pun răsadurile de piesă, până trece musonul, până se face recoltarea, până le pun pe vaporul cu zbaturi și apoi până le aduc cu asinul în țară, durează minim o lună jumătate.
Pe mașinile anterioare (termice) am avut experiențe mai proaste cu sistemele de la ATE. S-au comportat exemplar primii 10k km apoi au fost dezastru pentru că rugineau. Așa că am evitat această opțiune, chiar dacă costul lor era pe la 450 de lei/bucată, deși acestea se găsesc în stocul depozitelor și durează 1-2 zile până se livrează service-ului.
Alte opțiuni de la alte mărci, aveau un cost similar cu cele de la Hyundai.
M-am născut mai la stânga de Liveniul lui Enescu, unde ulterior mi-am petrecut copilăria. În poveștile super-eroilor ce m-au înconjurat. Cu bune și rele, dar – oricum – cu bună-credință. Care m-au învățat că trebuie să și dăruiesc ca să primesc ceva. De peste 20 de ani mă implic activ în ONG-uri. Tot de peste 20 de ani mi-am dedicat cariera tehnicii și securității. Iar acum am descoperit gașca asta faină de la ElMob cu care vreau să descopăr și să savurez o nouă bucurie. Că-s oameni faini și merităm asta cu toții.
Ah! Acum locuiesc la dumbrava.net!